Mennyiért oldjátok meg az ebédet,vacsorát?(kevésbé vagyonos rétegnek szól a kérdés)
Én igyekszem,viszont hiába minden.
Azon gondolkodtam hogy hogy lenne olcsóbb minden,sok fehérje például.
Szénhidrátot olcsón meg lehet oldani.
Zsír sem nehéz feladat.
Illetve azon hogy mi éri meg jobban.
Venni ebédet 1500-1700 forintért és időt spórolni,vagy megcsinálni magamnak időt pazarolva,és hogy azt az időt hogy fordíthatnám pénzkeresésre.
Rövid lejáratú, leértékelt termékeket szoktam megvenni, amiből látom, hogy a lejárati időn belül el fog fogyni. Ha valahol nyitási akció van, igyekszem kihasználni. Bevásárlóközpontokban levő étkezdékben zárás előtt árengedménnyel ki szokták árusítani a megmaradt ételeket, csak ilyenkor már jellemzően nem teljes a választék.
Ha meghívnak szakmai rendezvényekre, előadásokra, termékbemutatókra, akkor ott valamilyen érkezést szoktak biztosítani.
Nem egyszerű. Amivel mi néha olcsón kihozzuk az ebédet:
- valahol akkora mennyiséget adnak, hogy két napra is elég
- félkész, főleg a fagyasztott ételek vannak 1000 Ft alatt is (pl. ALDI-ban lasagne). Ezek persze nem kifejezetten fehérjedúsak
Ami a vacsorát illeti, az nem gond, mivel nálunk gyerekkoromban sem volt szokás vacsorára nagyobb ételt, főtt ételt enni. Szinte mindig szendvics van.
Hát pl. az attól is függ milyen kajákat szeretsz. Azért bővíthetnéd az infot,hogy segíteni tudjunk. Mert pl. ha én elkezdeném sorolni, hogy én miket eszek neked nem biztos hogy az szimpi lenne.
Pl. mondok pár példát én magamnak készítem a kenyeret, már évtizedek óta, mert a boltit nem bírja a gyomrom, valószínüleg valami tartósító adalékanyag miatt, a többieknek bolti kenyér van. De én imádok ilyeneket készíteni.
Én amerikai indián lapos kenyeret szoktam készíteni magamnak, van mikor rendes kenyeret is. De a lapos kenyérhez csak liszt, oliva olaj, egy csipetnyi só, és víz kell, illetve szokott lenni a reggelim pl. 1 kiskanál lenmag, 4 nagy kanál zappehely, 1 nagy kanál chia mag, kombóból készített kaja is, amit lehet varjálni bárhogy, édesen és nem édesen, gyümölcsösen és stb. A zabpehely amit szoktam venni az nem drága, de vannak drágábbak is amúgy. A magvakat és a zabpelyhet először megdarálom kávédarálóba mert így tud igazán hasznosulni a szervezetben, utána én egy befőttes üvegbe elegyíteni szoktam, ha kakaósan készítem hozzáadom a kakaót, és mézzel szoktam édesíteni, öntök rá kb. 2 dl meleg tejet, hogy a méz feloldódjon vagy növényi alapú tejet pl. rizstej,mandula tej, de van zabtej is,és utána kanállal mixelem, és teszek a tetejére banán karikákat, egy délután ázik, következő nap reggelire már ehető is. De szoktam pl. csak natur joghurttal, és kápia paprikával is készíteni, teszek hozzá sonka kockákat,és úgy is finom és laktató. Bárhogy lehet varjálni. Utána ha iszol rá vizet jól is lakik vele az ember.
Reggeliket tudok még többet is írni.
Ebéd ott is van bőven kaja féle amiket lehet készíteni csak a fantázia szab határt, de arra érdemes figyelni, hogy váltogassa az ember hogy ha egyik nap húst evett, akkor következő nap ne hús kaja legyen. De amugy ha két napra főzöl, akkor is időt spórolsz. Csak tényleg kérdés hogy neked az időd hogy engedi a munka mellett.
Az étkezésnél azért több mindent figyelembe kell venni,nem csak a szénhidrátokat és a zsírt,és a fehérjét, hanem a rostokat is. Milyen munkád van,mert ha nehéz, akkor a táplálékszükségleted is több,mennyit mozogsz, milyen mozgás van-e valamilyen allergiád, intolerancia, és stb és stb. Amúgy a zsír sem olcsó több mint 1000 ft, 2000 ft közelébe van. A napraforgó olaj olcsóbb. Kész vicc. :D
Illetve boltba megállapítottam, hogy a tej és a növényi alapu tej is közel egy árba volt, legalábbis ahol én vettem.
