Egy proli hogy reagál, ha valaki prolinak nevezi?
Kb egy hónapja engem is (ismeretlenül) prolinak neveztek. Addig is hallottam a szót, de sose láttam többet bele, mint egy egyszerű inzultust. Viszont mint minden ellenem irányuló kritikán, ezen is elgondolkoztam. Ki tudja, attól hogy indulatból jött a kritika, lehet igaza. Lehet tényleg proli vagyok, csak nem tudom. Annak kijavítására meg első lépés a diagnózis és hogy elismerjük hogy problémánk van.
Ennek megfelelően el is kezdtem utána nézni mit is jelent a proli. Viszont hamar problémába ütköztem. Ahogy kutattam, ahogy több véleményt olvastam, egyre inkább egymásnak ellentmondó definíciókba botlottam. Az internet népe szerint a proli egyszerre kényelmesedik bele a nyomorába, csak tenni ne kelljen, miközben saját kárán is azon ügyeskedik hogy másokon felkapaszkodjon. A proli egyszerre él lezüllött, igénytelen, mások véleményével nem törődő és fényűző, kívülre vetítő, másoknak előadott színpadias életet. A proli életével egyszerre elégedetlen, és arra büszke, felvágó. És hasonló ellentmondások tömkelege.
Bár az általános konszenzus egyfajta intellektuálisan igénytelen munkásosztálybeli ember képét festik, akit a hétköznapi élet kis harcai és materiális örömei éltetnek. Valójában ezen túlmenően nem sikerült egy konkrét képet kapnom arról hogy ki is a proli 2024-ben. Ahogy arról sem, hogy ha proli vagy, akkor hogyan veszítsd el ezt a jelzőt. Ha belenyugszol abba hogy a sors ilyen kártyát osztott neked, az prolis. Ha törtetsz és harcolsz hogy ez másképp legyen akkor az prolis.
Általános konklúzióm az, hogy a proli manapság ugyan olyan szitokszó mint bármi más. Használói valójában lealacsonyítás eszközeként, mintsem eredeti jelzőjeként használják. Így ha valaki indoklás, bővebb magyarázat nélkül mondja, én elengedem. Annyi dolgot felvett az évek alatt ez a jelző, hogy az egyetlen általános definíciót tudok megfogalmazni. Minthogy a "Proli" nem más, mint egy olyan munkásosztálybeli személy akinek be szeretnék szólni, vagy akit meg szeretnék alázni, le szeretnék minősíteni.
Keresztanyám, Kemi tovább hazudozik suttyó módjára!
Úgyis Rita örökölt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!