Csak szerintem nem normális ahogy a világ működik?
Én vagyok a válaszoló akinek a szülei lakást vettek a 90-es években és nem hisznek itt neki :D
Azt még hozzá akartam tenni, hogy egy barátnőmnek a szülei, 60 és 67 évesek, folyton nyomják neki, hogy dehát miért laksz albérletben, gyere haza, spórolj és vegyél sajátot. Mert nekik így ment anno. Azt hiszik, most is 3-4 év alatt össze lehet szedni egy lakásra valót. Ha ők is a szüleik nyakára szültek volna, nem saját lakásban élnének 25 éves koruk óta, akkor nem nyomnák ezt neki, mert tisztában lennének vele, hogy nem könnyű lakást venni. Én szüleim szerencsére tisztában vannak vele, hogy változott a világ. De sokan nem. Ha én a 90-es években lettem volna annyi idős, mint most vagyok, akkor valószínűleg lenne lakásom, ha nem is nagy palotám, de egy kicsi. Most már 40 millióért vehetnék egy egyszobásat...
A szüleink generációja 18 évesen már dolgozott. 30 évesen már volt 12 év munkaviszonyuk amikor tudtak takarékoskodni.
Ma az átlag fiatal 25-26 éves koráig valami egyetemi büfészakon bulikázik, aztán sír hogy nem kap az értéktelen tudására milliós lóvét.
Egyébként 3-4 év alatt lazán össze lehet hozni egy lakás árát. Ha már egyszer egyetemet végzett az emberek akkor nettó 300-400 forintot megkeres ha értékes a tudása. Ebből 200 ezret el tud rakni ha otthon él ősökkel. Nos vannak ketten. Az havi 400 ezer x12 x4 az 19 millió 200 ezer forint. Ehhez egy csok vagy egy hitel és már meg is van a 35-40 millió ami kell egy lakáshoz.
A probléma az, hogy az összes fiatal albiban akar lakbni, mert ősökkel lakni ciki. Havi minimum 150 ezer ki is van dobva az ablakon.
#10 nek van igaza, mindenki más csak a tipikus magyar buborékban él sajnos.
Ingyen lakást adni egy nagyon buta ötlet lenne, nyissatok fel egy gazdaságis tankönyvet és megértitek, hogy miért... Viszont normális albérletet biztosítani kellene az embereknek. Amúgy ez nem csak ausztriában működik megfelelően, sok más ország is sikeresen alkalmazta már.
Lakáshitelt NEM lenne jó kedvező feltételekkel adni mindenkinek, azt is felejtsétek el. Egyrészt azért nem, mert mint a retardált csok, az is felverné az árakat, hisz mindenki feltudna venni 20-30milliót hirtelen. Másrészt ha az előző indok nem lenne elég, a szakma nélküli/keresett szakma nélküli/biztos pozíció nélküli embereknek ez borzasztóan nagy kockázat és rengetegen kerülnének végül utcára.
Mondjuk az lenne a pontosabb, hogy az nem normális ami itthon megy. Olyan mértékben drágultak 10 év alatt az ingatlanok, mint sehol máshol a közelben.
10-15 éve ha itt kiment valaki Ausztriába dolgozni pár év alatt egyedül is röhögve vett egy házat, most meg párommal ketten csomót spórolva kinti fizuval 2-3 év alatt önerőt se tudunk házra lerakni nem, hogy venni kvázi hitel nélkül...
Most egy telek annyiba kerül, mint pár éve egy fullos ház...
Amit 1 éve kinéztünk házat annyiért vették 18 végén amennyire felbecsülték 1 éve csak a telket.
Ezzel tartson lépést az ember aki nem 10 éve gyűjt... Még kinti fizuval se lehet.
Szerintem meg azon kellene elgondolkodni, hogy az ember az egyeduli eloleny a Foldon akinek fizetnie kell hogy eljen. Lakas, viz, aram, etel. Minden.
Ha nem fizetsz vizet, nem lesz. Nem tudsz se furdeni se inni. Veszel akkor a boltbol? Az se ingyen van. Azert is fizetsz a penzeddel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!