Miért van ennyi mentálisan beteg, viselkedési zavaros ember az utcákon, tömegközlekedési eszközökön?
10-re:
Egy 130e lakosú megyeszékhelyen nőttem fel. 18 év alatt rengeteget tömegközlekedtem. Utcán még csak-csak láttam/hallottam fura szerzeteket, de buszon soha. Tehát az, hogy tömegközlekedésben találkozom ilyenekkel, az kizárólag budapesti élményem.
"mert külföldi nagyvárosokban közel sem látok ennyi hibbantat"
Hát, lehet, hogy ott jobban működik az egészségügyi, szociális ellátó rendszer, mint Magyarországon. Egy rokonom Svédországban dolgozik pszichiáterként, azt mondta, hogy óriási a különbség az ottani egészségügy és a magyarországi között, akár beteg, akár orvos szemmel is ott jobb a helyzet.
Nem csak köztük vannak mentális betegek. Nyilván olyan közösségekben, ahol gyakori a közeli rokonok közötti szexuális kapcsolat, amiből gyerek is születik, halmozottabban előfordulnak örökletes betegségek, akár mentális betegség is, de nem csak emiatt alakulhat ki, sajnos. Bárcsak ilyen egyszerű lenne a dolog.
Egyébként nehezíti az ilyen betegek és családjuk helyzetét a társadalmi megítélés is. Külföldön élő rokonom mesélte, hogy ott borzasztó nagy figyelmet fordítanak a rehabilitációra, a társadalomba visszailleszkedésbe, nem csak gyógyszerezés van, itt ez lófütty...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!