Magyarországon mennyire tudják az átlagemberek tartani az 50-30-20 szabályt, miszerint alapkiadásokra a kereset 50%-a, egyéb kiadásokra 30%-a, megtakarításra 20%-a menjen a havi keresetnek?
Egy átlagember 3 műszakban 180at kap, nincs mit szépíteni, ennyit kap. A 180 ezerből 60 a rezsi, 60 a kaja, ha albiban van az meg 80.. Nehéz így az elméletednek megfelelően gazdálkodni!
Amúgy én fordítva csinálom. Nem baszom el a pénzt hülyeségre, hanem megvan hogy min. a fele maradjon meg, de ha extra kiadás van akkor is nulláig mehet le. Lett lakásom, bár még bútorozom, szóval nekem bevált, hogy nem egyből rakom el a megtakarítást. Megtakarítási számlám évente 12eFt lett volna a kamatom. Vettem 2x tippmixet, azzal jobban jártam.. :D
Ez attól függ, ki hol él, mekkora a lakás, kell-e eltartani valakit, kell-e rendszeresen gyógyszer valamire, mennyi pénzbők gazdálkodhat, és milyen a pénzügyi kultúrája. Nagy vagyont is el lehet verni, és kicsiből is lehet spórolni, még ha nehezen is.
Én spórolós vagyok, és több formában tartom a megtakarításaimat, szándékosan, hogy ha valamelyik nem jön be, vagy épp rosszabbul teljesít, ne bukjon minden, egészségügyi kiadásokat lehetőség szerint egészségpénztárból fedezek, arra a munkáltató is ad cafeteria keretében pénzt.
Most így hirtelen nem tudnám megmondani, hogy nálam hogy néz ki ez az arány, meg ez időszakonként változik. Pl. januárban volt egy látásjavító szemműtétem, ami jelentős életminőségi változást hozott, előtte már pályamódosításon gondolkodtam, mert számítógépes munkát végzek, és nem bírtam egész nap a monitort nézni, annyira elfáradt a szemem, a műtétnek hála maradhattam a szakmámban. Az elkövetkező fél év - 1 év a fogaimról fog szólni, de az sem állandó költség, és van mihez nyúlni, mert korábban tettem félre ilyen célra.
Hát mi most jutottunk el odáig hogy végre ketten keresünk annyit, hogy hó végére kb 0-ra kijövünk... persze ha magunkra nem költünk, csak a gyerekre...
De pl ma kell 10.000 előleget kérnem, mert megcsúsztunk a hónapban. És lenullázódtunk egy várattlan tankolás miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!