Miért találják páran bántónak a "kölyök" kifejezést gyerekekre?
Már többször belefutottam, általában rá szoktam kérdezni az illetőnél, de még soha nem kaptam érdemi választ.
Nyilván nem arra gondolok, mikor valaki a gyerekeket szidja mint a bokrot, rosszakat mond rájuk, stb. Hanem egy ártalmatlan mondatban, pl. "mennek az utcán a kölykök", vagy "a szomszéd kölyök az xy suliba jár".
Én úgy nőttem fel, hogy volt Kölyök menü az étteremben, szilveszterre Kölyökpezsgőt vettünk, hétvégén reggelente a Kölyök klub ment a tévében, vagy a Karate Kölyök, de sok kisgyerekes ismerősöm is szokott így beszélni, "jajj, a kölykök már megint állatkertbe mennének", stb.
Miért érzik bántónak, sértőnek egyesek a kifejezést?
Tényleg negatív felhangja van magának a szónak?
Feltételezhetően a saját gyerekkorukból eredeztethető.
Én így vagyok a "cinka" szóval. Akkor használták rám, amikor jóformán tárgyként kezeltek.
Itt a kölyök szó értelmezése.
Semmi pejoratív nincs benne.
Természetesen mindenkinek joga van pejoratív tartalmat társítani hozzá, a szavak értelmezése nem matematikai szigorral történik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!