Valamire egyáltalán a polgárőr? A személyid se kerheti el.
Igen, de ezt BÁRKI csinálhatja unalmában.
Nincs olyan amit polgárőr megtehet, de más nem, szóval semmi értelme.
A polgárőrséget az Országos Polgárőr Szövetség irányítja, ami nemrég köztestület lett. Egyetlen, nem hivatásos állománnyal rendelkező szervezet amely törvényesen részt vehet a közbiztonság védelmében. Vannak többletjogai, illetve a hivatalos személlyel egyenértékű jogi védelemben részül szolgálata során. Rendőrrel közös szolgálat során, a rendőrség engedélye alapján, pl. fokozott ellenőrzések során ellenőrizni szokták az autósok iratait. Hivatalosan önállóan valóban nem "igazoltathat" az elterjedt értelemben, de bizonyos helyzetekben felkérhet, hogy igazold a kiléted, vagy csak mutasd fel pl. a védettségi igazolványod. Jogi tekintetben emiatt nincsene ellátva, a feladatukhoz nincsenek elég jogosítványaik.
Jelenleg fokozott szerepük lesz a határvédelemben felszabadítva sok rendőrt azáltal. Mindemelett ezt térítésmentesen végzik, ami a rendőrségnek nagyon jól jön, a súlyos létszámhiány miatt.
"de bizonyos helyzetekben felkérhet, hogy igazold a kiléted, vagy csak mutasd fel pl. a védettségi igazolványod"
Nem, nem kérhet fel!
SEMMI olyat nem tehet, amit egy átlag ember nem tehet. SEMMI többletjoggal nem rendelkeznek.
Rendőrrel közös szolgálatot a közteresek csinálnak, na nekik van többletjoguk.
Egy polgárőr pont annyi jogkörrel rendelkezik, mint Te, vagy én.
"akkor rendőri utasításra bizony félreállíthat és igazoltathat"
Igazoltatni akkor sem, félreállítani bárkit felkérhet a rendőr, Téged is, és engem is.
MINDENT amit megtehetnek, azt megteheted Te is.
De ismétlem, akik a rendőr mellett vannak - hasonló egyenruhában, bilincsel stb - azok közteresek.
Polgárőrt életemben nem láttam rendőr mellett, pedig voltam rendőr. Nem is értem a koncepciót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!