Nem tartjátok szomorúnak azt, hogy egyes diákoknak a telefonjuk kerül annyiba, mint amennyiért más akár 2-3 hónapig gürizik?
"de azt megérteném, ha a milliárdosok vagyonfelhalmozásán lennél kiakadva."
Nem érzed hogy a kettő összefügg?
A telefon ma már nem luxuscikk, enélkül nem nagyon kapsz munkát, ezen van a bankkártya, a az app amivel tanul, tömegközlekedik, szociális élete van, és tartja a kapcsolatot a nagymamával is.
Én 15 éve voltam egyetemista, akkor még egy laptoppal, egy telefonnal, egy zenelejátszóval mászkáltam. Külön kellett rohangálni a jegyekért, könyvyárba az internetért, pénzt kivenni, mert sehol nem fogadták el a kártyát.
Ha ezeket összeadom, és az akkori fizukhoz hozzámérem, kb ugyanott vagyok. Sőt, ma kevesebb a macera.
Szomorúnak szomorú, de mit lehet ezzel kezdeni?
Egyrészt senkinek nem kötelező aprópénzért gürizni, akár tehet is ellene, képezheti magát, csinálhat mást is. Értem én, hogy nem mindenki lesz IT-s "milliomos" de nem is mindenki lesz minimálbéres.
Amúgy régen egy fényképezőgép vagyonokba került. A filmet előhívatni meg több ezer Forint volt akkoriban, amikor anyám fizetése 60-70 ezer volt.
Volt Walkman meg Discman 20-on ezer Forintokért. Egy jobb számítógép akkoriban is a szüleim keresetének sokszorosa volt, GPS... azt se tudtuk mi az. De volt vezetékes telefon, valami havi 6-8 ezer volt a telefonszámla aztán nem is használtuk.
Vagy ahogy előttem írják, szerény 15 éve kezdtem az egyetemet. Nem volt laptopom, nyomógombos telefonom volt, mobilnet, wifi, azt se tudtam mi az. Plázában voltak internet pontok ahol rohadt sok pénzért tudtunk 10 percet netezni :D
Bármi nyűgöm volt, mehettem bankba, meg postára. KP-t kellett hordani, mert nem volt terminál sem a legtöbb helyen.
Amúgy nyilván nem egyszerű. Egyik oldalról elgondolkozom, hogy a főnököm gyereke életében nem dolgozott, de Dunára néző panorámás telken építi álmai lakását. Én meg fél életem kidolgoztam egy szaros kis panelért.
Másik oldalról meg mióta dolgozom és relatív jól keresek én magam is megengedhetek dolgokat amit mások nem feltétlenül. Például csak idén elköltöttem már egy jobb telefon árát LEGO-ra. Gyerekként örültem, ha Karácsonyra kaptam valami apróbbat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!