Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért hívják BARÁTnak/BARÁTnőn...

Miért hívják BARÁTnak/BARÁTnőnek az emberek azt, akivel párkapcsolatban vannak?

Figyelt kérdés
Ez amolyan letagadása annak, hogy több van köztük?
2022. nov. 18. 12:34
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
0%

10: leírtuk, hogy miért...

Más nyelvekben a "partner" szót használják, ha nem házas vagy egyéb viszonyról van szó (pl. menyasszonyom, vőlegényem, stb.)

az életem párja meg egy kedves kifejezés, de nem minden szövegkörnyezetben, helyzetben alkalmazható.

2022. nov. 18. 14:40
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Csak ez egy baromság, hogy "párja a zokninak van". Igen, meg az embernek, állatnak. Miért kell degradálónak tekinteni ezt?

Hasonló eset volt, amikor 1990. után vita volt arról, hogy rendszerváltásnak vagy rendszerváltozásnak nevezzük a történteket. Antall József, akit egyébként nagyon tiszteltem, azt mondta (persze nem nyilvánosság előtt), hogy a rendszerváltozás a helyes, mert "gatyát vált az ember, nem rendszert". Én ezzel szemben Kónya Imre véleményét osztottam, aki a rendszerváltás szót szerette használni, mert cselekvésre utal, míg a "rendszerváltozás" úgy hangzik, mint ami csak úgy megtörtént velünk, de nekünk nincs szerepünk benne. Én ezt a logikát teljesen elfogadtam, és minden tiszteletem ellenére, nem értettem egyet Antall véleményével.

Hozzáteszem: egyébként a "kedvesem" kifejezést se tartom nyálasnak, a szememben inkább tiszteletet jelent, hogy valaki nem csajomnak/pasimnak, hanem kedvesemnek említi a párját. Ez nekem arra utal, hogy tiszteli és szereti a párját. A pasim/csajom kb. olyan, hogy van, mert jó nekem, és addig használom, amíg nekem megfelelő. Számomra ez a degradáló szó.

2022. nov. 18. 15:30
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Igen, a csajom \ pasim nekem például nagyon birtoklónak hangzik.
2022. nov. 18. 15:33
 14/15 anonim ***** válasza:

#6 vagyok

Megkérdezhetem, hogy miért lettem ennyire lepontozva?

2022. nov. 18. 16:33
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

12-nek adok igazat.

Egyszer egy idióta kitalálta a "párja a zokninak van" mondatot, azóta ezt szajkózzák sokan.

Nagyim 1920-ban született, és emlékszem, gyerekkoromban pl. ha a szomszéddal beszélt, vagy a faluban ismerősökkel, úgy emlegette a nagypapámat, hogy "a Tamás", vagy "a párom".

Már 1970-es években is.

2022. nov. 18. 16:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!