Csak én vettem észre, hogy napjainkra teljesen elfogadottá vált a gamer, kocka életmód, és a szabadidő nagy részét a számítógép előtt aló eltöltése?
Nem, mai is megszólják ezért az embert. Lehet, hogy van szülő, aki úgy látja, sokkal könnyebb neki, ha valami leköti a gyereket, de attól még nem egészséges.
Éppen azért, vagy éppen annak ellenére, hogy sokan naponta 8 órát töltenek számítógép előtt a munkájukból kifolyólag.
Én örülöknék, ha elfogadottá válna, akár a "telefonnyomkodás". Korszerűbb, elfogadóbb lenne a társadalom.
Amíg az egész napos regényolvasás elfogadott, addig legyen az is az, ha valaki interneten okul bizonyos témában vagy játszik.
Mmmm szerintem itt keverve vannak bizonyos dolgok.
Gamernek lenni, kockának lenni, egész nap játszani, egész nap számítógép előtt tölteni az időt az 4 különböző dolog.
Gamer az, aki játszik. Ennyi. Nincs ehhez időkorlát szabva. Az is gamer aki hetente 2x2 órát nyomja, és az is, aki heti 168 órát. De a gamer nem feltétlenül kocka.
Kocka - vag ymás néven nerd - az, akinek csak a játékból/elképzelt világokból/mémekből áll az élete. Csak erre tud rákötni mindenféle témáról. Ez gyakran együtt jár függőséggel, de nem feltétlenül. Mindenesetre jellemző, hogy a szociális hálója elég szűk.
Számítógép előtt tölteni az idő nagyrészét - hát ez nem kunszt, hisz sokan eleve számítógépen dolgoznak. Aztán szabadidőben megnéznek egy filmet, játszanak, chatelnek. Ez mind képernyő előtti tevékenység. El kell fogadjuk, a számítógép (vagy egyéb képernyős cucc) annyira mindennapi eszköz, mint a szappan. Egyáltalán nem jelent függőséget.
Egéz nap játszik - na, ez az, ami könnyen káros tud lenni. DE még mindig nem feltétlenül. Anno én is belenyomtam 400 órát egyetlen nyár alatt a Witcher 3-ba, mégis ott ovltam minden alkalmon, amikor összegyűlt a csapat, lett barátnőm is, a jgyeim sem romlottak le...
Szóval minden kocka sokat játszik, de nem mindneki kocka, aki sokat játszik:D
Alapvetően a kocka lét az, ami káros. A többivel semmi gond nincs. Mint leőttem írták, ha az rendben van, hogy egész nap regényt olvas valaki, mi a gond azzal, ha egész nap játszik valaki? Egyik sem hasznos, mindkettőtől fejlődik az agyad egy szegmense, mindkettő szórakoztató, mindkettő leterheli a szemet.
Illetve újracsak kiemelném: Attól még, hogy valaki a sázmítógép előtt ül, még nagoyn sok különböző tevékenységet cisnálhat. Apám is mindig ezzel jött, hogy csak ezt az egy dolgot csinálom... pedig valójában ismerkedtem, játszottam, filmet néztem, sorozatot néztem, zenét írtam és szerkesztetem, olvastam (regényt vagy tananyagot), tájékozódtam..
A gamerkedés is egy hobbi, akárcsak az olvasás, kötés, sportok, stb.
Lehet mondani hogy pl a sportolás legalább hasznos, de egy hobbinak nem csak az a lényege, hanem hogy szeresse csinálni az ember, kikapcsolja. Egyébként a 2 nem zárja ki egymást, aki mondjuk gamerkedik az attól még ugyanúgy olvashat vagy futhat.
Jah és egyébként még érdemes a geek és a nerd közti különbséget is megtárgyalni:D
Mint korábban írtam, a nerd (kocka) a szociálisan fejletlenebb, függésre alkalmasabb jószág.
A geek érdeklődési területe nagyban hasonlít a kockákéhoz, de ők képesek szociálisan fejlődni benne. Pl egy fantasy-geek nemcsak keni-vágja a fantasy világokat, de képes sajátkezűleg elkészíteni cosplayeket és találkozókra menni. Azaz nem csak elmélyül az adott tudásban, de képes ez alapján csatlakozni másokhoz. Egy nerd ebben nem jó, mert ő szociálisan leépült, ő inkább egyedül, vagy max online térben másokkal fókuszál magára a témára.
A geek egyre inkább elfogadott manapság. A nerd sosem volt elfogadott és nem is igazán tart efelé.
A hobbiban való elmélyülés menő dolog, igazából ez egy elég fontos dolog lenne mindenkinek, akár fantasyről van szó, akár autókról, építészetről, történelemről.... A függőség viszont azt jelenti, hogy az élet más területein leépülsz, és ez nagoy nnem jó dolog, ezt sehol nem értékelik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!