Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Van értelme rosszban lenni...

Van értelme rosszban lenni másokkal?

Figyelt kérdés

Én személy szerint nem vagyok hajlandó rosszban lenni senkivel, és nem tűröm hogy bárki is ellenséges legyen velem. :D Ennek három fő oka van.

Az első egy logikai következtetés. Szerintem egy jó szándékú ember, ha ártott is valakinek, azt önhibáján kívül tette, ha meg nem, akkor hajlandó megbánni bűnét, és bocsánatot kérni érte. Magamat jó szándékú embernek tartom, és erről igyekszem meggyőzni azon haragosaimat is, akik nem gondolnak annak.

A második egy pszichológiai tényező. Az emberek büszkeségből nem tesznek meg bizonyos gesztusokat, amik segítenék feloldani az adott konfilktust. Nem azt mondom, hogy a büszkeség nem egy hasznos, esetenként szükséges önvédelmi és identitásbeli eszköz, de engem speciel nem zavar, ha meg kell hunyászkodnom valaki előtt vagy beszélgetést kezdeményeznem, miközben nála pattog a labda. Egyedül az bánt, ha valótlanságokat gondolnak rólam, ennek viszont az általános igazságérzetem az oka, amit a többi ember felé is ugyanúgy gyakorlok. Magyarán igénylem, hogy olyannak lássanak mások, amilyen valójában vagyok.

A harmadik egy filozófiai szempont. Úgy gondolom, mi emberek (akárcsak a többi életforma), nem rendelkezünk szabad akarattal. Döntéseink, gondolataink korábbi történések okozatai, és minden élőlény tulajdonképpen csak gazdateste az élet nevű algoritmusnak, emiatt pedig nem tudok elítélni egy bűnöst vagy tisztelni egy magas erkölcsi nívóval rendelkező személyt, sokkal inkább törekszem mindenkivel egy szelíd, megértő viszonyt ápolni. A determinizmus elve alapján magamat sem tarthatom hibásnak, még ha ténylegesen rosszat is tettem, így indokolatlannak érzem, hogy bárki is nehezteljen rám, ami önmagában persze nem egy erős érv, de ahogy az elején írtam, jó szándékú embernek tartom magam, így természetemből következik, hogy az adott hibát nem szándékosan követtem el, és hogy a jövőben sem kívánom megismételni azt.

Mit gondoltok, érdemes haragudni/haragban lenni valakivel csak azért, mert rosszat tett?

2022. dec. 2. 03:51
 1/7 anonim ***** válasza:
88%
Kérdező.Él a falunkban néhány roma származáú,vissza eső bűnöző.Van amelyik egy 82éves bácsit megölt.Ha ezen a környéken élnél,te sem barátkoznál,ezekkel/velük... Szerinted egy idős ember megölése megbocsájtható ?!
2022. dec. 2. 04:15
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Mit értünk "rosszban lenni" alatt?

Ha minden ember determinált, akkor determináltak vagyunk arra is, hogy úgy érezzük nem akarunk jóban lenni valakivel, ellenségesen viselkedjünk vele szemben. Milyen alapon nem tűröd tehát, hogy ellenségesek legyenek veled, ha sem magadat sem a bűnözőt nem tartod felelősnek bármilyen elítélhetőnek tekintett cselekedetért, hanem úgy véled ezek törvényszerű jelenségek amit csak elfogadni lehet és megértést kell tanúsítani. Hiszen ahogy az okozati lánc egyeseket a bűnözésre visz, másokat nem, ugyanúgy egyeseket elvezethet a te nézeteidhez, másokat pedig más szemléletmódhoz. Ez így nagy ellentmondás. Végső soron ahogy neked lehet értelme, nem tűrni mások ellenséges viselkedését, ugyanúgy másoknak lehet értelme nem tűrni a te viselkedésed. Hiszen igényelheted imperative, hogy mások úgy lássanak amilyen te valójában vagy, de ez nem egy objektíve létező dolog. Neked lehet egy énképed, de ez nem teljesen azonos, sőt markánsan eltérő lehet attól ahogy mások észlelnek téged, aki te vagy nekik.

