Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » 9/11 Évfordulója alkalmából...

9/11 Évfordulója alkalmából készítettek egy youtube videót, felmerült bennem a kérdés, hogy kevesebb áldozat is lehetett volna?

Figyelt kérdés

Nem tudom, mások, hogy vannak ezzel de engem közel sem rázott meg annyira ez az egész történet mint egy átlag amerikait. Igaz, hogy kisgyerek voltam amikor történt az eset, de amennyire tudom, a mai huszonéves korosztály többsége is véresen komolyan veszi ezt az eseményt Amerikában, mert ott tényleg egy hatalmas tragédiaként élte meg szinte mindenki.

Lényeg a lényeg, hogy láttam róla kisfilmeket stb., tisztában voltam vele, hogy mi történt de sosem éreztem át lelkileg az ottani közösség gyászát úgy, mint ha pl. én is amerikai lennék.

Most viszont nézek egy videót róla: https://www.youtube.com/watch?v=0azXES3MKew&t=264s

És, most annál a résznél tartok, hogy a tűzoltók elkezdtek felsétálni a lépcsőkön azokra a szintekre ahol a repülők becsapódtak, márpedig amennyire tudom ez olyan magasságban volt, hogy gyalog legalább fél órába telt felmenni.

Az jutott eszembe, hogy ha én lettem volna egy ottani tűzoltó, akkor én is megtettem volna, hogy felsétálok több száz méter magasra egy égő épületbe, ahonnan nem lehet csak úgy kisétálni. Bármelyik pillanatban összeomolhat az egész épület, és kijutni minimum annyi időbe telik, mint bemenni.

Persze értem én, hogy egy tűzoltónak az a munkája, hogy bemenjen veszélyes égő épületekbe de baker. Én azt hittem, hogy a magasabb épületeket max kívülről locsolják ahogy a híradásokban szokták mutatni, hogy áll egy tűzoltó egy baromi magas daru vagy létra szerű dolog tetején és egy nagy vízsugárral locsolják az épületet kívülről.

Vagy ha be is mennek a tűzoltók akkor max. egy 1-2 emelet magas épületbe, és ha összeomlik akkor azért véleményem szerint jóval magasabb a túlélési esélyük mint egy ilyen felhőkarcolóban.

Szóval a lényeg, hogy nekem fogalmam sem volt, hogy ide beküldtek tűzoltókat, hogy: Hát akkor sétáljatok fel több száz méter magasra, és végezzétek el a munkát amit kérnek. (Nem tudom pontosan, hogy tüzet oltani vagy embereket kimenekíteni volt az elsődleges feladat.)

Ezzel kapcsolatban három kérdésem is van:

1. Ha te lettél volna ott tűzoltó, felmentél volna az épületbe szinte odáig ahol becsapódott a repülő és ezzel jó eséllyel a biztos halálba mész?

2. Ha te lettél volna a főnök aki kiadta ezeket a parancsokat, te is ugyanígy beküldted volna az embereidet az épületbe?

Bár gondolom a válaszolók többsége nem tűzoltósági szakértő, de ez egy igen kényes kérdés szerintem, hogy hogy hal meg kevesebb ember, ha beküldjük a tűzoltókat, vagy ha nem.

3. Tud-e valaki erről valamilyen információt, hogy hiba volt-e beküldeni a tűzoltókat, vagy pedig ez volt a jó döntés és így több ember menekült meg?

2021. szept. 20. 15:04
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Én annyit tudok, hogy amikor a déli torony ledőlt az utcán tartózkodó összes tűzoltó mentős és rendőr meghalt, mivel az épület közvetlen közelében voltak. Azok közül akik eközben az égő északi toronyban voltak sokan megmenekültek pont ezért mert nem esett rájuk a több tonna törmelék.

Egyébként most szept. 11-én volt a Nat.Geo.-n egy 4 részes sorozat 9/11-ről ahol túlélőkkel beszéltek. Nagyon érdekes volt.

Illetve szerintem sok ember az áldozatok személyes tragédiája miatt is éli meg tragédiaként mai napig. Keress rá a falling man képre.

2021. szept. 20. 15:14
 2/3 anonim ***** válasza:
29%

Igen lehetett volna kevesebb áldozat, ha az amerikai titkoszolgálat nem robbantja fel az épületeket, vagy egyáltalán nem szervezi meg az egész akciót.

Ettől még sok az áldozat, de nehéz amerikával együttérezni, ha tudjuk, hogy ez is csak aktuálpolitika vezette önmerénylet volt.

2021. szept. 20. 16:27
 3/3 anonim ***** válasza:

Kérdező elég sok helyen tévúton jár a gondolkodásod.

A repülők a torony tetejéhez közelebb, jóval a közepe felett csapódtak be a 110 emeletes épületbe. Szerinted milyen darus kocsiról tudnának 70-110 emelet magasságban locsolni egy épületet? Elárulom, semmilyennel.

A darus kocsik kb. a nálunk Magyarországon megtalálható 5-10 emeletes épületeknél érnek bármit is, amiken nyitható (és erős vízsugárral betörhető) ablakok vannak, így az ablakokon át be tudják kintről juttatni a vizet a tűzfészekhez. Ennél magasabban esélytelen őket használni - ahogy az a Pokoli torony című 1974-es tűzoltós filmben is elhangzott: "mi a fenének építenek olyan magas épületeket, amiket lehetetlen tűz esetén eloltani..."

