Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miben különbözik a coach egy...

Miben különbözik a coach egy baráttól? Magyarul hogy neveznéd? Miért nem a pszichológia egyik ága?

Figyelt kérdés

2023. jún. 11. 18:55
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
48%

Másban tud segíteni egy coach és egy pszichológus, ha feltételezzük, hogy tényleg jó szakemberről van szó. Kókler meg mindkét területen van. A barát meg elfogult lehet.

Ezt hallgasd meg: https://www.youtube.com/watch?v=wq0igzS_rg4

2023. jún. 11. 20:04
 12/15 anonim ***** válasza:
67%

A coach szerepe humorosan:

Elkéri az órádat, hogy amikor megkérdezed mennyi idő van, ő tudjon rá válaszolni, aztán még ezért pénzt is kér:):).

A coach kérdéseket használ egy, az illető általi elakadás feloldásában, megoldásában. Frontális megoldást nem ad, saját vélemnyt ritkán fogalmazhat meg vagy közölhet. Az erőforrásaid feltérképezése, erősítése céljából beszélget veled, hogy a felfedezett tulajdonságaiddal tovalendülj a nehézségeken.

2023. jún. 11. 20:12
 13/15 anonim ***** válasza:
40%
Coach xD
2023. jún. 11. 20:42
 14/15 anonim ***** válasza:
50%

Jártam diplomás, nagyon képzett, klinikai akármilyen pszichológushoz is, valamint coach-hoz is. Az előbbinél nem éreztem semmi változást, de hasznát. Kb. tényleg csak ült és hallgatott, de ennyi. Kicsit hülyén is éreztem magam. A coach ezzel szemben józan paraszti ésszel tudott olyan dolgokat, mondani, amik miatt könnyebben ráláttam bizonyos helyzetekre. Más szemszögből, másképp értelmezni ezt azt, ha nagyon csőlátásban éltem előtte.

Egy idősebb, tapasztaltabb coach volt. nem feltétlenül a képzéstől volt bölcsebb, hanem mert az élettapasztalata megvolt és nem csak tankönyvekből tudott monológokat felsorolni nekem.

Kicsit arra emlékeztetett, mikor egy hozzám közelálló idősebb családtag lenne, aki segített régen is, csak ugye ő már sajnos nincs nekem.

Nem mondom, hogy mindegyik pszichológus ugyanolyan hasztalan, lehet csak én mentem rosszhoz. Mindenesetre nekem jobban bejött ez a coach vonal.Persze tény, hogy nincs is olyan komoly bajom, mint annak aki klinikai akármilyen dr. végzettségű emberhez kell járjon. A hétköznapi, kisebb nagyobb elakadásokban a fiatalkoromban nekem sokat segített a coach.

2023. jún. 11. 21:28
 15/15 anonim ***** válasza:
42%

Ez egy sokat boncolgatott és kutyult téma, és nagy a zűrzavar. Már mindenki coach, és mindenki tudni véli, hogy a coaching micsoda, és hogy mekkora kamu. Csak nem.

A coaching maga egy módszertan, és vannak tipikus eszközei. A coach pedig egy olyan ember, akivel arra szerződtél, hogy ezzel az eszköztárral és módszertannal segítsen neked.

A módszertan: amikor coacholsz valakit, akkor annyit teszel, hogy félig passzívan irányítod az illető fókuszát, és ezzel segíted saját magát és a problémáját elemezni. Erre alapvetően három eszközt alkalmazol, ha vegytiszta coachingról van szó: kérdések, reflektáló visszajelzések és hallgatás. Nagyon vérszegénynek hangzik, de meglepően hatásos tud lenni hosszú távon, csak rohadt nehéz jól csinálni.

"Miben különbözik a coach egy baráttól?"

A coach-csal a kötelék üzleti, a baráttal bizalmi és elkötelezett. A coach-tól azt várod, hogy jól coach-oljon, és ezért fizetsz. A baráttól azt várod, hogy számíthass rá, és azzal fizetsz, hogy ő is számít rád. Cserébe nem biztos, hogy jól segít.

Értem a kérdést, mégis fura. Azért kérdezted, mert ha egy ember csak kérdez, akkor azért miért fizessek, hiszen azt egy barát is tudja. Ezt talán úgy lehet leírni, mintha azt kérdeznéd, minek menjek étterembe, ha a barátaimmal is főzhetünk egymásnak.

Nos, azért mégy étterembe, mert:

1: ott elvileg profi szakácsok és felszerelés van. Ahogy főzni is könnyű, de jól főzni komoly rutint igényel, úgy meglepő, milyen istentelenül nehéz jól kérdezni és reflektálni.

2: azt azért nem várod el a barátodtól, hogy ennyit főzzön neked. A coaching nagyon jó eredményeket tud hozni, de hosszú idő alatt. Egy barátod lehet a legjobb coachod, de azt elvárni egy baráttól, hogy mondjuk 10 hétig heti egyszer 90 percet téged hallgasson és kérdezzen, elég durva.

"Magyarul hogy neveznéd?"

Nem igazán van rá magyar szó. Ez egy elég új és speciális terület, ami egyfajta űrt tölt be a terápia és a tanácsadás között. A terápia során problémákat oldasz meg valamiféle feladatokon, gyakorlatokon keresztül, a tanácsadáson meg valaki a tudásával próbál eljuttatni valahová. A coaching meg segít eljutni A-ból B-be, de A-t és B-t is te hozod, meg menni is te mégy, csak valaki ott áll melletted, mint egy tükör. Nem ad tanácsot, nem hoz módszertant, csak tükör.

"Miért nem a pszichológia egyik ága?"

Mert ez nem is terápia és nem is kutatási terület. Ugyanakkor a pszichológusok nagyon sokat használnak ebből az eszköztárból, és a pszichológusok foglalkoznak coachinggal.

Én nem szeretem amúgy, amikor valaki coachnak nevezi magát - pedig én magam is szoktam magam agile coach-nak nevezni a könnyebb érthetőségért - mert sok a kavar. Amikor én agile coach-nak hívom magam, akkor pontosan tudom, hogy amit csinálok, az valójába tanácsadás, csak nagyon sok coaching ezköszt használok. Nem mondom meg, mit kell, hogy kell, inkább sokat kérdezek, sok visszajelzést adok, keveset szólok bele, mit csinál az adott csapat. De ez nem tiszta coaching, mert azért én mondok olyat, hogy ezt én a helyetekben nem tenném, vagy épp fordítva, és javaslatokat is teszek.

Én jobban szeretem a coachingot eszközkészletnek és hozzáállásnak tekinteni, amivel akár jobb barát is lehetsz. Amióta van egy csomó feedback eszközöm meg jó kérdéseim, sokkal jobban kezelem a baráti kényelmetlen helyzeteket is, és nagyon sokan fordulnak hozzám tanácsért.

2023. jún. 11. 21:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!