Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért társítják a műveltséget...

Miért társítják a műveltséget a két lábon járó lexikonokhoz?

Figyelt kérdés

Miért az számít műveltnek, akinek semmi, gyakorlati életben hasznos tudása nincs, csak irodalmi műveket ismer/idéz és történelmi személyek neveit, illetve események évszámait hadarja? Nagy ritkán még a nyelvtudás ide tartozik, de általában csak az irodalom-történelem az, ami alapján műveltnek ítélnek valakit.

Miközben buta, mint a tök matematikából, fizikából, nem ért a saját szervezetéhez sem, mert hülye biológiából, kémiából, magyarul teljesen hasznavehetetlen a tudása, csak érdekességeket és idézeteket köpköd és elhallgat, mikor valaki a jelenről, annak társadalmáról és technológiájáról kezd beszélni.

Miért alakult ez ki?. Miért az ilyen emberek számítanak műveltnek?

2022. szept. 18. 12:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
87%
Talán mert felnéznek ezen emberekre.
2022. szept. 18. 12:20
 2/12 anonim ***** válasza:
82%

Azért mert a műveltség éppen azt jelenti,hogy valaki nyitott a világra és sokat tud annak működéséről.

Érdekli a történelem, kultúra, művészetek.

Miért kellene matekból is zseninek lennie?

2022. szept. 18. 12:22
 3/12 anonim ***** válasza:
79%

Alapvetően jó a kérdés, de kicsit máshogy látom. Szerintem a műveltségbe az is beletartozik, hogy a mai világot ismerje, mondjuk nem kell tudnia, hogy hogyan működik pontosan egy Tesla, de hogy létezik, és hogy mit tud, azt már igen. Vagy hogy átlátja a mai politikát, hogy mit jelent az, hogy EU tagok vagyunk például, vagy tudja, hogy a miniszterelnököt nem mi választjuk hivatalosan, mert ugye pártra szavazunk, nem személyre.

De nekem is nagy fájdalmam, hogy emellé ha fingja nincs a Fermat-tételről, akkor is műveltnek számít.

2022. szept. 18. 12:24
 4/12 A kérdező kommentje:

"Azért mert a műveltség éppen azt jelenti,hogy valaki nyitott a világra és sokat tud annak működéséről."

A világ működését a természettudományok és a társadalomtudomány írja le leginkább. Nem ártana nem síkhülyének lenni akkor talán ezekből sem.

2022. szept. 18. 12:27
 5/12 anonim ***** válasza:
51%
A kis Fermat vagy a nagy Fermat tételről beszélünk? Én azt vettem észre, hogy a művelt ember mindig az E/1 és a műveletlen az meg mindig más (E/2, E/3, T/2, T/3). Innentől nem foglalkozom senki kritikájával és magamban azokat tekintem értékes embereknek, akik nap, mint nap értéket teremtenek (a gyári munkástól a mérnökökön, a művészeken keresztül az orvosokig). A marketingesek és a láblógatók pedig a gödör alja.
2022. szept. 18. 12:38
 6/12 anonim ***** válasza:
71%
Ismerek olyat aki mindenhez hozzá tud szólni de a jelleme az nagyon negatív. A műveltségből ne hagyd ki a viselkedést a lexikális tudás mellett.
2022. szept. 18. 12:53
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
A klasszikus humán műveltség a reneszánszban vált elvárttá, a középkor az egyházi műveltséget értékelte. A mai, "értékes" gyakorlati tudományok, mint az orvoslás és a műszaki tudományok artes sordidates- nek szennyes mesterségnek voltak titulálva, amelyekkel nemesember nem foglalkozik.
2022. szept. 18. 13:39
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Igen, a hetes tökéletes választ adott. Egyszerűen ma művetség alatt a humán dolgokat értjük, ez így alakult ki.

Emiatt is tartom elavultnak ezt a szót. Én inkább a "tájékozott" kifejezést szoktam használni helyette, annak nincs ilyen vonzata.

2022. szept. 18. 13:51
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem azért is lehet, mert maga a kultúra szó, a latin cultura (művelni) szóból származik. Művelt és kulturált úgymond szinonimái egymásnak. És kultúra alatt legtöbben az irodalomra, művészetre, zenére, festészetre asszociálnak. Tehát, aki művelt, az kulturált, így ezeken a területeken van úgymond nagy tudása.

De szerintem is jobb a tájékozott szó. Szerintem egy művelt embernél fontos, hogy ne csak bemagolja a dolgokat, legyen az akár irodalom, akár fizika, hanem értse is azt és lássa az összefüggéseket.

2022. szept. 18. 14:42
 10/12 anonim ***** válasza:
0%

“Azért mert a műveltség éppen azt jelenti,hogy valaki nyitott a világra és sokat tud annak működéséről."

“”A világ működését a természettudományok és a társadalomtudomány írja le leginkább. Nem ártana nem síkhülyének lenni akkor talán ezekből sem.””

Hát kérdező akkor nyugodtan lehet művelődni Neked is.

Úgy látom,hogy csöppet féltékeny vagy az okosabb emberekre :)

2022. szept. 18. 14:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!