2022. dec. 2. 04:55
 3/7 A kérdező kommentje:

Kedves előző (feltételezem, mindkét választ te írtad),

A 'nem tűröm' kifejezés valóban erős, idézőjelbe kellett volna tennem. Természetesen elfogadom, ha valaki úgy dönt, haragudni fog rám, de eleinte mindent megteszek, hogy ne tegyen így (mert szerintem nincs értelme).

A faludban élő bűnözőknek rács mögött van a helyük, és valóban nem barátkoznék egyikőjükkel sem. A kérdés nem is arra vonatkozik, hogy miért nem szeretjük egymást, hanem hogy miért haragszunk bárkire is. Legyen akármennyire elvetemült gyilkos valaki, nem fogom őt hibáztatni, mert véleményem szerint nem tehet róla, hogy azzá vált, aki, így haragot sem táplálok iránta. Persze, ha a saját rokonaim/barátaim lennének az áldozatok, más lenne a helyzet, de ennek emocionális, nem pedig racionális okai vannak.

2022. dec. 2. 06:22
 4/7 anonim ***** válasza:
69%
Nincs. Én vagy jóban vagyok valakivel vagy magasról letajom!
2022. dec. 2. 07:32
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

3: Nem én írtam mindkét választ.

Arra akartam rávilágítani, ha abszolút determinista vagy akkor felesleges az értelmet keresni mások attitűdjében. Azért tesz így mert csak. Pontosabban mert az adott pillanatban a körülmények, a múltbéli okok erre determinálják. Ha erre determinált akkor viszont nem kérdőjelezhető, miért ilyen. Amennyiben úgy gondolod mégsem, hanem ez egy akaratunk által megváltoztatható, elkerülhető állapot akkor viszont nem vagyunk teljes mértékben determinálta és számonkérhető felelősséggel is tartozunk.

Hogy mi a racionális az pedig nem egy objektív mérce, mások a céljaink, értékeink ennek tükrében más lesz a racionális döntés, az emocionális háttér pedig nem zárja ki a racionalitást. Ha az a felfogásom hogy felelősséggel bír valaki az emberölésért, akkor gondolhatom azt hogy a haragom jogszerű. Ha azt vallom minden determinisztikus ok-okozati láncolatból áll, akkor is. Ha az ő gyilkossága csak egy okozat, akkor az én haragom is az. Ha egyszer felgyúlt bennem akkor erre voltam determinálva, és ahogy nekem el kellett szenvednem a tette következményeit, úgy neki is el kell szenvednie tettének a rá visszaható következményeit.

2022. dec. 3. 02:10
 6/7 A kérdező kommentje:

5-ös,

Abban egyetértünk, hogy ha valaki embert öl, jogosan büntetjük a haragunkkal, ugyanakkor te összekevered az okot és az értelmet. Attól hogy valaminek oka van, nem biztos, hogy az egy értelmes ok lesz. Továbbá az, hogy a világ determinált, még nem jelenti azt, hogy ne lenne megváltoztatható. Attól, hogy nem szabad akaratomból változtatok rajta, még változtathatok rajta.

Szerintem olyan világban érdemes élni, ahol nem csak azért csinálunk dolgokat, "mert csak", mert erre vagyunk predesztinálva stb. Mindenki jobban járna, ha véggigondolná időnként, mit miért tesz, és az valóban célravezető-e vagy csak ösztönösen teszi.

2022. dec. 3. 09:46
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Akkor viszont nem vagy abszolút determinista.

Nem keverem össze, egyszerűen azt állítom egy abszolút determinált világban felesleges az értelmét keresni. Ha ledobom a 10.-ről a 20 kg-os súlyzót és elkezd lefelé zuhanni annak oka van, értelmét a zuhanásának hiába keresem egyszerűen csak engedelmeskedik a törvényszerűségeknek.

