Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Minek köszönhető, hogy ennyire...

Minek köszönhető, hogy ennyire népszerű lett glutén meg laktózbetegnek lenni?

Figyelt kérdés
30 évvel ezelőtt a kutyát nem érdekelte a kaja minősége, mindenki zabált vígan, most meg már egy pohár vizet nem tud meginni az emberek 50%-a, mert ő progresszív és emiatt gluténmentes vizet tud csak inni.
2023. nov. 15. 13:09
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
90%

#9 bocs, elfelejtettem hogy funkcionális analfabéták használják ezt az oldalt!!

a kommentem szarkazmus, nem szó szerint értendő; kérdező a tipikus régi életet visszasiró, a "progresszív" szót kizárólag negatív kontextusban használó emberke,szoval így akartam érzékeltetni neki hogy butaság azon hisztizni hogy az emberek elkezdtek törődni az egészségükkel.

2023. nov. 15. 14:00
 12/24 Katona Dius ***** válasza:
95%
Nem mondanám divatnak/népszerűnek. Nemrég diagnosztizáltak nálam glutén- és laktózallergiát. Előtte évekig szenvedtam, hasmenés, rohadt erős bélgörcsök, de minden egyes nap. Amióta tartom a diétát, tünetmentes vagyok, de rohadt szar, hogy nem tudok nyugodt szívvel vásárolni, minden szarnak bújnom kell a címkéjét, mi a fene van az adott termékben. Pl laktózt, glutént (valaki mondja már meg, mi a fenének???) használnak bizonyos gyógyszereknél is. Szóval gyógyszert sem szedhetek bármilyet. Múltkor nem figyeltem, olyat vettem, amiben volt. 2 napig meg akartam halni a görcsöktől.
2023. nov. 15. 14:24
 13/24 anonim ***** válasza:
78%

Előbb-utóbbb a legtöbb emberben leáll a laktázenzim-termelés, csak amit nagyanyám úgy ír le, hogy "nem kérek tejet a kávémba, kis szívem, mert megfosat", arra mostanra lett egy címkénk.

Ténylegesen nagyanyám korában, ha valakinek súlyos betegsége, vagy allergiája volt, az már gyerekként belehalt. De mivel a szegényebb országrészekben akkoriban családtervezés sem igazán volt, teljesen normálisnak számított, hogy szülsz sokat, mert maximum számolgattak az asszonyok, az uraik meg próbálták időben kihúzni, de hát ez a módszer nem túl megbízható. Említett nagyanyám legfiatalabb gyerek volt, hetediknek született. Hárman élték meg a felnőttkort. Ma pedig - hál' Istennek - inkább kevesebb gyereket vállalnak, de azt tudatosan, és ha valami problémája van, akkor viszik kivizsgálni. Az egészségügy is sokat fejlődött, és itt nem a kórházak színvonalára, felszereltségére gondolok, hanem arra, hogy pl. míg nekem gyerekként himlőpartit rendeztek anyámék, hogy kapjam el, és essek túl rajta gyerekként, addig a mai gyerekek már védőoltást kapnak ellene, nem kell elkapniuk a betegséget (egyik kis osztálytársam anno két hónapot hiányzott az iskolából, és évet kellett ismételnie, mert amit én pár kiütéssel megúsztam, az neki egy hónap kórház, meg egy hónap otthoni lábadozás volt. Ha 50 évvel előbb születünk, akkor ő ebbe lehet, belehalt volna).

Ételre való érzékenység meg régen is volt, egy csomó öreget ismertem gyerekkoromban, aki akár a húst, akár a kenyeret, akár a zellert nem ette meg, mert "rosssz lesz tőle a gyomra". Nekem pl. a petrezselyemmel van problémám, nem vagyok rá allergiás, nem halok bele, ha eszek valamit, amiben petrezselyem van, de kis mennyiségben kipattog tőle a bőröm, meg fosok, nagy mennyiségben (pl. egy tál petrezselymes krumpli bezabálása után) meg mindig egy napig hánytam. Ez már gyerekként is így volt, pontosan tudtam, tapasztalat útján, hogy ha megeszem a petrezselymes krumplit, akkor hányni fogok, ezért egy idő után nem ettem meg. Felnőttként meg ott van a kezemben az irányítás, magamra főzök, magamra vásárolok, simán csak nem teszek petrezselymet az ételeimbe. Na, egy celaic-osnál nem ez van, ő konkrétan belehalhat, ha glutént eszik, viszont vannak sokan, akiknél nem ez a helyzet, megehetik a glutént, és túlélik, csak emésztési problémákat okoz... Nyilván nem fogják megenni, ha már van rá lehetőségük.

És igen, a korral ez is változhat. Van ismerősöm, aki világéletében imádta a mézes kenyeret, meg mézzel édesíteni a teáját, aztán egyik ilyen mézes kalandja után úgy badagadt a szája, meg a nyelőcsöve, hogy nem jutott rendesen levegőhöz. Nyilván bement a sürgősségire, kiderült, hogy a semmiből lett neki ennyi idősen egy virágpor-allergiája, és mivel virágmézet fogyasztott nagy mennyiségben, ez előjött.

2023. nov. 15. 14:44
 14/24 anonim ***** válasza:
95%

“ 30 évvel ezelőtt a kutyát nem érdekelte”

Dehogynem, csak nem igazán voltak diagnosztizálva az érzékenységek/allergiák, csak annyit mondtak az emberek hogy pl “nem eszek tejeset mert nem bírja a gyomrom”.

2023. nov. 15. 15:41
 15/24 anonim ***** válasza:
76%

14

A dokihoz meg nem ment vele, tehát a kutyát nem érdekelte... Ha ment, akkor meg megkapta, hogy ha nem bírja a tejeset, akkor ne egye....

Apámnak is megmondták, hogy ha megszédül, ha gyorsan mozgatja a fejét vagy guggolásból hirtelen feláll, akkor talán ne csinálja.

2023. nov. 15. 15:48
 16/24 anonim ***** válasza:
49%

Attól még, hogy a falusi doki nem tudta megoldani a problémát, még érdekelhette az embereket. A többség nem szeret napi szinten f0sni.

2023. nov. 15. 16:07
 17/24 Metionin ***** válasza:
95%

A most 75 éves apám és az összes, nála idősebb tesója laktózérzékeny (volt), csak akkor még szartak rá, azt hitték, hogy a tejtől fosni normális dolog. Cöliákia miatt évszázadokon át egyszerűen meghaltak a gyerekek, ezért "nem volt régen".

Egyébként kurvára nem menő a hasgörcs, rohanni a budira meg kiütéses lenni, pattanásokkal küzdeni, ha véletlenül megeszek valamit amiben volt tej, csak nem tudtam. Mellesleg a laktóz- és gluténmentes cuccok drágák, az ember nem azért veszi, ha veszi, mert menő, hanem mert szeretne enni valamit, amitől nem lesz szarul.

2023. nov. 15. 17:31
 18/24 anonim ***** válasza:
94%
Igen, népszerű akarok lenni. És ezért f0som össze magam a laktóztólm🥰
2023. nov. 15. 21:06
 19/24 A kérdező kommentje:
30 éve meg nem szárad magad össze, most meg feltűnősködsz.
2023. nov. 15. 21:16
 20/24 anonim ***** válasza:
19, olvasni tudsz?
2023. nov. 16. 00:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!