Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Milyen esetben csökkenthetö a...

Milyen esetben csökkenthetö a kötelesr ész?

Figyelt kérdés

Hagyatéki tárgyalásom lesz augusztusban, bonyolultabb a történet a vártnál mert családi vitát okozott.

A történet röviden annyi, hogy egyenes ági rokonok kimaradtak, én lettem megnevezve örökösnek, amiröl közjegyzöi végrendelet készült.

Az elhunyt a végrendeletben kéri hogy ne tartsanak igényt a kötelesrészre.

Ennek ellenére igényt tartanak rá, ami jelentös az értékeket tekintve.

( több millió ft)

Az elhunytat én temetettem el, illetve több örökölt ingatlanból többre már jelentös állagjavító felújítást végeztettem szintén nagyobb összegben (10m+ összesen. ) ezekröl természetesen számláim vannak.

Voltam korábban ügyvédnél, de az ö tanácsa ellenére és az ingatlanok megóvása miatt, muszáj voltam a hagyatéki tárgyalás elött már a felújításokat végrehajtani.

A kötelesrészt nem kívánom kifizetni, mert számomra méltánytalan mind az elhunyt kívánsága miatt, mind a család hozzáállása az egészhez.

Van rá a fentebb leírtak szerint bármi módom arra, hogy a kötelesrészt megfellebbezzem és csökkentsem vagy egyáltalán megvétózzam?

Köszönöm.

2023. jún. 26. 12:45
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Azt tudom mondani neked, hogy az orokosok ha megfellebbezik, akkor meg is kapjak a reszuket. Annyit tudsz tenni, hogy megegyezni ugyved/kozjegyzo elott hogy mivel te koltottel ra sokat, te nagyobb reszesedesben reszesulj.
2023. jún. 26. 12:47
 2/4 A kérdező kommentje:

Az örökölt értékekkel nincs gond, szerencsére az tiszta ügy az ingatlanoknál.

A kötelesrészt nem kívánom kifizetni, és ezt szeretném megfellebbezni, kérdés a leírtakból milyen eséllyel?

2023. jún. 26. 12:51
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Ezt egy 2018-as cikkből másolom ki, mert elég jól leírja

" Családi konfliktusok esetén gyakran felmerül az igény, hogy valamelyik rokon semmilyen mértékben se részesülhessen a családi vagyonból. Ilyenkor az illető örökségből való kitagadása vagy kizárása szokott kérdéseket felvetni – azt azonban kevesen tudják, hogy ezek külön fogalmak, amelyek eltérő a következményekkel járnak.

A kötelesrész ugyanis megilleti az örököst kizárás esetén, hacsak arról a családtag önként le nem mond. A kizárás éppen azt jelenti, hogy örökösünk csak és kizárólag a törvény által meghatározott kötelesrészre tarthat igényt. A kizárás megtörténhet hallgatólagosan, azaz a törvényes örökös helyett más személy örökössé nevezésével (mellőzés). Az örököst bármilyen okból ki lehet zárni, indokolni sem kell.

Érvényes kitagadás esetén ugyanakkor valóban semmi, még a kötelesrész sem jár a kitagadott örökösnek. A kitagadásnak azonban pontosan meghatározott törvényi feltételei vannak, egy egyszerű családi vita nem elegendő ok arra, hogy a törvényes örököst az örökhagyó még a kötelesrésztől is megfossza. Kitagadásról akkor beszélünk, ha a végintézkedés tényszerűen tartalmazza, hogy az érintett örökös a Polgári Törvénykönyvben szereplő mely ok alapján kerül kitagadásra. Például ha az örökös az örökhagyóval szembeni törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette, erkölcstelen életmódot folytatott vagy akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek és a büntetését még nem töltötte ki.

Amennyiben a kitagadási ok nem bizonyítható, a végrendelkező akarata ellenére jár kötelesrész a kitagadni kívánt családtagnak. A kizárás és a kitagadás intézményét tehát nem szabad összekeverni, hiszen következményeik különbözőek. Utóbbi érvényességéhez szinte bizonyosan szakértő – közjegyző vagy öröklési jogban jártas ügyvéd – segítsége szükséges. "

2023. jún. 26. 13:09
 4/4 anonim ***** válasza:

A kötelesrész csak akkor nem jár, ha ki lettek tagadva. Erre megvannak a jogi esetek:

[link]

Mellesleg anyai nagyszüleim is rendelkeztek, hogy anyám öccse örököljön mindent, a két lánytestvér meg semmit, pedig a szüleim segítettek az öregeknek a legtöbbet, nagyszüleim jól kihasználták a szüleimet.

2023. jún. 26. 13:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!