Ha egyáltalán nem szabad akaratodból változtatsz valamin, akkor csak erre determináltak a körülmények. Ez azt is jelenti, hogy mások akármennyire akarják ha nincsenek erre determinálva, nem tudnak változtatni.

Az ösztönös és a célravezető nem zárja ki egymást. Rengeteg ösztönös cselekedetünk, pont azért ösztönös mert célravezető a túlélés tekintetében.

Ha minden kötött akkor inkább csak magyarázatot lehet adni a haragra. Mivel az ember és evolúciós ősei társas lények voltak, részben valószínűleg ezzel áll összefüggésben. Hogy érzelmeket nyilvánítunk ki, az is a kommunikáció egy formája. A megfelelő fejlődéshez pedig szükségünk van erre az emocionális inputra is. Ha ez különösen a gyerekkori kritikus periódusban elmarad akkor az egész életre szóló mentális sérülésekkel járhat, egyszerűen érzelmileg, szociálisan nem fog megfelelően funkcionálni az illető. Tehát nem csak magunk miatt, hanem a társas tanulás miatt is szükségünk van erre. A kifejezett érzelmekből tanulom meg hogy az adott viselkedést a közösség bünteti, vagy jutalmazza, ezt lehet vagy nem lehet. Ez is a szabályozás egy eszköze, hogy hé! szerintem gáz vagy, ezt lehet nem így kéne/kellett volna csinálnod, és ezért én most a kifejezett haragommal, rosszallásommal büntetlek és azt várom hogy ez hatással legyen rád. Aztán lehet nincs igaza, vagy csak részben, de valamit vár tőle. Az ősidőkben a kisközösségekben, amikor a túlélésed azon múlt hogy a csoportban maradhass ez rendkívül fontos volt. Nem akartad megvárni hogy a perifériára kerülj, száműzzenek, kivégezzenek, hanem ha úgy érezted mindenkit magadra haragítottál valamivel akkor megpróbáltad másképp csinálni a dolgokat. Ez ma sincs annyira másképp, rengeteg dolog múlik a szociális hálódon. A büntetőjog az egy végső eszköz, nem lehet mindenért büntetőeljárást indítani. De nem tudom hallottál-e a bírói vagy ügyészi megrovásról. Kisebb súlyú bűncselekmények esetén megindul az eljárás, büntetést vagy más büntetőjogi intézkedést lehetne alkalmazni, de azt mondja a hatóság hogy ez az ember büntetlen előéletű, egyébként jól szocializált, együttműködő csak pl. rossz társaságba keveredett, ezért az eljárást megszüntetem annyival hogy irgum-burgum ezt többet ne csináld mert baj lesz. Mert bízunk benne, -és az esetek nagy részében tényleg így is van- hogy egy többé-kevésbé megfelelően szocializált embernek ez a rosszallás elég, mert a hatóságok elé kerülve azért megijed, fél, még azt megbánja amit nem követett el, és úgy van utána hogy hát ezt soha többet.

A harag, de ugyanúgy a dicséret is a társas létezés velejárója egy teljesen legitim eszköz arra hogy a közösség vagy az egyén az elvárásait a közösség más tagjaival szemben érvényesítse, vagy annak hangot adjon. Az érzelmeket pedig ebben nem lehet megkerülni, az empátia is a megtapasztalt érzelmeken alapszik, és a képességen hogy átéljük azt amit mások élhetnek át, vagy feltételezzük hogy mások átélnek. A hideg racionalitás, logikai érvelés kevés. Egy pszichopata potenciálisan képes arra, hogy felfogja logikusan X dologgal mi lehet a baj, de tényleges beépült érzelmi, morális korlátok híján ez kimagasló bűnözéshez vezet. Mert hiába fogom fel, ha arra azt mondom, hogy "és akkor mi van?"

2022. dec. 3. 16:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!