Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » A Béla név mióta és miért...

A Béla név mióta és miért ment ki a divatból?

Figyelt kérdés

Középkori magyar történelmet olvasok mostanában, és a Béla nevűek a legszimpatikusabbak igazából és erről jutott eszembe, hogy miért lett mégis ez a név köznevetség tárgya, szemben az Istvánnal, Lászlóval, Andrással, Gézával vagy Imrével.

Miért lett az együgyűség, butaság szinonimája mondjuk a (Dobzse) László helyett?

2022. nov. 11. 15:48
1 2 3
 1/22 A kérdező kommentje:
Ha valaki mégis Béla lenne fiatalok közt Bécinek becézik
2022. nov. 11. 15:51
 2/22 anonim ***** válasza:
100%

Én ismerek Bélát több korosztályban is.

A lányom osztálytársai között is volt.

2022. nov. 11. 15:52
 3/22 Kólauborkával ***** válasza:
85%

Talán a legényanya óta? Én tuti nem nevezném Bélának a gyermekem, mert mindig eszembe jut:

“Béééláim, túltótuk! Hát rátótuk a kabátra!”

2022. nov. 11. 16:03
 4/22 anonim ***** válasza:
Kun Béla óta.
2022. nov. 11. 16:05
 5/22 anonim ***** válasza:
100%

A Béla nevet nem királyokkal azonosítja senki (ahogy a Kálmán, László, stb neveket sem), és mivel gyakori volt, ezért az egyszerü átlagember szinonimájaként használták, ahogy sok esetben a Jóska, Pista stb-t is.

Aztán volt egy-két kabaréban egy félig buta valaki neve, ettöl kezdve ez a hozzá kapcsolt társítás.

2022. nov. 11. 16:07
 6/22 A kérdező kommentje:
A legényanya egy borzasztóan gagyi film.
2022. nov. 11. 16:09
 7/22 A kérdező kommentje:
De miért lett gyakori név? Az Árpád korban, 5 Istvan és 4 Béla nevű uralkodónk van, nyilvánvaló hogy ezek a nevek a legelterjetebbek már akkoriban is, ez nem változott addig amíg már ciki nem lett, de az István, vagy a Géza mai napig nem olyan ciki mint a Béla.
2022. nov. 11. 16:12
 8/22 anonim ***** válasza:
100%
Mióta számít az együgyűség, butaság szononimájának a Béla? Erről lemaradtam. Vagy én is ennyire "béla" lennék?
2022. nov. 11. 16:13
 9/22 A kérdező kommentje:

8-as én is ezt kérdezem.

Az a vicc, hogy egy időben a pogány magyar nevek viszont divatosak lettek, mint a Koppány, Csongor, Hunor, Lehel, Csenge, Emese, Kincső stb.

2022. nov. 11. 16:16
 10/22 anonim ***** válasza:
100%
Azért ott van Hamvas Béla, Pintér Béla, Tarr Béla is
2022. nov. 11. 16:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!