Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Házasságkötéskor miért “kell”...

Házasságkötéskor miért “kell” felvenni a férj nevét?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy nem kötelező és kezd elterjedni, hogy a férj is felveszi a feleség vezetéknevét, de ezt sem értem. Miért fontos, hogy változzon a név? Van ismerősöm (50+ korú), aki megtartotta a lánykori nevét és azóta is él és virul a házasságában.

2023. jún. 12. 00:43
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:
77%

16 éve házasodtam, már akkor sem vette fel egyetlen ismerősöm sem a fèrje nevèt, én sem tettem.

Elvileg azèrt veszik fel a nők a fèrjük nevèt, hogyha lesz gyerek, akkor az egèsz csaladot ugyanúgy hìvják, ne legyen csak neki más a vezetèkneve.

Legalábbis èn ezt olvastam.

2023. jún. 12. 15:52
 32/37 anonim ***** válasza:
84%
#31 Vagy azért, hogy már a nevükből is tudják, hogy találtak egy balekot, aki feleségül vette őket. (Ez persze csak az XYné, ill. Xné Y.Z.formára vonatkozik).
2023. jún. 12. 19:55
 33/37 anonim ***** válasza:
78%

#31 Én is megtartottam a lánynevem, változtatás nélkül, könyvelőként. 70N

Egyébként érdekes, hogy ha egy nő nem veszi föl az ura nevét, többnyire az ember családja szokta ezt figyelmen kívül hagyni. Az uram családja szó nélkül tudomásul vette, hogy megtartottam a lánynevem, de az én családom minden üdvözlőlapot, stb. XY-nének címezve küld.

2023. jún. 14. 22:53
 34/37 anonim ***** válasza:
100%
#33 a te családodnak a memóriájával van inkább baj és nem a véleményével.
2023. jún. 15. 08:17
 35/37 anonim ***** válasza:
100%

Nem voltam a szeretője, 20 éves voltam, amikor elvett és ő 25, mindez több, mint 10 éve történt. Nem ettől tartozunk össze, hanem attól, hogy szeretjük egymást és összeházasodtunk és közösek a céljaink, a gyerekeink, közös az életünk, ez csak egy jele ennek, ahogyan a gyűrű is, gondolom, te azt is utálod, mert szingli vagy. Igaz? Vagy a gyűrűt jó dolognak tartod?

2023. jún. 15. 08:21
 36/37 Kései Sirató ***** válasza:
100%
Aki akarja, felveszi, aki nem, az pedig nem. Nem különb azt sem, aki felveszi és az sem, aki nem. Értsétek már meg, hogy mindenkinek a saját döntése, ami magánügy.
2023. jún. 15. 08:24
 37/37 anonim ***** válasza:
100%
Nekem azért volt fontos mert a saját családi nevemet nem szeretem. Apám le se sz.r minket, feszélyezett hogy egy ilyen ember nevét hordjam. Nem tudtam ettől elvonatkoztatni. Nekem a család a ferjemet jelenti, így felvettem a nevét. Ha normális családom lett volna eleve, akkor nem biztos hogy változtattam volna nevet.
2023. jún. 16. 11:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!