A mostani (és az elkövetkezendő) nehéz gazdasági helyzetben a családosok, vagy az egyedülállók boldogulnak könnyebben?
Kérnék pro- és kontrákat, mi szól az egyik és másik oldal mellett/ellen.
Például az egyedülállóknak nem kell plusz éhes szájakat etetni, viszont cserébe semmiféle támogatást nem kapnak, saját ingatlanhoz vajmi kevés eséllyel jutnak hozzá...
Furcsállom, hogy azt senki se kommentálja, mennyivel egyszerűbb családosként saját házat venni. Bár én már 20 évesen elkönyveltem, hogy úgysem fog sikerülni, most 31 vagyok, és valóban. :)
Mellékesen szerintem a legegyszerűbb pároddal közösen albérletben, ha egyikőtök sem akar gyereket. 2 fizetésből egy albérlet/rezsi.
#21 Az egyszerűbb elég relatív. Nagy támogatást akkor kapsz, ha 3 pulyát vállalsz, azt meg ritkán vállalják be az emberek. Babaváró ami nagy előny meg kedvezményes hitelek, de itt sem árt, ha mellette jó fizetésetek és családi támogatásotok van.
Cserébe a gyereknek kell +1 szoba + bútorok és csomó + kiadás.
Ahogy előttem valaki írta, igazából az anyagi helyzeten múlik, ha valaki jól keres és van pénze az egyedül és családdal is meg tud élni, kinek nincs annak egyedül és családdal is nélkülözés lesz.
"Igen, mert az valóban hatalmas előny, hogy felnőtt emberként kénytelen vagy idegenekkel együtt bérelni... :D"
A kérdés az volt, hogy ki fogja jobban bírni a nehéz időszakot, mire többen azt mondták, hogy a családosok segge ki van nyalva. Én azt próbáltam elmesélni, mennyivel nagyobb a mozgástere egy egyedülálló embernek. Nem az az előny, hogy kénytelen vagy így lakni, hanem hogy ha megszorulsz, tudsz miből visszavenni.
"Ebben mi a sztori? Akinek nincsen párja azért se megy el senki... :D"
Ez jogos :D. Úgy értettem, hogy ha mondjuk csak ketten lennénk, akkor el tudott volna jönni. Mindegy, ez csak egy sidestory volt.
"A felnőttek is ugyanúgy lehetnek betegek és a gyerekek sem mindenképp betegek."
Nyilván, de a kisebbik gyerekem ősszel konkrétan hajlamos arra, hogy két hetet óvodában van, egy hetet meg itthon, betegen. Ráadásul haza is hordja a cuccokat. Mióta közösségbe járó gyerekem van, én is többször annyit vagyok beteg.
"Szóval nem egyedülállóként voltatok, az átlagnál többet kerestetek. Most meg már nem albérletben repül ki a pénz a kezetek közül? Naa, azért ennyire ne ferdítsünk."
Nem ferdítek, csak nem ezt írtam. Akkor két átlagos keresettel, albérletben voltunk, most meg egy, de átlag felettivel vagyunk, mert a feleségem még nem tudott érdemben visszamenni dolgozni.
"Fura, több millió ember képes megoldani autó nélkül."
Meg tudom oldani, csak rohadtul nehéz. Mint mondtam, én magamtól 20km-t ingázom biciklivel naponta, amikor csak lehet, és folyamatosan szoktatjuk a lányokat is a bringázásra. Amit ki akartam fejezni, hogy korábban én nem is gondoltam volna, hogy ilyen kemény odaérni autó nélkül. Oké: f.sznak költöztem ki a falu végére. Pont azért, mert nem gondoltam ebbe bele.
"Eddig bírtam a panaszkodást, bocsi. Ha annyira rossz az életed, miért nem mész vissza egyedülállónak egy albérletbe?"
Ja, én nem panaszkodom, ez jól félrement. Ami kicsit felcseszett, az embereknek az a véleménye, hogy a családosok élete milyen rohadt egyszerű, mert a kormány szanaszét támogatja őket. Eközben meg pont az van, hogy emlékszem, milyen rohadt kevésből ki tudtam jönni gyerek nélkül, most meg mindig beüt valami nem tervezett. Ettől én még nem akarok visszamenni, meg nem is panaszkodom, csak azt szerettem volna elmesélni, hogy szerintem nehezebb dolga van a családosoknak, ennyi.
"Furcsállom, hogy azt senki se kommentálja, mennyivel egyszerűbb családosként saját házat venni."
Házat venni tényleg egyszerűbb gyerekkel, de szerintem ha nem lenne gyerekem, nem is biztos, hogy akartam volna családi házat venni.
Wow, a válaszok kicsit megleptek. Szerintem egyértelmü, hogy a családosnak
költség van egy gyerekkel. Sokkal gyakrabban betegek, még ha két kereső is van, plusz 2-3 embert el kell tartani, míg a CSP, adókedvezmény nevetségesen alacsonyak. Egyedülállóként csak magadról kell gondoskodnod, ha megszorulsz, kimehetsz külföldre, egy csomó költséget visszavághatsz ideiglenesen. Azt se felejtsük el, hogy a nő fizetése legalább 1 évre kiesik, akkor egy fizu tart el több embert.
Anyagilag szerintem a legjobban a párkapcsolatban élő, gyermektelenek járnak. A rezsi osztódik, de mégis van 2 fizu. Utána jönnek az egyedülállók, de a legnehezebb a családoknak, főleg ahol kicsik a gyerekek.
"25-ös vagyok, én nem panaszkodtam."
Tudom, én csináltam magamból céltáblát, mert vehemensen fejeztem ki pont ugyanazt, amit te.
"nem kell agysebésznek lenni, hogy belássam, mennyivel nehezebb lesz akkor anyagilag, mint most"
Én veled értek egyet.
Családos emberként: aki racionálisan dönt, az most nem vállal gyereket.
Egyébként sem volt fényes a jövő a klíma miatt, a gazdasági helyzetben még nehezebb mindent megadni.
Egy gyerek meg nem egy olyan befektetés, hogy majd akkora örömöt okoz, hogy az minden nehézséget feledtet.
"Furcsállom, hogy azt senki se kommentálja, mennyivel egyszerűbb családosként saját házat venni."
- Nyilván azért, mert nincs így. Több megy el a gyerekre, mint ami támogatást kap az ember, ráadásul jó ideig max másfél keresetben kell gondolkodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!