Mi az otthoni angol tanulas leghatekonyabb formaja?
Fel ev mulva angolul kellene prezentalnom es a jelenlegi angol tudasom egy erettsegi kettesnek felel meg. Tanultam otthon regen magamtol angolt es szoktam angol nyelvu videokat is nezni (amiket reszben ertek), de egyetlen igeidoben tudok csak beszelni es a szokincsem is kicsi.
Hogyan es mi alapjan kezdhetnek el angolt tanulni? Nekem valami szervezett dolog kene, valami "tanmenet", mert regen szinte csak ossze vissza tanultam ami epp eszembe jutott. Kiirtam nehany fontos szot es bemagoltam, meg megneztem par igeidot de mar nem is emlekszem rajuk. Hogy erdemes nekikezdeni? Esetleg valami sorozat youtube-on, vagy valami jo konyvet tudnatok irni ami alapjan lehet haladni?
Duolingo, vagy ha még ingyenes, akkor Xeropan alkalmazás. Mindkettő téma vagy nyelvtani szabály alapján megy (szerintem egy b1-re simán felkészítenek), valamint a szókincset is bővítik. Xeropannál (vagyis amikor még én használtam) rövid videós feladatok is vannak, amik segíthetik a hallásértést, ráadásul azokkal a szavakat/nyelvtani dolgot említi meg, amiről az egész téma szólt.
Használd ezeket, közbe vezess füzetet/szótárt amibe jegyzetelsz.
Plusz ne csak magold a szavakat, nyelvtani részeket, hanem gyakorold. Például ami nehézkesen megy, azzal alkoss sok mondatot. Én németezek jelenleg, és olyan könyvből tanulok, ami egy nyelvtani résznél vagy 30-40 lefordítandó/alkotandó mondatot ad meg. Amikor már a vége felé járok, már rutinból alkotom a mondatokat.
Szótanulásra meg a szókártyákat ajánlom. Erre is tudok egy jó alkalmazást, a Quizlet-et. Leírod a szót és a jelentését (akár még képet is szúrhatsz be, ha azzal könnyebben jegyzed meg, de az csak a gépes verzióban ingyenes) és tudod gyakorolni. Lehet elsőnek olvasgatni, aztán feladatokat is ad hozzá (például ha már több szó van neked oda begépelve, akkor tudsz olyat, hogy 4 válasz közül ki kell választanod a jót vagy feldobja neked, hogy írd le a szót. Ha elírod, akkor azt addig fogja feldobni, amíg le nem tudod helyesen írni)
És PC-n a Rosetta Stone-t és még egy ilyen programot használtam (bár nem angolra). Telón pedig a Memrise-t. A rosetta hátránya, hogy kell egy alapfokú angol tudás, mert csak angolul kapsz magyarázatot a nyelvtani szabályokra, és b1 szintig nyújt talán segítséget.
Könyvek terén nekem tetszett amit tanfolyamról kaptam az Exam Excellence, nagyon jó a szószedete. A másik egy sötét bordó nyelvtani könyv volt, amit használtam, mert röviden tömören, és érthetően össze volt foglalva a nyelvtani rész.
Ami sokat segíthet: ha olyan könyvet olvasol, vagy filmet nézel angolul, amit jól ismersz magyarul. Továbbá nekem a videójátékok alapozták meg az angolomat anno, szerintem kikapcsolódás gyanánt is jó, mert közben gyakorlod a nyelvet.
Hallgas sok zenét úgy, hogy próbálod magadban lefordítani a szöveget, meg úgy egyáltalán megérteni.
Olvass a szakmádhoz/érdeklődési körödnek megfelelő szakmai anyagokat, és az se lenne rossz, ha tudod mi lesz a témája az előadásodnak, hogy most neki állsz anyagot gyűjteni hozzá.
Tanmenetileg: vmelyik nyelvtanulód program (az már alapból tematizált+időben is könnyű behazárolni), az adott anyagrésznél vett igeidők átnézése tankönyvben, + önálló feladat megoldás. Lehet gyerekes hangzik, de az ilyen gyerekdalok és rövid mesék nem rosszak, hogy kezdőlöketet adjanak, mert nincsenek túl bonyolított nyelvtani megfogalmazások. De ahogy haladsz előrébb, egyre komolyabb videókat meg fogsz tudni érteni.
Annyi még, hogy a magolás nem vezet jóra. Tehát ha van egy tematizált szószedetet, akkor úgy fogod legkönnyebben elsajátítani, ha abban a témában elolvasol pár rövid cikket pl. az állatokról.
Ja, és írj sok fogalmazást! Vannak ilyen böngészős bővítmények, de akár az Office-ban is, amik figyelik a nyelvhelyességet, ahogy gépelsz. Nem tökéletes, de jobb mint a semmi.
Utoljára, meg ha sikerül, keríts egy nyelvtanulós partnert. Vannak sztem erre irányuló appok/oldalak.
Ha már tudod az alapokat, akkor a hallgatás nagyon sokat tud dobni az angolodon. Én középiskolás korom óta mindent angolul nézek / hallgatok (sorozatok, filmek, zenék, podcastok, stb...).
A szavakat viszont be kell seggelni. Kell egy akkora szókészletet összeszedned, amivel már tudsz boldogulni. A nyelvtant nem kell túlgondolnod, több anyanyelvi angoltól is azt a tanácsot kaptam régebben, hogyha beszélni akarok megtanulni, akkor beszélnem kell hozzá, nem azon görcsölni hogy nyelvtanilag minden mondatom helyes-e. Ettől függetlenül szükséges egy nyelvtani alaptudás is, de nem kell tudnod tökéletesen az összes igeidőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!