Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Ki hogy tud aludni ilyen...

Ki hogy tud aludni ilyen melegben?

Figyelt kérdés
Nektek megy az alvás? Milyen módszerrel sikerül elaludnotok?

2022. jún. 27. 00:37
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
82%
Megy a légkondi 24-25 fokon, - mikor, hogyan kellemesebb!
2022. jún. 27. 04:05
 12/26 anonim ***** válasza:
92%
hat lassan fél 5,es nekem sem megy:D 18/L
2022. jún. 27. 04:20
 13/26 anonim ***** válasza:
93%
Nem igazán megy, hamarabb kelek sokkal, bemelegszik 1000-el a szobám.
2022. jún. 27. 05:33
 14/26 anonim ***** válasza:
94%

Amíg nem ruháztam be légkondicionáló berendezésbe, eléggé komoly éjszakáim voltak - panel ház legfelső emeletén. Erről az életkörülményről azt érdemes tudni, hogy ennél már csak a tetőtérben lakni rosszabb talán, - mert (ott pl., ahol élek) három irányból süti (a napszakok változásának függvényében) a Nap a lakás oldalfalait, a tetőt pedig folyamatosan melegíti. Ez annyit jelent, hogy éjjel - akár mennyi ablakot is nyitott az ember, - gyakorlatilag finn szaunaként funkcionált a lakás, ahol mindent lehetett, csak pihenni nem. Amíg nem volt esélyem légkondit bekapcsolni, addig egy levegő keringető aljába pakoltunk minimális vízbe jégakkukat és az általa mozgatott levegőt cirkuláló ventilátorral "terítettük". A jégakkuk folyamatos ellátását érdemes megtervezni, - legyen tartalék, amennyiben megtehetjük anyagilag, mert rövid idő alatt elolvad ilyen időben a szolgálatban lévőben a közeg! Törülközőt terítettem magam alá az ágyon és amikor már tocsogott alattam, akkor cseréltem. -Valamiért nem éreztem szükségességét annak, hogy mackó ruhát vagy téli pizsomát öltsek... Zöld hajnal után és éjfél előtt nemigen nyitottam ablakot, - bár sok esetben kerültem az ablaknyitást az átkozott rovarok, élükön a szúnyogok miatt is. :( Nap közben úgy próbáltam meg enyhíteni a nyomoromon, hogy amikor otthon voltam, járattam ugyanezt a levegőkeringető kombót, de a ventilátorral viszont a bereluxázott ablakot hűtöttem, - hogy ne viselkedhessen az átmelegedett üveg hősugárzóként, mivel az könnyebben átmelegedett, mint a falak. Akinek nincs reluxája, rolója, az nem csinál butaságot azzal, hogy ha fényvisszaverő réteget, - mondjuk fehér lepedőt vagy fényvisszaverő fóliát tesz fel a kiterjedtebb üvegtáblákra! A falakból éjjel dőlt gyilkos módon a hő...

Mit lehet még tenni kánikulában?

Folyadékveszteséget, ásványi sókat rendszeresen pótolni...

Széjjel cukrozott, vadul hideg italok kerülése ajánlott!

-Sokkal jobban oltja a szomjat, ha a hűtőből kivett vadul hideg italt keverjük a "szoba hőmérsékletűvel", - extrém kánikulában is elégséges bőven az 1/3 arány (a langyos túlsúlyával)! A savanykás italok előnyben, a sörtől pedig egy ideig tisztul a vese, de huzamosabb "kúra" után (azt feltételezve is, hogy alkoholmentes,) kikészül a szervezet. Sokszor ettem kovászos uborkát, mert szinte nincs is benne kalória, eszik is általa valamicskét az ember - és nem puffad fel a meleggel amúgy is küzdelemben álló szervezet által menedzselt pocak, - de a szomjat is oltja bizonyos szinten! -Persze ha nincs széjjel sózva, csak akkor!

A megvalósítható, akkor érdemes a lehető legkorábban és a lehető legkésőbb mozogni - házon kívül.

