Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Szülő halála után a lakásban...

Szülő halála után a lakásban levő dolgokkal mit csináltatok?

Figyelt kérdés

Egyszerű de szép dolgok, a legtöbb alig használt.

Nagyon vigyázott rájuk, szóval elkótyavetyélni nem szeretném…. Viszont az igazsàg az, h őrült nagy stresszt okoz. És a testvérem azt mondta, h neki semmire nincs szüksége onnan, csináljak velük amit szeretnék…. Szóval egyedül vagyok a (jó) megoldás keresésre.

Felraktam Marketplacere pár dolgot, de senkit sem érdekel kb eddig :(

2023. nov. 15. 21:40
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem szülő, hanem nagyszülő részemről. Aminek érzelmi értéke volt (akár, mert pl. levelek, amiket nagyi megtgartott, akár a tükrös szekrény, amihez sok emlékem kapcsolódik), azt vagy magamhoz vittem haza, vagy a szüleim tárolójában helyeztem el. Amit nem tudtam eladni (elég sok dolog elkelt amúgy), azt elajándékoztam, vagy odaadtam a helyi karitásznak (pl. vastag tollpaplanokat, ruhákat ők tudták kinek adni). Sok mindent, bútorokat, sparheltet meg a lakásban hagytam, és azzal együtt árultam. Eg olyan fiatal pár vette meg, akik romantizálták a vidéki életet, szóval nagyon örültek, hogy olcsón kaptak vidéken lakást, és még "autentikus" dolgok is voltak benne (pl. sparhelt, régi ágykeret).
2023. nov. 16. 01:10
 12/18 anonim ***** válasza:
69%
Néha, ha hazamegyek, elsétálok a ház előtt, látom, milyen szépen kicsinosították, a kerítést teljesen felújították, a teraszt újraburkolták, és megcsinálták úgy, hogy muskátlik lógjanak le az oszlopokról, nagyon otthonosnak tűnik. Szebb, mint a szomszédos házak, ha mamám látná, mi lett a házából, elégedett lenne. Időnként elgondolkozok azon, hogy be kéne csengetni beszélgetni, megnénzni, hogy az udvarral, kerttel, beltérrel mit csináltak, de nyilván nem teszem, nem akarok zavarni.
2023. nov. 16. 01:16
 13/18 A kérdező kommentje:
Nagyon kedves történet, köszönöm szépen, hogy megosztottad! :)
2023. nov. 16. 09:54
 14/18 anonim ***** válasza:
Ha végképp nem tudjátok hová tenni és üveg váza, vagy pohár stb azt szívesen átveszem.
2023. nov. 16. 11:15
 15/18 anonim ***** válasza:

Köszönöm a kedves válaszod!

Nekem sokat segített a gyászfolyamatban, hogy úgy álltam hozzá, hogy a dolgok új életet élnek majd. Ha a család, akinek odaadom a mikrohullámú sütőt, eladja, hogy kifizesse a számlákat, akkor eladja. Akkor az új gazdához kerül. Ha esetleg a család, aki megkapta a tollpaplant, eltüzeli, akkor legalább egy estére meleget biztosított nekik, amikor elégették. BAZ megyében nőttem fel, nagymamám is ott lakott, nekem nem kell bemutatni a szegregátumot, meg, hogy milyen hülye döntéseket képesek hozni kétségbeesésükben az emberek, hát ebben nőttem fel. Ha eltüzelik, hát eltüzelik, nem ismernek jobbat, senki nem tanította meg őket arra, hogy hosszú távra kell tervezni, nem elégetjük a vastag paplant egy éjszakányi melegért, hanem sok éjszakán át takarózunk vele. De ha csak egy éjszakára meleget biztosított valakinek, akkor már jó helyre került, jó célt szolgált.

Azt akarom mondani, hogy szerintem engedd el a szüleid dolgait. Aminek érzelmi értéke van, bútor, ruha, fénykép, berendezés, tökmindegy, mi, amit sajnálnál, ha nem a te értékrended szerint használnak, azt vedd magadhoz. Lehet, hogy évek múlva azt fogod mondani, hogy nem érdemes itt tartani, de ez idő, el kell gyászolnod a szüleidet, idő, mire túlleszel azon, hogy ki, és mire használja a számodra kedves ember személyes tárgyait. Ha már ezen túl vagy, akkor lehet eladogatni, vagy elajándékozni a ruháikat, berendezési tárgyaikat.

