Mennyire nehézkes a vezetéknév megváltoztatása?
Semennyire, 10 000Ft illeték, nyilván ki kell tölteni egy adatlapot. Utána a különböző okiratokat, bankkártyát, számlákat át kell íratni.
Az, hogy ki hogy fogadja, az nyilván az okoktól függ. Amúgy meg nem mindegy? Akik fontosak, azok el fogják fogadni, a többiek nem számítanak.
A megfelelö adatlapokat kitöltöd, indoklásnak elég, hogy nem tetszik a név, nem érzed jól magad vele, olyan új nevet választasz, ami megfelel az elöírásoknak, kifizeted az illetéket és X idö múlva megkapod a határozatot.
Viszont utána minden pokmányodat ki kell cseréltetni, ami nem olcsó.
Ami meg az új név elfogadását illeti, valószínüleg a régi ismerösöknehezen vagy egyáltalán nem fognak tudni átállni.
Meg kellett nekem indokolnom, de az ugyintezok segitettek, h milyen indokot tudok, milyet lenne celszeru beirni. A problema ezzel a nevvaltoztatassal az, h kesobb minden komolyabb hivatalos papirra, ahol kerdezik, ugyis be kell irni az eredeti szuletesi nevet. (Tehat latjak majd a hivatalos helyeken, amit lehet, h te nem szeretnel.) De ez nem akkora nagy gond, csak nekem ez nem nagyon tetszik.
Nalam a nevvaltoztatas csak minimalis volt, csak a vezeteknevem irasmodja valtozott (y-rol i-re) de ez is nevvaltoztatasnak minosult. Viszont igy nem kellett senkivel elfogadtatnom a csaladban, barati korben, mert a nevem kiejtese valojaban nem valtozott semmit. Es nem is szoktam bonyolitani a dolgot, nem irom be az eredeti valtozatot sehova, ahova kerik...
Igen, valoban meg mindig 10 ezer ft-ba kerul mar hosszu evek ota az elso alkalommal torteno nevvaltoztatas. Budapesten adtak meg az engedelyt nekem, annak idejen a Belugyminiszteriumba ment fel a kerelem a helyi hivatalbol, amit maguk a hivatali alkalmazottak inteztek, nem en. Es par het mulva, (azaz nem azonnal, es nem is tul hamar) visszajott onnan Budapestrol egy nevvaltoztatasi okirat (ami egy kemenyebb A/4-es meretu lap) illetve kaptam egy uj anyakonyvi kivonatot is. Mindketton a mar megvaltoztatott (irasmodu) nev szerepelt. Ezekkel tudtam kicserelni az okmanyaimat, ami termeszetesen nem csak lehetoseg, hanem akkor mar azonnal kotelezo is.
Ugy tudom, a szemelyazonosito okmanyok csereje ma mar ingyenes ilyen esetben is.Keresd fel a lakohelyed szerinti anyakonyvi hivatalt, (vagy azt a helyet, ahogyan azt most hivjak...) es ok ott minden tajekoztatast megadnak Neked. Az en nevvaltoztatasomra mar tobb, mint tizenot eve kerult sor, azota tortenhettek kisebb modositasok az ugyintezesben, de nagyjabol szerintem meg mindig hasonlo lehet a menete.
3.vagyok
Elfelejtettem irni, h egyaltalan nem ereztem bonyolultank. Sok segitseget adtak a hivatalban. Azaz majdnem mindent ok csinaltak, en szinte csak irtam, amit diktaltak, atadtam nekik a nyomtatvanyt, lefenymasoltak a szemelyimet, a fenymasolatot csatoltak a kerelemhez, kifizettem a megfelelo osszeget, a tizezer forintot, (vagyis elkuldtek a postara, ahol befizettem, majd a csekket visszavittem, ez akkor igy mukodott) es minden ment tovabb nelkulem. Azota, amiota en nevvaltoztatasi kerelmet adtam be, az okmanyok csereje is sokkal egyszerubb lett. Szoval elegge egyszerunek mondhato a nevvaltoztatasnak az intezese.
Azonban jol at kell gondolni a nevvaltoztatast, mert a "visszacsinalasa", illetve egy ujabb valtoztatas mar draga mulatsag, (50. ezer) es nem is tudom biztosan, h mi alapjan engedelyezik megegyszer, ha engedelyezik. Termeszetesen a hazassagkotes soran keletkezett uj nev, es valas eseten az eredeti nev visszaallitasa nem ebbe a kategoriaba tartozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!