Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Jogosan félek ennyire a...

Jogosan félek ennyire a kontaktlencsétől?? Segítsen valaki!!

Figyelt kérdés
Szemüveges vagyok 4 éve kb, és sokáig csak simán beletörődtem, viszont az idők alatt rájöttem hogy én sokkal jobban érzem magam szemüveg nélkül. Komolyan, még az önbizalmam is jelentősen nagyobb, hiszen szebbnek látom magam. Szeretnék kontaktlencsét, de páran mondták, hogy bonyolult használni, meg hogy nehéz betenni, illetve egy rossz mozdulat és meg is vakulhatok, kicsúszhat stb... Ezek miatt eléggé tartok tőle, és nem tudom mit tegyek. Tudnátok segíteni ebben? Köszönöm!

2022. máj. 18. 15:07
 1/9 anonim ***** válasza:
84%

Ezer féle van, de foglalkozni kell vele. Olyan hogy elfelejted azt felejtsd el.

Lehetnek vele problémák igen, amik a szemüveggel nem léteznek.

Szemüveged tartalékban mindig legyen. Ez alap.

Megvakulás az akkor ha direkt kiszúrod a szemed a kontakt lencsével.

Amúgy nem. Szívás lehet vele ha begyullad a szemed mert túlhordtad a kontakt lencsét. Kimozdul akkor nem látsz rendesen.

Ha meg fel vagy becsúszik na az nem halálos meg semmi, túléled, de kiszedni apám... Na és végig kell nézned mert ugye nem tehetsz mást...

Egyébként egy szakember tudja elmondani az előnyöket és hátrányokat. Nem a bolti eladók.

2022. máj. 18. 15:24
 2/9 anonim ***** válasza:
82%
Próbáld ki te magad hogy milyen ne másokra halgass.
2022. máj. 18. 15:25
 3/9 anonim ***** válasza:
80%

Normális a félelem, hiszen minden létező ösztönünknek ellent mond, hogy a szemgolyónkra tegyünk egy idegen tárgyat.

Viszont rengetegen használják, a többségnek sosincs vele baja, és hozzá is lehet szokni gondolom.

Olvass utána, kérd ki egy szemész véleményét, és nagy baj nem lehet.

2022. máj. 18. 15:30
 4/9 anonim ***** válasza:
93%

Marhaság. Olyanok mondják, akik soha nem hordtak lencsét :) Egy hátránya van: szemszárazság. De erre meg vannak szemcseppek.

Nyilván az első próbák kellemetlenek, de a 20 alkalommal már úgy nyúlsz a szemedbe, mintha minden nap ezt tetted volna.

Mondjuk én műtetném a szemem. (Meg is tettem) Nem tudom neked hányas szemed van, mennyi idős vagy, de nem bánnád meg. Egy életre letudnád a gondod. Én is csak a fejem verem a falva, hogy miért vártam eddig :D

2022. máj. 18. 15:32
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Én azt hiszem már 7 éve hordok kontaktlencsét…. igen, nagyjából annyi. Ez idő alatt soha semmilyen problémám nem volt még vele, semmi. Imádom. Előtte szemüveget hordtam és nem szerettem mert úgy éreztem nem áll jól, kényelmetlen volt, vigyázni kellett rá és állandóan tisztogatni (ugye ha leveszem nehogy leessen, eltörjön, megkarcolódjon, le ne essen rólam, esőcsepp, bepárásodik, ujjlenyomat), és zavart maga az érzés is, hogy van valami az arcomon. Ezért váltottam kontaktlencsére és én a szemüveghez képest sokkal egyszerűbbnek, kényelmesebbnek és kevésbé macerásnak is érzem. Reggel beteszed, este kiveszed és ennyi. Persze, meg kell tisztítani, váltani kell a tárolót meg előfordulhat, hogy elmozdul vagy begyűrődik a szemhéjad alá stb., de egyébként egyáltalán nincsen vele annyi gond mint azt az ember elsőre gondolná. Az optometrista úgyis elmagyaráz és megmutat mindent, hogy hogyan kell kivenni, betenni, hogyan kell tárolni, hogyan kell tisztítani stb. és be is gyakoroltatja veled. Egyébként nekem elsőre sikerült, de akkor sincsen semmi gond, ha valakinek elsőre nem megy, addig nem engednek el vele amíg nem megy, de utána otthon majd úgyis kitapasztalod neked melyik a legkényelmesebb ujjtartás, hogyan tudod magadnak a legkönnyebben feltenni stb. Úgyhogy nem kell tőle tartani.
2022. máj. 18. 15:46
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Menj el egy jó optikai üzletbe, ahol megtanítják a használatát próbalencsével, ez dioptria nélküli lencse, ami csak arra való, hogy a betételt, kivételt gyakorlhassák vele (minden ember után meg a kukába, amivel próbálkozott).

