Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Hogy kell kimondani, hogy...

Hogy kell kimondani, hogy Raisio utca?

Figyelt kérdés
Csongrádon van egy ilyen utca, és ki kellene mondanom telefonban, de nem tudom hogy kell kiejteni.
2021. szept. 8. 09:48
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
38%
Raisio🤷‍♂️
2021. szept. 8. 09:51
 2/11 A kérdező kommentje:
Ez egy magyar szó?
2021. szept. 8. 09:56
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem, ez egy település neve Finnország délnyugati részén, szóval elég dinka városvezetés lehet Csongrádban, hogy ilyen nevet adnak egy utcának.
2021. szept. 8. 10:31
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

A (finn) Google fordító szerint kb. "rájszio" (az sz hang egy kicsit s-be hajlik).

#3 az angol Wikipédia szerint Csongrád testvérvárosa Raisio, (valószínűleg!) innen a név. Én ugyan nem csongrádi vagyok, de az én városomnak is van külföldi testvérvárosa, és van is egy arról elnevezett terünk.

2021. szept. 8. 11:01
 5/11 anonim ***** válasza:
Akkor én örülhetek, hogy nálunk csak Erfurti út és Kuopio park van (német és finn testvérvárosaink). :-) Ezek szerencsére fonetikusan ejtendők.
2021. szept. 8. 11:10
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen mindegy, kimondod úgy, ahogy sikerül, aztán utána esetleg lebetűzöd, ha nem világos. Nem kell belőle ügyet csinálni.
2021. szept. 8. 11:11
 7/11 anonim ***** válasza:

nem hiszem, hogy Finnországban tökéletesen ejtenék a magyar településneveket... sőt, nagyjából biztos vagyok benne, hogy saját kiejtésükre szabnák a leírtakat...

Ezért nem gondolom, hogy túl kéne stresszelni a dolgot, én úgy ejteném, mint ha magyar szó lenne, tehát raisió.

2021. szept. 8. 11:28
 8/11 anonim ***** válasza:

7-es vagyok...

A sport kommentálás is olyan itthon, mintha a máglya tűztől félnének a kommentátorok, hogy juj , hogy ejtik a sportolók nevét. :(

Hát meg lehet nézni (hallgatni) másik 20-30 ország kommentátorait, kit hogy ejtenek.

Felismerni se lehet, hogy kiről beszélhetnek, mind (nagyrészt) a saját kiejtésére formázza a leírtakat.

2021. szept. 8. 11:32
 9/11 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat, meg hogy utána nézzétek! Tök jófejség.

Lehet, hogy túlparáztam, tényleg nem volt vele fennakadás.

2021. szept. 8. 15:29
 10/11 anonim ***** válasza:
Ez olyan, mint a Redda Barnen utca ( mentsd a gyerekeket, svedul), ha nem ismered a sztorit, jogos, hogy nagyot nezel.
2021. szept. 8. 15:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!