Mit gondoltok az olyan emberekről akik szétdolgozzák magukat olyannyira, hogy alig van idejük és ahelyett, hogy belátnák azt, hogy rendszerszintű probléma amiben élünk inkább az átlag emberbe rúgnak bele akik nem akarnak rengeteget dolgozni?
Nekem nincs problémám azzal, hogy sokat dolgozik szíve joga, de az már nagyon zavar amikor úgy adja elő, hogy ez a normális aki nem dolgozik rengeteget az annyit is ér.
Ismerkedem valakivel az elején tök jól ment minden, mióta a munka témája felmerült vannak konfliktusaink. Az a célja, hogy hitel nélkül vegyen magának egy lakást ami valljuk be őszintén Magyarországon megvalósítani irdatlan nehéz, sőt még nyugaton is vannak ilyen problémák. Ő teljesen önerőből akarja elérni ami szíve joga csak aztán elkezdi lenézni azokat az embereket akik hitelből vesznek lakást és az olyan embereket is akik nem dolgozzák ki a belüket. Ilyet szól fiatalon miért ne dolgozzon rengeteget, azért vagyunk fiatalok, mert van erre kapacitásunk. Komolyan az a normális, hogy semmi szabadideje nincsen, alig tud találkozni a barátaival, családjával? Velem se találkozott emiatt, mert alig van ideje. Én vagyok a naplopó, mert nem a munka a mindenem és volt olyan szerencsém, hogy nem kell lakást vennem, mert én örökölni tudtam? A legtöbb magyar ember ilyen ingatlan árakkal inkább örököl mintsem vesz. Tényleg az átlag emberbe kell belerúgni ahelyett, hogy jobban megadóztatnák a nagyvállalatokat, a felső tízezert és kevesebb oligarcha lenne, nem lenne több Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és stb? Ez olyan, mintha a rabszolgatartók helyett a munkások ostoroznák a másik munkást. Abszurd! Ráadásul a rengeteg munka betegít. Lehet azzal jönni, hogy fiatal és nagyobb a teherbírása, mint egy középkorúnak, de akik rengeteget dolgoznak nagyobb eséllyel betegednek meg, mint akik kevesebbet és stresszmentes munkájuk van.
Az illető akiről írok valszeg nem kapott elég szeretetet a szülőktől és ez abban is megmutatkozik, hogy arról mesélt, hogy megjutalmazta a kis rokonait, mert jó lett a bizonyítványuk. Innen indult a konfliktusunk, mert mondtam neki, hogy nem jó nevelési technika az, hogy jutalmazzuk, büntetjük a gyereket, mert a gyerek agya még nagyon képlékeny és nem úgy fogja fel, hogy jaj de jó jutalmat kapok az erőfeszítésekért, hanem úgy hogy ajajj teljesítenem kell, mert különben nem leszek szerethető, nem fognak szeretni. Valszeg nem szerették őt eléggé és nem hinném, hogy ennek az ismerkedésnek lenne több értelme.
Tudom, hogy nincs ideje és emiatt elengedtem, de tartok attól, hogy magát fogja tönkretenni. Csak kérdezem, hogy szerintetek ez normális, hogy valakinek alig van ideje, mert mindene a munka? Ha esetleg beszélek a feltétel nélküli alapjövedelemről, 15 órás munkahétről amit nem én találtam ki én vagyok az utopisztikus álmodozó? Miért ne lehetne egy jobb élhetőbb világról álmodni úgy, hogy megvannak hozzá az alap elképzelések? Miért dolgozunk többet amikor a mesterséges intelligencia és az automaizáció miatt kevesebbet kéne dolgozni? Miért innák, drogoznák el a pénzt és miért ne dolgoznának amikor az alapjövedelem kisérletek azt igazolják, hogy nem hogy nem isszák el és nem dolgozak, hanem pont, hogy dolgoznak, motiváltabbak lettek, olyan dolgokat csinálnak amit szeretnek és hasznos is? Miért gondoljuk, hogy alapjáraton lusta és önző? Ráadásul az alapjövedelem olcsóbb, mint bürokratikusan működő segélyezés ami a szegényt benne tartja a szegénységben és olcsóbb, mint a nyugdíj rendszert fentartani. Utóbbi kettőt kéne kiiktatni és helyette alapjövedelem lenne.
A világot az álmok és utópiák vitték előre. Ha visszamennék a 19. században és arról beszélnék, hogy milyen igazságtalan az, hogy a nők nem szavazhatnak kiröhögnének és elküldenének a fenébe, utópisztikus hülye lennék a szemükbe. Beszélnék arról, hogy milyen embertelen a rabszolgaság és fel kell számolni. Gazdasági összeomlással riogatnak. Alapjövedelem és a rövidebb munkaidő ellenzői ugyanezt csinálják. 20. század végén belehetett volna vezetni az alapjövedelmet, ha nem lettek volna ilyen sok ellenzői és az emberi természetet nem egy ördögi, elfajzott, lusta embernek állították volna be.
Tehát megvan az okom arra, hogy miért ellenzem a fennálló status quo-t és miért tartom egészségtelennek, ha valaki a belét is kidolgozza és alig van szabadideje. Lehet a sikerrel jönni, de milyen áron? Nagyon sok esetben azok az emberek lesznek rákosak akik stresszben élnek, nincs idejük semmire, túl sok felelősségük van és ekkora nagy technológiai ugrással mindig nem tudom megérteni, hogy miért kell heti 40 vagy annál több munkaórában dolgozni, miért kell ennyi bullshit munkát fentartani, amit ha kiiktatnánk nem omlana össze a gazdaság.
Nagyon naiv vagy az alapjövedelemmel stb. kapcsolatban, de csak azért, mert minden az öledbe hullott, és erre kondicionált az élet. Jó neked! Bár mi, többiek, akik megdolgozunk a javainkért, is ilyen naivak lehetnénk.
A kérdéseddel kapcsolatban: nem nagyon értem,hogy ha 3-4 hónapja nem kíváncsi valaki rád, miért forszírozod az egészet. Nem vagy neki fontos, csak etet a hülye szövegével és veszi el az idődet, energiádat. Kicsit térj észhez, mert nincs sok közöd a realitáshoz semmilyen szempontból, és ez hosszú távon nem lesz jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!