Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Hány éves korában kell elkezde...

Hány éves korában kell elkezdeni valakit magázni?

Figyelt kérdés

Tehát ha mondjuk ismerjük kiskora óta, és értelemszerűen tegezzük azóta, akkor mikor kell átváltani magázásra?

Apámmal szoktam járni dolgozni mikor nincsen suli. Tegnap délben egy olyan házhoz mentünk, ahol már vagy 30 éve ismerte a tulajt, és az ő lányát is nagyon kis kora óta, csak már nem találkoztak vagy 20 éve. Apám tegezte mindkettőjüket ahogy más ismerőseit is, erre a most kb. 30 éves nő pepipult, hogy "hogy merészel bárkit is letegezni ismeretlenül" és annyit kérdezett hogy "mi mióta tegeződünk?", amire apám csak annyit mondott, hogy kb. 30 éve, amire nő pedig azt válaszolta, hogy "az nem mentesít senkit a magázódás alól" vagy valami hasonlót és hogy ő nem fog ilyen bunkó parasztokkal munkát végeztetni. Így el is jöttünk kapásból.

Egy bizonyos életkor után automatikusan következik hogy magázni kell? Vagy el kell telnie mondjuk 10 évnek úgy hogy nem találkozunk és akkor kell már magázni? Vagy ez mitől függ?

2022. máj. 8. 13:03
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
14%
Ha folyamatosan tegeződve találkoznak, akkor nem kell hétfőről keddre átváltani. De itt gyakorlatilag két idegenről volt szó, 20 éve nem látták egymást, a nő nyilván nem emlékszik, egy idegen nőt pedig bunkóság letegezni. Apád azt várta volna, hogy a nő bácsizza?
2022. máj. 8. 13:11
 2/12 anonim ***** válasza:
81%

Ha 20 éve nem találkoztak, akkor lehet magázni a felnőtté vált nőt az új találkozásnál, de akivel rendszeresen találkozunk, azt tegezhetjük.

Viszont a csaj egy hisztis pcsa lett, ha így reagált. Lehetett volna mondani, hogy "ne haragudjon, nekem furcsa már tegeződni", vagy pedig visszategezi apudat, s kész.

2022. máj. 8. 13:14
 3/12 A kérdező kommentje:
#1: Nem, ő nem szereti ha magázzák, ha valaki így tesz az első alkalomnál szól neki, hogy tegezze nyugodtan.
2022. máj. 8. 13:14
 4/12 anonim ***** válasza:
75%

Ez az egész tegezés-magázás kérdéskör olyan idejétmúlt, sose értettem, minek van ez, sok nyelvben nincs is külön. Én egyébként olyanokat nem szoktam letegezni, akiket nem ismerek, hacsak nem látom, hogy velem egykorú vagy fiatalabb. De szerintem ez hülyeség, hogy 20 éve nem találkoztak és akkor már nem tegezheti, de mi van akkor, ha letegezi, rászakad a plafon vagy mi? :D Ettől kikészülök, mikor idősebb emberek fennakadnak ezen, nem tökmindegy? Nem ezen múlik a tisztelet, tegezve is lehet tisztelettudóan beszélni a másikkal, míg magázva is bárkit el lehet küldeni a jó édes anyjába.

Nekem anyukám magázza az anyósát és már mondtam, hogy ez tök gáz, hagyják már abba, ugyanakkor apukám tegezi az anyósát (a két nagymamámról van szó) és sose értettem, miért nem tegeződtek össze anyukámék is. Baromság az egész, főleg az, hogy valaki ezen problémázik.

Olyan nekem is volt már, hogy nem voltam biztos benne, hogy valakit tegeztem vagy magáztam addig, mert sok idő eltelt, de ezek tök kényelmetlen és felesleges helyzetek, amiket ki lehetne védeni, ha nem lenne a nyelvben külön tegezés és magázás, én például 26 évesen utálom, mikor lemagáznak például az utcán, mert nem vagyok öreg, ne magázzon.

2022. máj. 8. 13:18
 5/12 anonim ***** válasza:
81%

Ha ismerte anno, akkor nekem is az a logikus, hogy tegezi.

"A magázás elsősorban ismeretlen személyeknek, idegeneknek a megszólításában jut kifejezésre, továbbá idősebbeknek és rangosabbaknak szól."

Egyébként kereskedelemben dolgozok, de még meg kell szoknom a magázódást, nyilván az idősebbeknél megy, de aki nem annyira idős valahogy nem áll a számra. Nem tudom hogy szokhatnám meg.

Volt egy pasi, aki jött be, én meg hát tegeztem, és annyira kiakadt, hogy hogy képzelem. Nyilván valamilyen szinten érthető de mégis. Magazva is el lehet küldeni valakit az anyukájába és tegezve is lehet valakit tisztelni.

2022. máj. 8. 13:20
 6/12 anonim ***** válasza:
80%
Igaza van apádnak, a nő volt tuskó.
2022. máj. 8. 16:59
 7/12 anonim ***** válasza:
17%
Az lehet, hogy a pasi ismerte az akkor még gyereket 20 éve, de a nő nem ismeri a férfit, mert gyerekkorából nem jegyezte meg. Számára idegen.
2022. máj. 8. 17:31
 8/12 anonim ***** válasza:
74%
Az addig rendben van, hogy esetleg nem ismeri fel, viszont ilyenkor ezt lehet kulturáltan is közölni.
2022. máj. 8. 17:49
 9/12 anonim ***** válasza:
65%
Akkor kell valakit magázni, ha elvárja, ez nem kor kérdése. De ebben az esetben túlzott elvárás volt a magázás. Azzal a nővel nem érdemes szóba állni.
2022. máj. 8. 17:54
 10/12 anonim ***** válasza:
0%
Ha egy idegen letegez, akkor a Mi mióta tegeződünk teljesen adekvát, a helyzethez illó reakció. Pontosan annyira udvarias, mint amennyire udvarias egy idegent letegezni. A 9-es pedig ne adjon másoknak instrukciót arra, hogy ők mit várhatnak el másoktól. Te nem várod el. Attól még másoknak engedd meg ezt a jogot!
2022. máj. 8. 18:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!