A felhőkarcolókon viszont hagyományos, nyitható ablak nem, vagy csak alig van. Igaz, hogy üvegből van a külső rész zöme, de az inkább egy üvegfal, amit eleve úgy terveznek, hogy az erős viharoknak, esetleg neki csapódó madaraknak is ellen tudjon állni. Szóval egyáltalán nem biztos, hogy be tudna törni a vízsugár, ha egyáltalán fel tudnák a slagokat olyan magasba juttatni.

A felhőkarcolók oltásának normál módja, hogy egyrészt az épületbe épített automata tűzoltó rendszer elvégzi az oltás nagyját. Aztán a kiérkező tűzoltók felmennek és a maradékot ők kézzel befejezik. Csak az nagyon nem tartozik a normál (vagy valaha tapasztalt) épülettűz kategóriába, hogy egy (pláne kettő) utasszállító gép becsapódik egy épületbe.

Érthető módon a tűzoltókat Magyarországon is elképesztően keményen tréningezik többek közt lépcsőzésre is és kb. 3 perc alatt felfutnak teljes felszereléssel egy 23 emeletes toronyházba - forrás a magyar tűzoltó lépcsőfutó bajnokság eredményei:

[link]

A felhőkarcolók szerkezetét úgy tervezik, hogy maguktól nem szoktak összedőlni. Sőt a szerkezeti elemek külön tűzálló bevonatot kapnak, pont azért, hogyha netán nagyon nagy tűz gyullad bennük, akkor se tudjon annyira felhevülni a szerkezet, hogy összedőlésig deformálódhasson és összedőljön.

Amit utoljára láttam a témáról dokumentumfilmet, még arra is kitért, hogy a WTC-nél azt is leszimulálták, hogy ha egy kisgép neki csapódik, akkor mi történik. Csak azzal nem számolt senki, hogy egy frissen teletankolt utasszállító gép csapódik be, amiben rengeteg üzemanyag van és az hosszú időn át ég az épület belsejében.

Szóval egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy a torony bármelyik pillanatban összedőlhet és hogy a tűzoltók a halálukba vonulnak. Amit egyébként rendszeresen megtesznek. Őket kimondottan arra képzik ki, hogy abba az irányba futnak segíteni, ahonnan mindenki más menekül. A tűzoltó nem az a hivatás, ahol bármi helye van azon agyalni, hogy jó ötlet-e követni a parancsot vagy sem. Bajba jutott civilek, a bajtársaid és a saját életed is múlhat rajta bármelyik percben, hogy azt csináld, amit parancsba kaptál. Igen, néha pont azért, mert azt csinálod, amit parancsoltak. De mivel az összedőlt épület darabjai több utcányi távolságban szétszórodtak (amit senki nem látott előre), attól se menekültek volna meg többen, ha nem mennek be a tűzoltók, hanem akár a szomszéd sarokról nézik a történéseket.

"Ha te lettél volna a főnök aki kiadta ezeket a parancsokat"

Ez legfeljebb fotel okoskodás bárki olyantól, aki racionálisan még csak közelében sincs szakmailag egy ilyen kinevezésnek. Pont azért, mert "a többség nem tűzoltósági szakértő", így semmilyen szakmai alapja nincs egy ilyen döntésről értekezni, legfeljebb érzelmileg teheti.

Viszont ha már érzelmi véleményt kérsz, tedd mellé, hogy ha te vagy a főnök, akkor vajon inkább meg se próbálnád megmenteni azokat, akik bent vannak az épületben és még nem jutottak ki, csak hogy a tűzoltók életét kíméld? Vagy hogy ha te egy bajbajutottak életének megmentésére felesküdött tűzoltó vagy, akkor inkább néznéd biztonságos távolságból, hogy leég egy épület és meghalnak a benne rekedtek, minthogy bármit megpróbálj megtenni érte, hogy kimenekítsd, akit tudsz?

Igen, "ez egy igen kényes kérdés", de egyáltalán nem biztos, hogy az a kérdés, "hogy hal meg kevesebb ember", hanem hogy mennyi esély van megmenteni még valakit. Illetve, hogy mennyi információ áll ott a helyszínen rendelkezésedre a döntés meghozatalához.

Mivel elég sok ideig álltak a tornyok, valószínűleg konzultáltak menet közben statikusokkal, elég sok féle eshetőséget mérlegeltek. Nekik ott és akkor percek, legfeljebb órák alatt kellett sok éves, vagy évtizedes tapasztalat és szakértelem birtokában döntést hozniuk egy soha előttük senki által nem tapasztalt helyzetben. Az ott meghozott döntéseket pedig már évtizedek óta rengeteg kutató munkával elkészített több órányi dokumentumfilmet áttanulmányozva próbálják most olyanok felülbírálni, akik jó eséllyel még egy egyszerű lakástüzet se láttak soha életükben, nemhogy sikeresen eloltották volna. Az itt kommentelők többsége a kiírt kérdések alapján nemhogy más emberek életekről nem képes felelősségteljes döntést hozni, de még arról se, hogy ezt vagy azt a telefont vegyék meg, vagy hogy mit vacsorázzanak.

2021. szept. 22. 19:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!