Nekem a legdurvább az volt, mikor értékesíteni kellett a lakást. Direktben rám hagyta, én inkább a személyes dolgokat tettem el (levelek pl), az ékszerei nem érdekeltek, gondolkoztam rajta, hogy lehet, meg kellene tartani őket, mert életeseményre kapta (pl. bérmálkozáskor kapott aranyláncot), de sosem tanúsított nagy jelentőséget neki, nem érdekelte. Ha megszorult volna, szerintem gondolkodás nélkül eladta volna. Nincs bűntudatom azért, hogy azt eladtam, neki sem, nekem sem volt soha fontos az ilyesmi. De az, hogy a portát, ahol én a teljes gyerekkorom eltöltöttem, kinek adom... Az nagyon fontos volt. Nem is annak az ajánlatát fogadtam el, aki a legtöbbet adta volna érte, hanem aki a legszimpatikusabb volt. És visszatekintve, úgy látom, hogy jól döntöttem. Nagyon kedves pár vette meg, szépen kicsinosították, ha nagymamám látja, elégedett lehet. Az a ház is új életet él. Ahogy az összes dolga is.

Volt pár ruhája, amit megtartottam, mára már a népviseleten kívül az összes dolgot eladtam, mert nem tett jót nekem, hogy ott van nálam. Még az általa kötött pulcsikat is. Mert változott az ízlésem, meg az öltözködésem ennyi idő alatt, más örömét leli abban, ami nálam csak a port fogja, nem viseltem.

Hozzátennémm, hogy nagyon fiatalon kellett ilyen döntéseket hozni, 22 voltam, mikor meghalt nagymamám, és azért hagyta rám a házát, mert csak én látogattam, és vásároltam be neki időskorában. Azért adtam el a hagyatékot, mert akkoriban ment öcsém egyetemre, akinek pénzre volt szüksége, hogy egy lyukat kivehessen budapesten, és én is megszorultam 2020-ban (akkor hagytam ott az egyetemet, és bocsájtottak el a fixnek hitt állásomból).

2023. nov. 16. 18:26
 16/18 anonim ***** válasza:

Szia!

Ha esetleg Budapesten laksz, van sok adománybolt, most a Cseriti amit ismerek, van több üzletük. Ilyeneket oda is be lehet adni, ők meg jelképes összegekért eladják. De legalább nem lesz rá gondod, hova tedd ezeket.

2023. nov. 17. 08:54
 17/18 anonim ***** válasza:

Kidobáltam. Egész gyerekkorom egy gyűjtögető mellett telt - ezek után egyetlen sálon és a kedvenc gyűrűjén kívül mindent elvitettem.

Ruhák a gyűjtőbe szegényeknek, a többi pedig konténerbe.

2023. nov. 17. 10:58
 18/18 anonim ***** válasza:
Ami használható és van helye, azt el fogom vinni a nyaralóba (pár szép, jó minőségű régi bútor, hűtő, mikro, talán a kávéfőző is). A horgászcuccoknak is lesz helye, ahogy a fotós felszerelésnek is. Ruhaneműt, ágyneműt, plédeket nem tartunk meg, egyrészt nem feltétlenül higiénikus, másrészt kellemetlenséget okozna máson látni stb. Ezek mennek konténerbe a pár rottyantabb bútorral együtt, amire nincs kifejezetten szükségünk. Talán a téli kabátokat leadom valamelyik szeretetszolgálatnak vagy ruhagyűjtőnek. Cipőket nehéz lesz kidobni, ráadásul némelyik alig hordott, megkímélt, ezek is mennek a kabátokkal együtt rászorulóknak. A mélyhűtőben lévő dolgokat elfőzzük, az eltett lecsót, befőtteket stb szintén felhasználjuk, ahogy a még használható pipereholmit is. Nem feltétlenül csak praktikus okokból kifolyólag, hanem mert ezeket tényleg nem lenne szívem kukázni, hiszen dolgozott vele/költött rá, és biztos jó néven is venné ezt. A kerti szerszámokat, vetőmagokat felhasználom, jövőre ezekből vetek. Vannak még mindenféle díjak, emlékérmek, serlegek, azokkal nem tudom mi lesz. A pincébe nincs szívem levinni, de a telekre sem vinném ezeket, mert nem szeretnék ilyen szentélyt berendezni az elhunyt apámnak, szóval azt még ki kell találni.
2023. dec. 4. 14:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!