A Béla név mióta és miért ment ki a divatból?
Középkori magyar történelmet olvasok mostanában, és a Béla nevűek a legszimpatikusabbak igazából és erről jutott eszembe, hogy miért lett mégis ez a név köznevetség tárgya, szemben az Istvánnal, Lászlóval, Andrással, Gézával vagy Imrével.
Miért lett az együgyűség, butaság szinonimája mondjuk a (Dobzse) László helyett?
Én ismerek Bélát több korosztályban is.
A lányom osztálytársai között is volt.
Talán a legényanya óta? Én tuti nem nevezném Bélának a gyermekem, mert mindig eszembe jut:
“Béééláim, túltótuk! Hát rátótuk a kabátra!”
A Béla nevet nem királyokkal azonosítja senki (ahogy a Kálmán, László, stb neveket sem), és mivel gyakori volt, ezért az egyszerü átlagember szinonimájaként használták, ahogy sok esetben a Jóska, Pista stb-t is.
Aztán volt egy-két kabaréban egy félig buta valaki neve, ettöl kezdve ez a hozzá kapcsolt társítás.
8-as én is ezt kérdezem.
Az a vicc, hogy egy időben a pogány magyar nevek viszont divatosak lettek, mint a Koppány, Csongor, Hunor, Lehel, Csenge, Emese, Kincső stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!