Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Házasságkötéskor miért “kell”...

Házasságkötéskor miért “kell” felvenni a férj nevét?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy nem kötelező és kezd elterjedni, hogy a férj is felveszi a feleség vezetéknevét, de ezt sem értem. Miért fontos, hogy változzon a név? Van ismerősöm (50+ korú), aki megtartotta a lánykori nevét és azóta is él és virul a házasságában.

2023. jún. 12. 00:43
1 2 3 4
 21/37 A kérdező kommentje:
Akik századjára is leírják, hogy nem kell meg nem kötelező, azok olyanok, mintha a semmiről írnának. Idézőjelben van a kérdésben a kell, a leírásban is le van írva, hogy nem kötelező. Nem értem, ezek után mi indokolja, hogy meg kelljen erősíteni, hogy nem kell.
2023. jún. 12. 10:29
 22/37 anonim ***** válasza:
49%

Az indokolja, hogy maga a kérdés buta.

Ha szerinted sem kell, akkor meg főleg.

Az változtatja a nevét, aki akarja. Azért, mert úgy jobban tetszik neki. Anyád miért változtatta, Kérdezd meg és akkor nem írsz ki hülyeségeket!

2023. jún. 12. 10:55
 23/37 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem is olyan nagy talány hogy "miért?". Ez egy olyan hagyomány ami mélyen gyökerezik a társadalmakban (nem csak Magyarországon) és már az is hatalmas fejlődés volt a XX.század végén hogy legalább már a keresztnevüket megtarthatták a magyar nők. De tényleg, a bevándorlási ügyeket kezelő fafejű magyar hivatalnokok még a külföldi nőknek is átírták a nevüket "kötelezően", tojva arra hogy egy ilyen változtatás nem hatályos az adott asszonyka állampolgársága szerinti hazájában és ebből később mindenféle bonyodalmak származhatnak.

Nyílván a leghelyesebb az lenne ha ez a névváltoztatási szokás teljesen kikopna, szerintem még 10-20 év hogy ide eljussunk.

2023. jún. 12. 11:00
 24/37 Kései Sirató ***** válasza:
23%

Én azért vettem fel, hogy ugyanolyan nevem legyen, mint a férjemnek. Apámat amúgy sem szerettem soha, elhagyott minket. Így most ugyanaz a családi neve a férjemnek is, nekem is, és a 2 gyerekemnek is. Így ezzel is kifejezhetjük, hogy összetartozunk.

Kérdező, te valakinek a szeretője vagy és zavar téged, hogy nem vesz el és így a nevét sincs esélyed viselni?

2023. jún. 12. 11:27
 25/37 anonim ***** válasza:
77%
#2 Óriási szerencse, hogy vannak, akik mindent értenek.
2023. jún. 12. 13:42
 26/37 anonim ***** válasza:
87%

24. Az első 3 sorod tök aranyos volt, de tényleg és még érthető is az álláspontod. Pedig én az ellenkező tábort erősítem.

De ez a mocskolódó és alárendelést javasló utolsó mondat nagyon kellett:D Nincs esélye viselni valakinek a nevét? Van neve :D

2023. jún. 12. 14:15
 27/37 A kérdező kommentje:

#24 Ha azt mondom rád, hogy aberrált vagy, akkor gondolom, nem sértődsz meg.

#22 Leszel szíves Anyukámat nem a szádra venni!

2023. jún. 12. 14:18
 28/37 Kései Sirató ***** válasza:
27%

A munkatársam csak a szeretője valakinek és ő szokott ilyeneken fennakadni, ezért gondolom, hogy a kérdezőnél is esélyes, hogy ez a helyzet, de látom, ő nem is reagál. Egyébként nem állítás volt, hanem kérdés, máskor olvass figyelmesebben!

2023. jún. 12. 14:18
 29/37 anonim ***** válasza:
82%
28. Máskor fogalmazz finomabban ;) Egyébként a kérdésedre reagálva ha már ilyen kis megmondóemberke vagy: meddig voltál a mostmár férjed szeretője korábban, hogy végre felvehesd a nevét? :D Azzal próbálod magaddal elhitetni, hogy mostmár tényleg összetartoztok? :D Másképp nem jutna az eszedbe ilyen hülyeség :D
2023. jún. 12. 14:33
 30/37 anonim ***** válasza:
85%
Én nem veszem fel, köszi, jó nekem a saját nevem :D
2023. jún. 12. 14:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!