Támogatnátok, hogy lehessen anyakönyveztetni y-ra végződő keresztneveket, pl. Tündy, Adry, Lacy, stb. ?
Figyelt kérdés
2022. szept. 22. 19:04
1/17 anonim válasza:
Mármint már meglévő, i-re végződő nevek átiratát?
Nem.
A Magyarországon adható neveknek meg kell felelniük a magyar nyelv kiejtési szabályainak. Nálunk az Y nem külön hang, így a fentiek nem értelmezhetőek a magyar nyelv szabályai szerint. A hang amit kiejtesz az az "i", tehát oda "i" hangot kell írni.
2/17 anonim válasza:
Én általában támogatnám, hogy ne legyen akkora cseszekedés meg bölcsészkedés abból, hogy hogyan lehessen nevezni valakit. Ok, hogy ne legyen Cukormókus meg Dömperke valaki, de bevett idegen neveket simán lehetne engedélyezni, szabadon választott átírással (pl. Juniper, Otisz). Bizonyítsák, hogy a gyerek számára hátrányos lehet később a név, de ha ez nem áll fenn, akkor ne lehessen beleszólás.
Szerintem egy i-t y-ra simán le lehessen cserélni.
3/17 anonim válasza:
Nem, mert ez Magyarország és nem Amerika.
6/17 anonim válasza:
Nem. Semmi értelme nem lenne már létező neveket átírni, és csak felesleges kavarodást szülne.
7/17 anonim válasza:
Nem, azzal együtt, hogy y-nal írom a becenevem nagymamám hülye ötlete miatt. Csak már úgy megszoktam. :) De nem, nem szeretném így az igazolványomba.
8/17 A kérdező kommentje:
Ez mitől gázabb, mint a külföldi nevek magyaros írása pl. Dzsesszika, Brájen, Dzsasztin, Dzseferzon stb.?
2022. szept. 22. 20:06
9/17 anonim válasza:
Attól, hogy magyar neveket írnál át teljesen feleslegesen és értelmetlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!