A kontaktlencsétöl megvakulni igazán nem lehet, legfeljebb akkor, ha nem tartod be a higiénia szabályokat.

Betenni,kivennei nem bonyolult, csak meg kell tanulni, elcsúszni, kiesni nem tud, ha a helyére tetted.

Folyamatosan nem szabad hordani, mindig kell, hogy legyen nálad egy második pár, tisztítófolyadék.

Meg a lencse mellett is kell szemüveg, mert amikor nem azt használod, akkor sem árt, ha látsz.

Ha valamiért begyullad a szemed - fertözés vagy betegség -, akkor is a szemüveget szabad csak használni.

De ahogy kezdtem, egy jó optikában mindent elmondanak, mindent megtanítanak, ott kezdd el a témát.

2022. máj. 18. 15:52
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

4 éve lencsézek, és addig csak 2-3 problémám volt vele, de ezek ellenére egyáltalán nem bántam meg. Sőt meghalnék lencse nélkül. :D

Ugye a higiénia nagyon-nagyon fontos! Amikor hozzányúlsz a lencséhez alaposan kezet kell mosnod és szárazra kell törölnöd a kezed. Hátránya, hogy víz nem érheti, mert akkor kuka. Költségesebb is mint a szemüveg, de számomra kényelmesebb. Nem párásodik, nem kell állandóan feltologatni a szemüveget az orrodon. A szemed kiszáradhat, főként, ha alapból száraz a szemedre. Nekem 2,5 évembe telt, míg megtaláltam a megfelelő lencsét, amitől nem szárad a szemem. (Könnycseppet nem is használtam, még soha.)

Senki se profin kezdi. Először nekem majdnem háromnegyed órámba tellett, mire be tudtam egy lencsét tenni a szemembe. Kb. 2 hét után már nem volt gond a kivétellel se. Az még fontos, hogy megfelelően legyen a lencse. Ugye a lágy lencséket ki lehet fordítani, így mindig meg kell nézned, hogy jól áll. Ha véletlen kifordítva teszed be, akkor hidd el érezni fogod a szúró érzést. Ha jól tetted be, de ennek ellenére is kényelmetlen a viselése, akkor tisztítsd meg, mert rajta lehet egy porszem, vagy szösz a papírtörlőről esetleg.

Ne haragudj, de a vakulásos részénél nevettem. Egyértelműen nem fogod kiszűrni a szemedet vele, de ha nem az előírásoknak megfelelően használod, akkor kaphatsz egy fertőzést rá. De szerintem senkinek se éri ez, szóval mindig tiszta kézzel nyúlj hozzá, megfelelően tisztítsd, ne hord túl az előírtaknál tovább, és ne aludj benne, ha nem olyan fajtád van.

Nos, a kiesés is az egyik problémám közé tartozik. Egyszer felbontás után rá pár órára dobhattam ki a kukába. Maga a gyártó hibás lencsét küldött nekem, ezért előszőr elmozdult a szememben, ahogy pislogtam utána pedig vagy kipiszkáltam, ahogy kerestem, vagy magától kiesett. Ingyen kaptam egy havit, de nem ezen kívül nem lett semmi bájam a szememnek.

Érdemes kipróbálni. Ha esetleg nem tetszik, vagy nagyon macerásnak gondolod, akkor még mindig visszatérhetsz a szemüvegez. Sőt hétvégenként, vagy amikor otthon vagy egésznap, akkor pihentetni kell a szemedet. Én általánosságban heti 2x szoktam csak szemüvegben lenni, de akkor, ha csak otthon vagyok. Vagy este, amikor már nem megyek el otthonról, akkor nem közvetlen fürdés előtt veszem ki, hanem előbb.

2022. máj. 18. 16:41
 8/9 anonim ***** válasza:

"Nem tudom neked hányas szemed van, mennyi idős vagy, de nem bánnád meg. Egy életre letudnád a gondod. Én is csak a fejem verem a falva, hogy miért vártam eddig :D"

Egy életre? Mert nekem eddig azt mondták mindig, hogy idősebb korban romlani fog a szemem, ha meg is műtetem.

2022. máj. 18. 17:17
 9/9 anonim ***** válasza:
57%

Nem jogosan, emberek milliói használják. Szerinted miért?

Nekem kb. 15 éve van, nem volt még gondom vele. Van pár dolog amire figyelni kell, az elején pedig valószínűleg nagyon nehezen veszed ki-be, de gyakorlással megtanulod, mint mindent.

Szemésznél kérj először lencsét, nézzék meg a szemed. Nem csak a dioptria a fontos, hanem az alakja is, illeszkednie kell rá. Illetve az sem mindegy mennyire érzékeny a szemed, olyan típusút írnak majd fel - ha pl. nagyon száraz és fáj tőle, akkor nem fogod tudni használni.

2022. máj. 18. 17:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!