Illetve amin sprórolni tudsz, hogy felvágottaknál nem hentes pultnál veszel, hanem ilyen nagyobb marketekben, ahol van fél kg-os és 1 kg-os kiszerelés pl. parízer, májkrém, sonka. Mindig érdemes tudatosan venni kaját,megnézni a szavatosságát, milyen összetevői vannak és stb. Pl. ezek azért is jók, mert pl. a parízer van olyan ami glutén mentes is.
Pl. időt spórolsz azzal is, ha a húst előre megveszed 1 hónapra.
Mondom tudnánk ötleteket adni, de az sem mindegy hogy milyen igényeid vannak.
Én rendelni szoktam. Eddig sose rendeltem nagyobb értékben, mint 7 ezer (amibe bele van építve a szállítás, csomagolás). Napi friss kaja, változatos menü, kényelmes. Nekem megér ennyi luxust, hogy nem kell a konyhában robotolnom 2-3 naponta és ugyanazokat enni. Plusz így boltba is jelentősen kevesebbet megyek, így pláne nem kerül bele a kosaramba plusz tétel. Szóval még a csábítás sem fordul elő annyira.
Vacsorára meg általában szendvicset eszem vagy a maradék ebédemet. De a szendvicshez is be lehet vásárolni egy hétre előre. Ha nagyon extra vagyok pizzát sütök (3 hetente 1x).
Amúgy az sem mindegy hol veszed a kaját, mert pl. testvéremék is van hogy rendelték, vagy vették a kész kaját, de volt olyan kaja amit pálmaolajjal készítenek és az nagyon nem tesz jót a szervezetnek.
Illetve testvérem szokta mondani, hogy most a Spar-ba "főz", mert ott is szoktak lenni kész kaják, pl. saláta, és már van olyan Spar is ahol meleg kaja is van, van olyan részleg.
Én mikor fősulis voltam én a boltban kapható önkiszolgálós különböző salátákra kaptam rá. Olyan kantin szerű volt, volt egy részleg ahol egy hűtőpulton különböző fémtálakba különböző saláta volt, volt műanyag tányér hozzá és evőeszköz reggelente vagy ebédidőbe volt hogy ott főztem én is képletesen. A joghurtos káposzta saláta nagyon finom volt és laktató is önmagában is. De ez egy régi bolt volt, megmondom őszintén nem emlékszem a bolt nevére de nem ilyen ismert márkás bolt volt, de ilyen market szerű.
Meg persze volt kantin is, de nem mindig kajáztam ott, volt hogy vittem a kaját és koliba csak melegítettem vagy kifőzdébe is volt hogy elmentem mikor ahhoz volt kedvem.
Én megmondom őszintén a saját kaja készítést szeretem, minthogy kész kajákat vegyek, vagy előre elkészítettet.
Pl. péktermékeket is szoktam készíteni, vagy pizzát, ritkában, mert a spórolásnál nem csak a bolti árakat kell nézni, hanem az energiát is amit fogyaszt az ember, szóval a sütőt ritkábban használom, de amúgy van mikor többször,mikor mi az igény.
A pogácsa készítés ami még nem tökéletes azt még tanulnom kell, nem olyan mint az amit boltba szoktam venni, de az a bakancslistám hogy olyan legyen vagy jobb :D, és a leveles tészta készítés amit meg akarok rendesen tanulni, rétes tészta na azt még soha nem csináltam.
De, igazából ha az ember tud kelt tésztát készíteni akkor bőven tud különböző pékterméket is készíteni, bárhogy tudja variálni. A liszt is amire oda kell figyelni,mert ugye a túlzott liszt használat sem túl oké. Bár szerintem ha rizs lisztel és zabliszttel is készít az ember kaját, akkor úgy már előnyös.
De pl. amióta drága lett a keksz, azóta én csinálom, és finomabb is,mint a bolti. Előre elkészítek egy nagy doboznyit és az jó pl. reggelire és vacsira is tejjel is. Na és természetesen úgy díszítem ahogy akarom, vagy olyan formájúra készítem ahogy én szeretném. De az is igaz, hogy olyan mintájút amilyent én szoktam készíteni, olyat a boltba se lehet kapni. Megnéztem amit vettem anno boltba kekszet abba volt pálmaolaj.
