Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Szerintetek ha egész fiatalkor...

Szerintetek ha egész fiatalkoromban egészségesen élek és edzek akkor magasabb lennék?

Figyelt kérdés

Sok testvérpárt ismerek(akár híresebbeket is) ahol egyik sportolt másik nem és eltérés van a magaságukban. Jelentős...

Meg nyilván ha valaki egészséges és edz az sokat számít.

Átlagmagaságú vagyok, de a családban vannak átlag felettiek is.

18 éves fiú vagyok, szerintetek nőhetek még ha változtatok az életstílusomon?

2022. dec. 5. 19:43
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Lehetséges, igen. A testvérpárokon alapuló megfigyelés legfeljebb egypetéjű ikrek esetén lenne releváns, teljes mértékben ott is csak akkor ha ki tudnánk szűrni más olyan hatásokat mint például a magzati korban őket ért hormonális és egyéb hatások ami ikrek esetén is eltérő lehet. A magasságot a gének és a környezeti hatások együtt határozzák meg. Leegyszerűsítve van egy potenciális genetikai magasságod, amit akkor fogsz kimaxolni ha a táplálkozásod, az életmódod, a körülményeid is ideálisak. Az elmúlt évszázad során azért nőtt nagyjából 10 centivel az átlagmagasság mert a táplálkozásunk, az életkörülményeink is jobbak lettek. Ez még egy fejlett országban, ahol többé kevésbé felszámolták az éhezést sem 100%-ban determinált genetikailag, mert például történtek olyan vizsgálatok amiben például genetikailag jelentősen nem eltérő csoportokat vizsgáltak egy országon belül, akik azonos szociális-gazdasági csoportba is tartoztak, a különbség a vallásuk volt, pontosabban hogy az egyik csoport a vallási előírásai miatt kevesebb állati eredetű fehérjét fogyasztott (de cseppet sem voltak alultápláltak). A konklúzió pedig az volt, hogy ennek a csoportnak a az átlagos magassága jelentősen alacsonyabb, és hogy ez az eltérő táplálkozási szokásaikra vezethető vissza. Szóval igen, elképzelhető hogy egy eltérő, kielégítőbb étrenddel, megfelelő életmóddal most pár centivel magasabb lennél amennyiben tényleg ezen múlt. Az egyénenként változó mikor zárul le a növekedés de nagy átlagban ez pár évvel később történik 20 körül, de legtöbben nem ilyenkor nőnek már a legdinamikusabban. Tehát olyan nagy növekedésre már nem számíts. Én 18 után még 2 centit nőttem, aztán 185 centinél megálltam. Mondjuk nekem anyám egy magas nőnek számít a 178 centijével, apámat nem ismerem de elvileg kb. anyámmal volt egy magas tehát ő inkább egy átlagos magasságú férfi volt.
2022. dec. 5. 21:20
 12/16 Metionin ***** válasza:
47%
Végigedzettem egész gyerekkorom és 165 centi lettem. Apámtól örököltem még a kislábujjam is, ő 190 centi, azt vártam, hogy magas leszek, hát nem. Figyelmen kívül hagytam, hogy apai ágon a nők picik. Tanulság: a genetika határokat szab, akkor is, ha az életmódod elősegítené, hogy magasabb legyél.
2022. dec. 5. 21:25
 13/16 A kérdező kommentje:
12# Nálam apai ágon magasak a férfiak, tehát megint hiba van a gépezetbe.
2022. dec. 5. 21:44
 14/16 anonim ***** válasza:
Miért, milyen magas vagy?
2022. dec. 5. 21:46
 15/16 A kérdező kommentje:
Írtam, átlag.
2022. dec. 5. 21:56
 16/16 anonim ***** válasza:
Igen, de... konkrétabban...? Titok? :D
2022. dec. 5. 22:07
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!