Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Hogyan lehet valaki nyelvújító?

Hogyan lehet valaki nyelvújító?

Figyelt kérdés
Ugye regebben is voltak nagy nyelvújítok, asszem petofi sandor volt a magyarok kozt. De lehet valakibol napjainkban is vajon? Ha peldaul azt mondanam, hogy en a magyar nyelvben ujitani szeretnek bizonyos szavakat (pl szleng szavakra cserelnek rendes szavakat vagy angol-magyar/hunglish/ szavakat vezetnék be) akkor azt lehetne enegdejeztetni valahol? Csak erdekel, mert regen nyilvan nem tudom hogyan zajlott ez az egesz mer nem eltem akkor.

2022. aug. 19. 21:16
 1/1 anonim ***** válasza:

"enegdejeztetni"

2022 augusztusban jegyzett újmagyar szó.

Megj.: szigorúan csakis pontos j-vel, mert az ly elavult csökevény.

Definició: a sztenderd nyelvet is még csak tanulgatni, de már erősen hinni benne, hogy sikerülhet egy 21. századi nyelvújítás, szleng meg hunglish szavakkal, mint ahogy Petőfi Sándornak is sikerült az izé... az ő korában, amikor még nem éltem.

2022. aug. 20. 06:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!