Na és az nagyon nem mindegy.
Én pl. cukrot sem szoktam használni, az más kérdés, hogy én szintén évtizedek óta nem használok cukrot, leszoktam róla, helyette gyümölcscukorral szoktam készíteni édességet. Az drágább mint a cukor tudom, de nálunk alapszükségletű dolog. Hébe hóba cukrászdába vett édességeket szoktunk enni, de van mikor én készítek illetve nagy ritkán csokoládét, de ha ahhoz tartaná kedvem bon bont is készíthetnék,csak azt még meg kéne tanulni. Szoktam jégkrémet is készíteni, de az is még tanuló folyamatban van.
Gyümölcsnél pl. több szempont alapján szoktam választani, íz, frissesség, ár, melyik költség hatékony a csomagolt vagy amit úgy válogat össze magának az ember. Pl. boltba egy árba volt a bio banán és a nem bio banán, de a nem bio banán jobban nézett ki, így az tovább tart, így egyértelműen a nem bio banánt vettem.
Vagy pl. citromlé teához. A nagy kiszerelésűeket én nem szoktam venni, mert az csak 40%-os citrom tartalmú és egyéb adalékanyagok is vannak benne. Van az a pici azt hiszem 250 ml-es az 99,9% természetes alapanyagú, és nincs benne más. Most nem volt boltba így vettem citromot hogy majd azt facsarom a teába. Az ár mellett azért azt is kell nézni mi az egészséges az embernek.
Millió dologra kell figyelni boltba, de amúgy szerintem azért előnyös egy ilyen gondolkodást kialakítani, mert még jobban fejleszti az ember a kreativitását, és nem utolsó sorban adott helyzetben kevés alapanyagból is tudsz az asztalra kaját tenni,mikor nem tudnál rendelni kész kaját pl.
Ja amit még szoktam venni pl. csíra, leginkább brokkoli és lucerna csíra, ezek azért jók,mert pl. feldobják a szendvicsedet, másrészt ezekkel fedezed a vitamin és ásványi anyag igényedet. Leginkább téli időszakban ettem, meg amikor ahhoz van kedvem.
De nem mindegy milyen az a csíra, ha vizes a dobozba nem szabad megvenni, vagy ha közeli lejáratú, pl. egy-két nap.
De simán lehet csiráztatni is, csak tudni kell hogy.
Zöldségeknél meg már ahogy megveszem fel is dolgozom, régebben a zöldség kosárba tároltam, aztán na majd ma feldolgozom, de addigra már dobhattam is ki. Pl. brokkolit is megvettem fáradtabb voltam és két nappal később akartam feldolgozni, hogy eltehessem előre bepanírozva, de megbarnult.
Vannak trükkök és érdemes új dolgokat is tanulni, mert ezek megtanulásával már gyorsan is el tudod készíteni a kaját, kb. azt a várakozási időt spórolod meg míg kihozzák a kaját, de persze az alatt az idő alatt a munkával is tudsz foglalkozni, de pl. főzés közben is lehet munkával is foglalkozni, pl. amikor a munkafolyamatok között várakozási idő van, ha olyan a munkád.
Tégy ahogy neked kedvező kérdező.
Nálam annyiban csavarodik a dolog, hogy ételallergiák miatt ki van zárva, hogy olyat egyek, amit nem én készítettem el, vagy nem tudom 100%-ig pontosan, hogy mi van benne.
Jelenleg a kedvenc ebédem a csirkemell, vagy tofu párolt zöldség körettel (attól függ, van-e olcsó csirkemell, ha nincs, akkor tofu), a legegyszerűbb és legolcsóbb vacsi az a vízzel főzött "tejbegríz" fahéjszórással, vagy a grízes tészta házi lekvárral. Ha zöldséget akarok enni, akkor párolt zöldség akármivel, vagy rizs hússal, vagy esetleg saláta, ha éppen találtam akciósan pl. jégsalátát.
Így nagyjából heti 10 000-t költök el kajára, amiben benne van a reggeli, ebéd, vacsora, kv, minden. Ha valakinek nem kell speciális étrend, és nem válogatós, simán kihozhat otthon főzéssel egy heti étkezést 6-7000 forintból, ha nem fizikai munkát végez, és nem a munkahelye melletti kisboltban, vagy a menzán vesz ebédet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!