Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miben volt jobb Magyarország...

Miben volt jobb Magyarország a 90es években?

Figyelt kérdés

Vagy a 2000-es évek elején.

Az érdekelne, hogy aki ezekben az időkben élt (én 97-ben születtem úgyhogy nem sokat tudok), milyen volt a világ, az emberek, a közösségek?

2021. okt. 6. 22:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Finomabb volt a Sport szelet és a meggy Márka. Töményebbek voltak. És volt valami csoki, kicsi sárga csomagolásban, citrom ízű zselés volt. Nem emlékszem a nevére.
2021. okt. 6. 22:06
 2/12 anonim ***** válasza:
81%
1l cola egy családnak elég volt
2021. okt. 6. 22:14
 3/12 anonim ***** válasza:
44%

Képzelj el egy világot internet és okostelefonok nélkül kicsikém.:)

Volt ami jobb volt, volt ami rosszabb. Nehéz lenne kifejteni és nem tudom a saját életemtől függetlenül megítélni. Az internet beszivárgását az életembe, a családomba sokáig nagyon rosszul éltem meg. Pedig ha belegondolok, férjhez se mentem volna nélküle. Nem társkeresőztem soha, de megkönnyítette a kapcsolatfelvételt és kapcsolattartást. Ugyanakkor később azt is megkönnyítette, hogy a kapcsolati problémák elől a netezésbe meneküljünk a megoldás helyett. Hogy mennyi életidőt vesztettünk a neten szörfözve, azt össze se merem számolni. Talán a TV egy fokkal kevésbé volt erre jó, de akkor is voltak sokan, akiknek mindegy volt, milyen virtuális világba menekülnek, csak el a valóságból. Ami tök jó, hogy régen, ha láttam egy kóbor kutyát, nem tudtam rajta segíteni, mert nem volt hova raknom, most se könnyű, de több kutyát is biztonságba juttattam már, amióta van net és Facebook, mert kapcsolatban voltam olyan emberekkel, akik állatvédő szervezetekhez tartoznak vagy csak simán magánúton mentenek állatokat. Régen bele se mertem vágni, mert borítékolható volt, hogy nem tudok helyet szerezni a kutyának és sajnos volt olyan kutya, aki mellett elmentem amiatt, mert nem tudtam volna hova tenni. Ilyen szempontból jobb hogy van internet.

2021. okt. 6. 22:15
 4/12 anonim ***** válasza:
94%

Még reménykedtünk, hogy jól jövünk ki a rendszerváltozásból. Még előtte voltunk az EU csatlakozásnak, ami újabb reményeket keltett.

1989-91 és 2002-2004 voltak a legjobb évek szerintem.

1989-91 között a vértelen átalakulás, a rendszerváltozás mámorában éltünk, lezárultak a kerekasztal-tárgyalások, szabad választás volt sok kimondottan jó jelölttel, elhagyták Magyarországot a szovjet csapatok, a régi rendszer széthullott, az új még nem alakult ki teljesen, ami sok reményt és lehetőséget adott. Kérdés, hogy mi valósult meg belőle később. Gimnazista voltam ezekben az években.

2002-2004 között: túl volt az ország az Európai Uniós csatlakozási tárgyalásokon, megvolt a csatlakozást támogató népszavazás. Ekkor még csak az előnyeit éreztük az EU-nak, a vitákat és a hátrányokat nem. Még jobban megnyílt Európa, az EU-n belül nem kellett többé útlevél, majd a Schengeni-övezethez való csatlakozással (2007) a határellenőrzés is megszűnt. Ekkor már dolgoztam ill. PhD hallgató voltam.

2021. okt. 6. 22:19
 5/12 A kérdező kommentje:
És az emberek másak voltak?
2021. okt. 6. 22:22
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

#4-es vagyok: szerintem az emberek nem voltak mások akkor sem, csak az 1990-es években nagyobb szerepe volt a személyes kapcsolatoknak.

Az internet 1996 körül tört ki az egyetemek, tudományos intézmények és könyvtárak világából és vált a mindennapok részévé. A mobiltelefon is ekkortól lett az átlagember számára megfizethető. Onnantól terelődött át a kommunnikáció a digitális térbe.

2021. okt. 6. 22:28
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
1996 körül kezdett kitörni. Én 2000-től dolgozom könyvtárban. Emlékszem, hogy olyan 2004-2005-ig nem győztük kiszolgálni 8 számítógéppel sem az igényeket, örülhetett, akinek fél óra jutott. Utána egyre kevesebben jöttek internetezni, én pl. 2007-ben köttettem be a netet otthonra is, addig elég volt a munkahelyen amennyire szükségem volt a netből. Tehát olyan 2005-ig nem volt általános az, hogy mindenkinek van már otthon nete. 1999-ben pl. hiába volt már internet a céges gépen, ahol dolgoztam, nem ismertem, nem használtam. Csak a szoftvert használtam a gépen, ami a munkámhoz kellett, illetve a szövegszerkesztőt, Excelt. 1996 körül jártam számítógépes tanfolyamra. Még azt is külön tanítani kellett, hogyan használd az egeret. Tanultam Excel-t Word-öt, de internethasználatot még nem. 2002 környékén kezdtünk el internethasználati tanfolyamokat tartani a könyvtárban, én is ott kupálódtam ki egy kolléganőtől, pedig a számítógép évek óta munkaeszközöm volt. Szerintem akkor hoztam létre az első e-mail fiókomat is.
2021. okt. 6. 22:45
 8/12 anonim ***** válasza:
88%

Sokkal lassab volt minden.

Egyeseknek nagy lehetőségek voltak, főleg, ha bűnözni vagy vállalkozni akartál, privatizáció stb.

Másik oldalon ott volt a rengeteg munkanélküli.

2021. okt. 7. 00:38
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Akkor is valsag volt ... eppen szetraboltak az orszagot (privatizacio cimszo alatt) ... rengeteg munkahely megszunt ... munkanelkuli volt a fel orszag.
2021. okt. 7. 07:12
 10/12 A kérdező kommentje:

És ezután jött az Orbán vagy a Gyurcsány kormány? Valamit hallottam az SZDSZ-ről is, hogy szétcseszték az országot. Erről tud valaki mesélni?

Egyébként nagyon köszi az eddigi válaszolóknak, ment a zöld!

2021. okt. 7. 07:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!