A Béla név mióta és miért ment ki a divatból?
Középkori magyar történelmet olvasok mostanában, és a Béla nevűek a legszimpatikusabbak igazából és erről jutott eszembe, hogy miért lett mégis ez a név köznevetség tárgya, szemben az Istvánnal, Lászlóval, Andrással, Gézával vagy Imrével.
Miért lett az együgyűség, butaság szinonimája mondjuk a (Dobzse) László helyett?
Azért most gondold el :) Mindig vannak nevek, amik már nem olyan népszerűek .
Pl nem nevezed manapság a gyereked Máriának vagy Erzsébetnek . Ilyen a Béla is. Persze sokan vannak ilyen névvel, és biztos marad is, de már nem olyan népszerű. Most a Zente, Noel, stb az. Idővel ez is alább hagy . Egyébként kvázi sokszor egy ember nevéről meg lehet állapítani, milyen korú , én egy Bélát 30-70 év közé tennem, mert akkor volt népszerű . Egy Bencét már nem teszel , max 10- 40 közé. ( sőt, manapság is gyakran választott név ) .Majd biztos jön pár tíz év múlva megint egy generáció, akinek ez jobban tetszik .
Milyen okos szülei vannak.
Azért más a latin Maria vagy a magyar Mária. Ott a Maria egyébként már a hangzásból is egy vonzó, impulzív not takar, míg magyar vonzatban egy konzervatív, többnyire keresztény név.
Mindig lesznek valtozasok, most épp ezek a nevek nem népszerűek .
Nekem pl a Bence pont tetszik, szerintem aranyos név, tudom pár kedves emberhez kötni :) Egyébként ez is tényező. Lehet az ember annyi kétes életű Józsefet vagy Belát ismer, hogy más nevet keres . Talán emiatt van a sok név népszerűségi váltás . Nekem Béla bácsirol a szomszéd alkesz jut eszembe . Valószínű nem ezt választom névnek a gyerekem számára . Így mindig teret adnak az új nevek, na meg az, ami szinte már kihalt. A Béla is biztosan fel fog eledni később .
19. A Maria nem csak női név!
Lsd
Christoph Maria Herbst
Klaus Maria Brandauer
Stb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!