És bármikor is kényszerül arra az ember, hogy mozogjon, kerülni kell az energikus, gyors mozgást, - amitől a másodperc töredéke alatt kiizzad az ember. Aki teheti, nem tesz rosszat magával, ha vesz időközönként egy - szó szerint - hideg zuhanyt. Ezt úgy érdemes, hogy egyből alááll az ember a vízsugárnak - és hagyja, hogy menet közben hűljön tovább a csőből kifolyó víz hőmérséklete. -Nem kell "kiengedni", mielőtt alááll az ember. Az időtartamot pedig érdemes úgy megválasztani, hogy ne a megfázást, tüdőgyulladást szolgálja a zuhany, hanem csak egy lehűlést!

Bármit is tesztek, a végletekben utazással nagy eséllyel csak rosszat tesz magának az ember!

Példa erre, hogy ha van légkondija valakinek és a hatékonyságával élve túlhűti a környezetét, ahol tartósabban ott kell lennie, majd kimegy a 35 fokba, 85 %-os bizonyossággal borítékolható, hogy rosszul lesz, esetleg el is ájul! Csak ésszel! Nagyjából 8-10 fokos különbség az, amit az emberi szervezet még kockázatmentesen, rugalmasan kezel, de a keringési rendellenességgel küzdőknek még jobban oda kell figyelniük magukra úgy, ahogyan nekünk is tekintettel kell lennünk rájuk, ha van ilyen ember a környezetünkben!

Hosszúra sikerült, de remélem van a leírtak között olyan gondolat, amely hasznos lesz valakinek!

2022. jún. 27. 06:28
 15/26 anonim ***** válasza:
10%
Hallottam, hogy megy a pride cirkálás városokban, de itt kellemes hűvös van, remekül alszom:)
2022. jún. 27. 09:03
 16/26 anonim ***** válasza:
70%
Van mennyezeti ventilatorom, egesz nap be van kapcsolva
2022. jún. 27. 09:30
 17/26 anonim ***** válasza:
89%

Nekem 5 éve klímám van. Előtte pár órákat aludtam felületesen és napközben rosszul voltam komoly vérnyomásesés miatt.

A gyerektől nyugodtan kapcsold be a klímát 26-27 fokra, kétlem, hogy ártana neki, viszont a meleg neki se feltétlen kellemes.

2022. jún. 27. 09:38
 18/26 anonim ***** válasza:
13%
Amikor legénykoromban nem volt klíma a panellakásomban, és melegem volt elalváskor, akkor készítettem egy hűtőfürdőt. Amilyet kisgyereknek csinálnak láz esetén. Kellemes langyos félkádnyi víz a kádba, amit beleülés és megszokás után részletekben felengedsz hideggel. Amikor rendesen lehűltél, akkor megtörölközöl, ágyba bújsz, egy lepedővel betakarózol (mert fázol lehűlve), és alszol mint a bunda.
2022. jún. 27. 09:55
 19/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok választ.

Én is laktam panelban a legfelső szinten klíma nélkül. Elviselhetetlen volt, amikor jött ilyen nagyobb hőhullám akkor volt olyan, hogy este 11kor beültünk az autóba és 150kmt utaztunk a szülői házhoz amely tágas volt nagyon kellemes hőmérséklettel és ott laktunk ameddig véget nem ért a kánikula.

Mostmár nem lakunk panelban, hanem egy kétszintes sorházban élünk, amolyan amerikai stílusú épületekben.

Viszont itt sem sokkal elviselhetőbb, de legalább van egy kis kert ahová lehet medencét rakni és van klíma is.

Lehetséges, hogy ma éjszakára már az lesz amit mondtatok, hogy 26fokra véve járatom. Csak mindig attól féltem, hogy a gyerek ha leizzad és a hátát megfújja a hideg levegő akkor megfázik. Mondjuk a folyosón van a klíma szóval közvetlenül nem éri.

2022. jún. 27. 10:03
 20/26 A kérdező kommentje:
Meg amit nagyon hiányolok, az a csapadék. Szabolcs megyében élek és nem emlékszem, hogy mikor esett utoljára kiadós eső. A füvem teljesen elszáradt, olyan mint a széna, a kis zöldség amit ültettem azok között is válogatni kell. Rêgebben azért mikor jött egy nagyobb hőhullám minden második napra jutott egy-egy kiadósabb eső, most meg semmi.
2022. jún. 27. 10:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!