Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Amerikában miért sokkal...

Amerikában miért sokkal vallásosabbak az emberek mint Európában?

Figyelt kérdés

Nyilván, nem mindenkire jellemző, de átlagosan ez mondható el tapasztalataim szerint.

Szerintetek ez mitől van/mi az oka?

2022. ápr. 5. 10:22
 1/9 anonim ***** válasza:
73%
anti kommunista propaganda miatt. a 2. vh es az azt koveto szovjetunio vallastalansaga miatt erosodott meg (mestersegesen) a vallasossag az usaban, hogy ezzel is minel jobban eltavolodjanak toluk. ja meg hogy nehogy szimpi legyen barkinek is a kommunizmus. amerika felso tizezrenek a kapitalizmus fenntartasa az erdeke, ezt vedtek, es vedik is a mai napig
2022. ápr. 5. 10:29
 2/9 anonim ***** válasza:
36%

Sajnos én nem vagyok tapasztalt ez ügyben. És sok mindenkinek nincs összehasonlítási alapja.

Talán több megpróbáltatás éri őket arrafelé, és közelebb érzik magukat Istenhez.

2022. ápr. 5. 10:30
 3/9 anonim ***** válasza:
30%
A kérdés egy légbőlkapott állítást tartalmaz, ezért nem lehet rá válaszolni.
2022. ápr. 5. 10:47
 4/9 anonim ***** válasza:
60%
Inkább ál-vallásosak. Nagyon sok szektaszerű egyház van ott.
2022. ápr. 5. 10:48
 5/9 anonim ***** válasza:
Szekta szerű egyház rengeteg van akik az aktív mise stb járás kevés pénz befizetésre gyerekmegőrzők, olcsóbb bölcsi ovi ahol a gyereknek biztos helye van.
2022. ápr. 5. 10:59
 6/9 anonim ***** válasza:
Amerikában a sztárok meg a politikusok jó része is szerintem így brand építésre használják a kereszténységet és ez nyilván hat a társadalom más rétegeire is. Amúgy igen, főleg a második világháború után lett ennyire látványos a különbség Nyugat-Európához képest. Ott divat sokszor mondani ilyen szófordulatokat, hogy "God bless America" vagy "So help me God" és a rengeteg egyház is azért nagy befolyással van a polikai életre.
2022. ápr. 5. 11:08
 7/9 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy miért, de tényleg így van.

20 éves koromban egy évig Amerikában voltam, Közép-Nyugaton, egy kisvárosban.

[link]

Hétvégén mindenki misére-istentiszteletre ment. Volt egy "pótcsaládom", ők sok templomi programra elvittek, amik nagyon jók voltak, jól éreztem magam (jótékonykodás, önismereti tanfolyam, kreatív foglalkozások). Ezek ilyen igazi közösségi életet jelentenek számukra.

Számomra ez akkor egyáltalán nem volt gond, sőt, nagyon jónak tartottam. Azok az amerikaiak, akikkel akkor ott találkoztam, nagyon kedves, nyitott, istenfélő, jó szándékú, korrekt emberek voltak.

2022. ápr. 5. 11:24
 8/9 anonim ***** válasza:
55%
A vallás szerepe az ember életében, hogy "válaszokat" kaphasson olyan kérdésekre, amelyre saját magától képtelen lenne "válaszokat" kapni. A nagy semmit ezzel tömködik ki a kelletlenül együgyű emberek.
2022. ápr. 5. 12:26
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Amerika nem esett át olyan válságokon, ami Európából kiölte a vallásosságot. Nehogy azt higgyétek, hogy a szocializmus bármit is ezen változtatott. Ha ez így lenne, akkor Románia, Lengyelország, Oroszország ma nem lenne olyan "elvarázsolt" hely, amilyen. Ami pedig az ateista Csehországot vagy mondjuk, Budapestet illeti, az 5 nemzedékkel ezelőttre (19-20. század fordulója) már erősen elvallástalanodott. Azon látszat ellenére, hogy még Horthyék alatt is kötelezően be kellett írni a nevek mellé a rubrikába egy vallást.

A vallástalanodás egyik fő oka az, hogy Európa nemzetiségileg heterogén, ami azt jelenti, hogy a fele nép éppen mindig a másik elnyomása alatt él, így a vallást nem egy egyetemes érvényű jelenségnek tekinti, hanem az uralmon lévők gyűlölt, "mi magunkat kiszorítani és túlnépesedni jövő" idegen nép erőszakkal rákényszerített idegen vallásának és elnyomási eszközének. (Pl. Habsburg restauráció birodalom szerte) Amivel szemben lélekben ellenáll. A legtöbb európai ateista eredetileg azért ateista a felmenői után - csak már nem tud róla - mert neki nem az lenne a vallása, mint ami. Ne feledjük, hogy egy olyan földrészen élünk, ahol a pogánylázadástól kezdve megannyi pogromon át a 20. századig, ha valakinek nem volt megfelelő a vallása, könnyen a Dunában végezte. Sőt, Jugoszláviában még húszon éve is ez ment. Hát hol van ilyen Amerikában? Egy emberből még kikoptathatják a saját vallását, de hogy felvegye az ellenségét, olyan isten nincs. Amerikában tényleg leülnek arról vitázni, hogy van-e Isten, vagy sincs. Európában meg csak szikrázik az érvelők szeme, hogy a te nagyapád az enyémet lőtte gödörbe, az én dédapám meg a tiédet, az Isten vagy istenjeik meg hát szépen közben a párbeszédből eltűntek.

Aztán vallások találkozásánál, ahol keverednek az egymással ellentmondó dogmák, azok hamarabb kioltják egymást, gondolkodásra késztetnek, és ilyen térségekben üti fel a fejét elsőként az ateizmus. Nem azért, mert ottan jobb vagy rosszabb képességű emberek lennének, mint bárhol máshol. Itt volt a Habsburgok országa. Volt benne katolikus, református, evangélikus, unitárius, görögkatolikus, ortodox, neológ izraelita, otodox izraelita, sőt, bosnyák-muszlim, szívekben meg még kurultáj is... Az emberek meg ekkor már - keményvonalas ortodox zsidókat leszámítva - keveredtek egymással ész nélkül. Apja zsidó, anyja sváb, gyerek meg már röhög a valláson.

Aztán Amerikával szemben Európa civil lakosságának jelentős hányada két világháborúban megélte a pokol legmélyebb bugyrait. Na nem mindenki, de aki valóban, az úgy jött ki belőle, hogy Isten vagy nincs, vagy maga a Gonosz, aki csak megvetésre érdemes.

Hát igen, ezzel szemben, akik élnek több tízezer kilométeres körben ugyanazon vallás közepén a langyos állóvízben, hajlamosak benne maradni bárhol a világban. Nincs, ami kilökte volna onnan őket.

A szocializmus valójában oly annyira nem tett semmit ellene (nem szívlelte, viszont jól jött neki), hogy beleült az ezeréves egyház és jobbágysor által megágyazott kényelembe, amiben is egy kussoló-birkított néppel bármit is meg lehet zokszó nélkül csinálni. Ha majd 100 év múlva tiszta fejjel visszanéznek valakik, hogy - a sértettek kiabálásán túl - mi volt a szocializmus legfőbb bűne, akkor lehet, hogy az lesz a válasz, hogy olyan buta és önvédelemre képtelen társadalmat hagyott maga után Kelet-Európa szerte, hogy azt most meg lehet nézni... Pedig hangzatok szintjén nem ez volt kitűzve céljaiban.

2022. ápr. 5. 19:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!