Miért ez a hozzáállás sokak részéről a börtönben lévő erőszakhoz?
Tudom, tudom, hogy elég sok börtönös kérdés volt már, de eléggé foglalkoztat ez a kérdés és ilyen részletesen talán még nem tették fel. Nyilvánvaló, hogy a börtönökben elég keményen tombol az erőszak.
Csicskáztatások, terror, verekedések, a lehető legbrutálisabb dolgokra képesek a rabok. Ezekről nyilván mindenki hallott. A legdurvább ilyen szempontból a fiatalkorúak börtöne, de a felnőtteknél is gyakoriak ezek.
Számomra ezek nagyon megrázóak, viszont azt veszem észre, hogy sok ember enyhén szólva nem ilyen érzékeny erre a témára.
Akár ezen a fórumon, akár máshol ha szó van erről a témáról vagy akár történik egy konkrét eset, hogy valakivel nagyon durván erőszakoskodtak a rabtársai vagy akár öngyilkos lett, akkor sokaknak erre az a reakciója, hogy "megérdemelte", "magának kereste a bajt' "nem véletlenül került oda". Azt veszem észre, hogy sok ember itt kint szinte egyenesen jónak tartja, hogy ott bent milyen erőszak van és viccesen mondják, hogy "na bent majd jól seggbe dugják őket". Ezt a hozzáállást látva nekem eléggé ökölbe szorul a kezem.
A börtönben nemcsak gyilkosok, pedofilok, erőszakos bűnözők ülnek, hanem tolvajok, pl autótolvajok, zsebtolvajok, bolti tolvajok. Betörők akik mondjuk nem alkalmaztak erőszakot, adócsalók, gondatlanságból emberölést elkövetők és egyéb enyhébb bűncselekményekért is ülhetnek emberek. Például valaki marihuánát árult, de semmi más drogot és semmilyen más bűnt nem követett el.
Tény, hogy ezek az emberek is büntetést érdemelnek, de ne kívánjuk már nekik a legrosszabbat. A börtönnek az lenne a feladata, hogy átnevelje a rabokat, hogy kijőve a társadalom hasznos tagjai legyenek. Ha tegyük fel egy autófeltörő bekerül a börtönbe erőszakos visszaeső bűnözők közé akkor ott nem fog megjavulni. Vagy egy lelki roncsként fog kijönni a bántalmazások miatt vagy hozzáromlik ahhoz a közeghez és belőle is egy megrögzött bűnöző lesz. És szinte lehetetlen megvédenie magát az embernek, mert úgyis kicsinálják ha nem közülük való és megérzik rajta a gyengeséget.
De persze mondhattam volna példának egy olyan embert is aki mondjuk balesetet okozott és ezért került be.
De ugyanígy előfordul az is, hogy valakit ártatlanul ítélnek el, mert rosszkor volt rossz helyen- tudunk ilyen eseteket. Az is simán előfordulhat, hogy egy közlekedési baleset során nem az adott illető volt hibás, de mégis őt veszik elő, környezetemben is volt ilyen. Elméletben persze szépen hangzik, hogy "ok nélkül senkit nem ítélnek el" meg "ha ártatlan akkor az úgyis kiderül és nem zárják be" de a gyakorlat nem feltétlenül ezt mutatja. Én nem vagyok ilyen jóhiszemű a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatban. Nem azt mondom, hogy ezek mindennapos dolgok, de az biztos, hogy többször fordul elő mint azt hinnék sokan.
Vagy akár olyan is előfordulhat, hogy valaki mondjuk nem fizette be a pénzbüntetést vagy mondjuk önvédelemből ölt meg valakit és mégis őt vették elő és még lehetne sorolni.
Tehát összességében elmondható, hogy nem csak megrögzött bűnözők ülnek a börtönökben. Erre nem gondolnak az emberek? Honnan ez a rosszindulat sok emberben, hogy ennyire vérszomjasak ezzel kapcsolatban?
Valamilyen szinten idekapcsolódnak:
https://www.youtube.com/watch?v=VC3KrRkdA8s 24:08-28:00 33:40-38:14
https://www.youtube.com/watch?v=vNFavo32RjE
https://www.youtube.com/watch?v=RbCViqJU7U0
Mizu kiskancsó, mit akarsz valóban tudni?
Olee 48F
vállalkozó
8 év Csillag
"A börtönben nemcsak gyilkosok, pedofilok, erőszakos bűnözők ülnek, hanem tolvajok, pl autótolvajok, zsebtolvajok, bolti tolvajok."
Csak mellékeswen megjegyzek két dolgot:
1. Az ártatlan "tolvaj" is bűnöző
2. Senkit nem fognak börtönbe zárni apró lopásokért. Nagy értéknél meg nehogy már sajnálni kelljen, amikor mások tulajdonát veszi el, másokat károsít meg.
Majd pont sajnálni fogom azt aki mondjuk ellopja az autómat/telefonomat, amiért éveken át dolgoztam és spóroltam... Nehogy már jól érezze magát bent, nem hűsölni megy. Látszik, hogy nem dolgoztál még keményen semmiért.
Egyébként börtönbe kerülni nem olyan egyszerű mint leírod. Előtte sok-sok hónapnyi bírósági tárgyalás van. Ha valakinek tartozása van, akkor az valami nagyon komolyan adót csalt, vagy rendszeresen lesz*rja a törvényeket. Bolti lopásért se csuknak le, hanem csak ha rendszeres visszaeső vagy. És tudod mi a legszörnyűbb?
