Milyen egy titkos menedékház?
Segitseget kertem egy kriziskozponttol, elmeseltem nekik dolgokat amik velem tortennek es lenne lehetosegem uj eletet kezdeni, el mehetnek egy titkos menedekhazba egy ideig, viszont nem mondtak semmit hogy milyen egy ilyen hely. Tenyleg bajban vagyok, es felek de ha egy faluba raknak engem ahol semmi munkalehetoseg vagy egy szobaba 100an lennenk, en inkabb nem megyek mert nem birnam ezt elviselni
Tudja valaki milyen egy ilyen hely?
Telefonban meg sem mondjak melyik varosba kerulok. Eloszor el kell mennem egy helyre ahova ok mondjak , es ott szemelyesen mondjak meg hogy hova kell mennem elni
Nem mondhatom el senkinek hogy hol vagyok, es nem adhatok magamrol jelet senkinek a mostani eletembol
Nagyon nyugtalan vagyok...semmit nem mondanak. Nem tudom bele merjek e vagni vagy rettegjek tovabb. De penz nelkul hogy vagjak bele? Es ha nagyon rossz az a hely ahova kuldenek mit tudok csinalni?
egy szobában százan...???
Ezt te sem gondolhatod komolyan...
Ha tanúvédelmi programról van szó, akkor új identitást is kapsz... NEm tömegszállásra visznek.
Ez idehaza úgy működik, hogy EGY RÖVID IDEIG, kapsz szállást VALAHOL, ahol egy házban laktok páran, őrzéssel.
De NEM olyan, mint az amerikai filmekben, hogy letesznek Debrecen - külsőre, Kiss Anna álnéven tanárnak, hamis iratokkal.
A legtöbben eddig hülyeséget és baromságokat írtak. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatnak is lehetne annyi esze, hogy érdemi információt közöl egy közfeladatot nyújtó szolgáltatásról, de szívesen megteszem helyettük.
A Titkos Menedékházak kizárólag Családok Átementi Otthona lehet. Tehát pontosan olyan és ugyanazt nyújtja, mint egy Családok Átementi Otthona.
Bekerülni az OKIT azaz Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat által lehet, akik nem hatóság csak egy - szerintem beképzelt - telefonszolgálat.
A Titkos Menedékházakat csak akkor lehet igénybe venni ha közvetlen életveszélyben érzed magad és rendszeresek a bántalmazások, illetve a bántalmazásoknak te a passzív elszenvedő alanya vagy. Tehát az nem ér, ha szándékosan kiprovokálod a civakodást és utána büntető jelleggel kicseszel a másikkal, mert ez a bíróságon ki fog derülni és bajban leszel - nagyon helyesen -.
A Titkos Menedékházban -legfeljebb- 6 hónapig kapsz ellátást, ha betartod a szabályokat, ennyi időd van rendezni az életkörülményeidet, melyben segítenek. A gyakorlatban kapsz jogi segítségnyújtást és egyéb támogatást, míg a tartózkodási helyedet megpróbálják titokban tartani.
Magyarországon viszonylag sok Titkos Menedékház üzemel, jónéhány kimondottan a világ végén. A munkába állási lehetőség korlátozottan, de van. Nem lehet tudni, hova fogsz kerülni, de akár többszáz kilómétert kell utazni. Ez azoknak van akiket jó eséllyel tényleg megölnek otthon ha kiderül, hogy a rendőrségre ment, pont azért, hogy a rendőrségre eltudjon menni.
A Titkos Menedékház a szociális ellátórendszer része, nem hatóság. Így kiskorú gyermek esetében a szülői felügyeleti jogot rendezni kell!
Nem tanúvédelmi program, nem kapsz új nevet és semmi más nem történik, mint, hogy lesz hol laknod és tehetsz fel kérdéseket, hogyan intézd ügyeidet anélkül, hogy attól félnél, hogy a vasalóval agyon vernek otthon.
A Titkos Menedékházakban komoly és szigorú házirendet kell betartani, például általában nincs kijárás este 6 -tól. A közös helyiségeket is bizonyos napszakban és időszakban lehet használni. Több család osztozkodik, vegyes a nép is. Van ebből is és van abból is. Van aki jómódú és van aki nagyon szerény, az utóbbiból több van.
Ha van közös gyermek és ha a másik szülőnek él a felügyeleti joga (akkor is él ha a "kizárólagos" a tiéd) a kapcsolattartást a gyermek felé rendezni kell, erre a településhez közel eső gyermekjóléti szolgálatán lesz lehetőség, akár zsilipelt rendszerrel, tehát találkozás mentesen, ha egyben ő az állítólagos bántalmazó.
Mégegyszer a Titkos Menedékház arra való, hogy kapcsolati erőszak áldozatainak nyújtson ideiglenes védelmet. Tehát ha valaki rendszeresen bántalmaz és úgy érzed, hogy nincs lehetőséged egyedül megoldani a helyzetet, akkor kérhetsz segítséget. Ezek után elvárható, hogy tégy feljelentést is a bántalmazóval szemben és kérj távoltartást is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!