Az oltottak miért érzik magukat felsőbbrendűeknek az oltatlanoknál?
Cikkek: jön a gyerekek oltasa
Kommentek: én biztos nem adok mérget a gyerekemnek
Nem létező kommentek: jajj, végre, várom, hogy védett legyen a kicsikem
1. A pulcsit veszed fel, nem az oltást. Aki intelligensnek érzi magát, nem beszél így.
2. Ezen már én is gondolkoztam.
"Van egy másik, oltással kapcsolatos kifejezés, amelynél hasonló kapcsolódási pontot lehet fölfedezni a vallási nyelvvel, ez pedig a szintén neologizmusnak, újításnak számító felveszi az oltást. A felvesz igének egyik szótári jelentése sem olyan, amelybe az oltással kapcsolatos történés beilleszthető volna. Van viszont egy ilyen jelentése: ’ magához vesz, részesül benne.’ A szövegkorpuszokból látszik, hogy a felveszi az oltást kifejezés a Vajdaságból jön: első megjelenésétől, 1960-tól az 1980-as évek végéig csak a vajdasági Magyar Szó napilapból vannak rá adatok, és csak 1990 után terjed el a határokon belül (bár sokak számára még ma is idegen). Valószínűleg szerbhorvát nyelvi hatásra, tükörfordításként alakult ki: primiti vakcinu = ’oltást kap’; a primiti egyik jelentése pedig ’felveszi’ a kereszténységet."
Aki intelligensnek érzi magát, az fogadja el, hogy a nyelv egy dinamikus, folyton változó dolog.
#9: A maszkkal a többieket véded elsősorban, nem magadat, magadat azzal véded (illetve téged védenek a többiek), hogyha - viszonzásul - mások is hordanak maszkot.
Az pedig köztudomású, hogy az első oltás másnapján még abszolút 0, azaz nulla, zéró védettséged van kb., bármilyen oltást is kaptál.
Én november 23-án kaptam a 3.Pfizeremet(2 Pfizer után), és karácsonykor leszek majd először nagyobb közösségben azóta.
"Anyám kolléganője csinálta azt, hogy oltás után bement nagy mosollyal az arcán a munkahelyre, hogy ő már oltott, védett, le is veszi a maszkot, erre 1 hétre rá pozitív lett a tesztje..."
És ebből mi a tanulság?
Nekem is pozitív lett a tesztem oltás után. Mit szeretnél ezzel mondani?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!