Milyen nyelven gondolkodnak a süketek a némák és a kisbabák?
A kisbabák nem gondolkodnak, maximum képeket vetít az agyuk és éreznek.
A némák csak hangokat nem tudnak kiadni, de tudják a szavakat. A kérdés mögött rejlő háttér alapján nem létezne a néma olvasás fogalma.
A süketeknek is vannak szavaik, hiszen tudnak olvasni.
A siketek (nem süketek) azon a nyelven gondolkodnak, amit ismernek. Ha jelnyelvet, akkor azon.
Ha némaság alatt arra gondolsz, hogy valaki hallás híján nem sajátította el a beszélt nyelvet, akkor lásd feljebb.
A babákat nem tudjuk megkérdezni, de amíg nem ismerik a nyelvet, a kognitív képességeik is korlátozottak.
Egyiken sem, valójában. Minden ember másmilyen módon gondolkodik, sokaknál keverednek is a különböző típusok.
Sokan teljesen non-verbálisan gondolkodnak, teljes mértékben szavak nélkül. Ez történhet képekben, ingerekben, érzésekben, vagy egyéb absztrakt módokon.
Én például kamaszként vettem fel a verbális, szavakban való gondolkodás képességét, de ki-be tudom "kapcsolni" hogy melyiket használjam épp. Később elkezdtem más nyelveken is gondolkodni, amikor nagyon bele voltam merülve a nyelvtanulásba. A non-verbális sokkal gyorsabb egyébkét, nálam egy nagyon absztrakt, nehezen megmagyarázható módon működik.
Egy elég hosszú szövegnyi gondolat tud átfutni az agyamon a másodperc tört része alatt, verbálisan gondolva sokkal több időt vesz igénybe. Ezen kívül egész jó a vizualizációs képességem is, komplex tárgyakat vagy képeket tudok forgatni vagy torzítani, annó matematikán jól is jött ez a képesség. Van akik így, képekkel gondolkodnak.
Ha tippelnem kell, akkor a gondolkodás módja nagyban függ a nyelvismerettől, szociális fejlettségtől, személyiségtől is.
A verbális a leggyakoribb, mert ezt használjuk kommunikáció közben is. Gyerekként biztosan a non-verbális az "alapbeállítás", de a nyelv ismeretével ez megváltozhat, az esetek többségében ez történik.
A vakok, és siketek esetében nagy eséllyel szintén non-verbálisak lesznek a gondolatok, siketeknél a jelnyelvben való gondolkozás gyakoribb egyébként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!