Nem egyszer hallottam ilyet a sötétebbektől, hogy 3-5 évet kapnak gyilkosságért, annyi megéri, mert annyit leülnek a wc-n... Inkább a halálbüntetést kéne vissza hozni, hogy ne érje meg gyilkolni.
A börtönben bűnözők vannak
Ezen nincs mit szépíteni
De nem tudom te milyen filmeket nézel vagy honnan szeded ezt a brutalitást ami szerinted a börtönökben megy
Elmondanám neked ,hogy nem jellemzőek a balhék és kurv.ára jó dolguk van bent.
A balhét senki sem keresi
Van akinek beszólogatnak stb de ez az öldöklés stb amit itt ecsetelsz nincs.
Eleve nem éri meg nekik és ezt mind tudják.
2 okból.
1. Rossz magaviseletért később szabadul ha balhézik, már ha van rá lehetősége.
2. Elzárást kap. Azt meg senki sem akar.
Azt már meg sem említem ha rossz bánásmódban részesül egy rab akkor kérvényezheti hogy fizessenek neki "kártérítést" a rossz körülmények miatt stb
Mondom ezt úgy , hogy az unokatestvérem 10 éve ki-be jár a börtönből, jelenleg 6 éve van bent , úgyhogy benne vagyunk rendesen.
Sajnos hogy nagyon is jól érzi magát oda bent.
Kábel tv ,konyha, gitár , cigi , minden 2.hétvégén skypeol a családdal .....
"Csak mellékeswen megjegyzek két dolgot:
1. Az ártatlan "tolvaj" is bűnöző
2. Senkit nem fognak börtönbe zárni apró lopásokért. Nagy értéknél meg nehogy már sajnálni kelljen, amikor mások tulajdonát veszi el, másokat károsít meg."
Ezzel nem cáfoltad amit leírtam. Én nem írtam a tolvajokról, hogy ártatlanok, csak azt, hogy ne kívánjuk nekik a legrosszabbat. Annak, hogy a rabtársak csicskáztatják, terrorizálják annak semmi haszna nem lesz, csak az, hogy egy lelki nyomorékként jön ki vagy mint írtam, belőle is egy erőszakos bűnöző lesz.
"Majd pont sajnálni fogom azt aki mondjuk ellopja az autómat/telefonomat, amiért éveken át dolgoztam és spóroltam... Nehogy már jól érezze magát bent, nem hűsölni megy. Látszik, hogy nem dolgoztál még keményen semmiért."
Azt javaslom, hogy ne személyeskedjünk. Te nem tudsz semmit arról, hogy én dolgoztam e vagy sem és nem is ez a téma.
A te hozzáállásod pont az amit leírtam. Ha valaki megölné valamelyik szerettedet akkor meg is érteném, hogy ezt kívánod, de komolyan azért mert ellopja az autódat/telefonodat akkor te nem sajnálnád ha a cellatársai bántalmaznák, megerőszakolnák, sőt ezt kívánnád neki? Azért legyen már bennünk egy kis empátia, elvégre emberek vagyunk. Kapja meg a büntetését és ülje le és ennyi.
"Egyébként börtönbe kerülni nem olyan egyszerű mint leírod. Előtte sok-sok hónapnyi bírósági tárgyalás van. Ha valakinek tartozása van, akkor az valami nagyon komolyan adót csalt, vagy rendszeresen lesz*rja a törvényeket"
Erről beszélek. Te is azt mondod, hogy "aki odakerül az nem véletlenül kerül oda" meg, hogy "ártatlanul nem kerül be senki". Ez azért is különös, mert általában pont az ilyen emberek szokták azt mondani, hogy milyen rossz az igazságszolgáltatás, hogy például gyilkosságokért 3 meg öt éveket osztogatnak(ahogy te is írtad) Akkor arra nem gondolsz, hogy az igazságszolgáltatás korruptsága, rossz működése arra is kiterjedhet, hogy valakit pedig ártatlanul ítélnek el?
A magyar igazságszolgáltatás ma hatványozottan bünteti a visszaesőket. Kisebb lopásokért nem mennek börtönbe. Meg túl nagyért se.
Egyébként miért gondolod, hogy az emberölés az egyetlen amiért börtön járhatna??? Azért halálbüntetés kéne, hogy járjon, nem holmi börtön...
És képzeld el, hogy ha valaki ellopja a kocsimat akkor azt kívánnám neki, hogy jól húzzák fel a börtönben... Talán azt kéne mondanom, hogy semmi gond, lopjon máskor is?
'Egyébként miért gondolod, hogy az emberölés az egyetlen amiért börtön járhatna??? Azért halálbüntetés kéne, hogy járjon, nem holmi börtön..."
Hol írtam ilyet? Miért kell kiforgatni a szavaimat? Nem azt mondtam, hogy az enyhébb bűnözőket ne zárjuk börtönbe, csak azt, hogy ne kívánjuk nekik a legrosszabbat! Üljék le a büntetésüket és kész! Legyen persze szigorúság a börtönben, hogy legyen visszatartó ereje, de azt semmiképpen nem szabad hagyni, hogy az elítéltek erőszakoskodjanak egymással.
"És képzeld el, hogy ha valaki ellopja a kocsimat akkor azt kívánnám neki, hogy jól húzzák fel a börtönben... Talán azt kéne mondanom, hogy semmi gond, lopjon máskor is?"
Ez azért elég szomorú, hogy így gondolkodsz. Ha nekem ellopnák az autómat, én azt remélném, hogy elkapják az elkövetőt és megkapja a büntetését. De nem kívánnám neki, hogy ott bent őt bármilyen formában is bántalmazás érje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!