Miért nem bírják elviselni az emberek, ha egy témában kijavítom őket?
Tudom, hogy a tudálékosság idegesítő. Én viszon szeretek tanulni másoktól. Ha valaki jobban tud valamit és megosztja velem, vagy más véleményen van, azt meghallgatom és tanulok belőle.
Ha van egy téma amiről olvastam, és valaki téves információt közöl azzal kapcsolatban, nem bírom ki, hogy ki ne javítsam.
Például:
A skizofréniát keverik a disszociatív személyiségzavarral. Ha elmondom mi a különbség, besértődnek. Ők jobban tudják. Ha elmondom, hogy a felfázás húgyúti fertőzés, nem a hidegtől van, hanem E Coli baktérium jut fel a húgycsőbe, kiakadnak.
Ha nekem mondanak valamit, amit eddig tévesen tudtam, örülök, hogy újat tanulhattam.
Nem értem ezt. Mindig elmondom, hogy olvastam róla. Nem kioktatóan mondom el a dolgokat.
Engem néznem hülyének.
A halál után nő a haj meg a köröm- mondják. Látszólag. Valójában a test kiszárad, összezsugorodik és a haj meg a köröm kibújik. Hosszabbnak tűnik. De nem nő ténylegesen. Hiszem megszűnnek a folyamatok a testben a halál pillanatában. Erről is olvastam. Ezen mindenkivel vitázom. Mindig én vagyok a hülye.

Aki annyira nagyra van magával hogy azt hiszi mindent tud, annak persze hogy idegesítő ha te jobban tudod.
Jó magam is megtapasztaltam ezt pár hete amikor egy "kollégával" diskuráltunk és felmerült az Ukrán konfliktus, azon belül az atomerőművek kérdése. Egyből hozta Csernobilt, hogy ott már egy reaktor felrobbant és az nagyon nem jó ha ott akcióznak.
Próbálom nyugtatni, hogy ha valahol akkor ott semmi gáz nincs mert a 4es blokk kb. össze van olvadva a környezetével és nagyjából egy atombomba robbantja csak ki onnan.
Erre teljesen lekezelő stílusban: "Drága, van még ott 3db másik..."
Persze hogy van, csak az utolsót is már több mint 20éve leállították, mind ki van ürítve és az egész létesítmény leszerelés alatt áll, gyakorlatilag ami galibát okozna az elosztóhálózatuk szempontjából a 750kV kapcsolómező kiesése, mert akkor kb. a fél északi régió elsötétedne.
A gond a működő erőművekkel van, ha bármelyik megsérül és nincs segédüzem 3nap alatt leolvad még a legtutibb reaktor is.
Fukushimába is ez történt, hiába állították le, a dízelt elmosta a víz és nem volt mivel hűteni. Pakson napokig tart a leállás után a visszahűtés, mielőtt megbontják a reaktort karbantartás céljából és ezek "kicsi" blokkok.
Hozzá tenném hogy Pakson volt egy ismerősöm aki rengeteget mesélt az erőmű működéséről, szabályokról-protokollokról és Fukushimáról. Csernobil esetében már nem kellett, mert nagyjából az összes létező könnyen emészthető irodalmat felkaroltam vele kapcsolatban, így amikor valaki azt mondja hogy A3-5, kapásból tudom hogy az az RBMK reaktor leállító gombja lenne...
Erre úgy besértődött, hogy azóta többet nem is állt szóba velem.

Pedig jó lenne, ha meg tudnád állni, mert senki nem szereti azokat, akik folyton okoskodnak. Akkor sem, ha igazuk van. Neked sem esne jól, ha valaki folyton kijavítana.
Vannak fontos dolgok, amikor helyes, ha felvilágosítod az illetőt, ha valamit rosszul tud. És vannak jelentéktelen dolgok, amikor minden káros következmény nélkül rájuk hagyhatod, amit mondanak.
Húgyúti fertőzést nem csak kóli okozhat, vannak más bacik is. A hidegnek meg igenis lehet köze hozzá, mert ahol lehűl a test, ott összehúzódnak a vérerek, kevesebb vér jut az adott területre, így kevesebb vérsejt, többek között a kórokozók elleni védekezésért felelős fehérvérsejt, ami nagyobb esélyt teremt a már ott lévő baktériumok elszaporodásához.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!