Budapesti rendőrök, hozzátok oda szoktak menni kéregetni?
Mai sztori: Várom a villamost és megszólít egy kevésbé jól szituált úriember, hogy adjak már neki pár forintot. Mondtam a szokásost, hogy csak kártya van nálam, erre azt válaszolta, hogy nem baj, akkor itt van egy bolt, vásároljak már be neki meg a terhes feleségének *mutogat a nőre, aki vele volt*. Szerencsére pont akkor bukkant fel a vili a láthatáron, úgyhogy ki tudtam magam húzni azzal, hogy sietek valahova és megérkezett a fuvarom. Nem az első ilyen sztori, valószínűleg nem is az utolsó és mindig az jár a fejemben, hogy mikor jön el az a pont, amikor agresszióba csap át a történet (nőként elég kevés esélyt látok rá, hogy meg tudnám védeni magam a nálam magasabb és vagy másfélszer nehezebb paliktól). Viszont apám határőr és vannak olyan szolgálati pólói, amiket már nem igazán hord (elöl-hátul nagybetűkkel, hogy RENDŐRSÉG), úgyhogy arra gondoltam elkérnék tőle egyet és abban krúzolnék a pesti utcákon, így megúszva az esetleges konfrontációt. Ez működőképes ötletnek tűnik?
U.i.: Már tervben van egy paprika spray beszerzése.
Szoktam kaját\asvanyvizet, sebtapaszt stb vásárolni a bolt előtt kéregetőknek, tehát azzal nincs is gondom, szívesen veszek nekik ami kell.
De ha pénzért ácsingóznak, ott már nálam is pattan a cérna.
Nekem két dolog válik be az ilyen akaratos embereknél:
1. Elkezdek random jelbeszéddel kommunikálni, ami éppen eszembe jut. Sokszor még meg is lepődnek, nem tudják hova tenni, hiszen beszélni már nem fognak hozzám.
2. A kovetkezo Párbeszéd zajlik le:
- Neharagudjon hölgyemuram, aggyonmán pár száz forin...
-Jó napot kívánok, szeretném közölni Önnel, hogy a 2012. évi II. törvény 139. pontjának 185.§-ának (2) bekezdése alapján Ön a koldulás jogsértés minősített esetét végzi, ezért a törvény nevében felszólítom Önt cselekménye abbahagyására!
- *a kolduló általában már a "2012. évi.." szavak elhangzása után sietve el szokott távozni*
________
Másrészt:
1. Nem, nem hordhatsz utcán RENDŐRSÉG feliratú egyenruhát.
2. És mit fogsz kezdeni a paprika sprével? Kéreget és lefújod? És a többi ember is köhögni meg taknyozni fog a megállóban veled együtt? Gondolkodj már. A kéregető pedig jogosan fel is jelenthet ilyenért.
Keress valami kifogást, vagy zárd le egy határozott NEM!-mel.
Egyrészt, a határőrség már megszűnt, másrészt ha viselnéd a rendőrségi pólót az jogosulatlan címhasználat. Ezt apád nem mondta el?
Harmadrészt, a paprika spray viselése közterületen szabálysértés. Ezt apád nem mondta el?
"Harmadrészt, a paprika spray viselése közterületen szabálysértés."
Nem az.
Nála lehet
Pont az a célja hogy közterületen jogos önvédelem tudjon alkalmazni. Még lőfegyver is lehet nála, de az csak engedéllyel.
5-ös vagyok.
7-es: Tévedsz, a rendfenntartó szervezeteken (pl. rendőrség, polgárőrség, honvédség) kívül nem viselhető közterületen.
Igen még lőfegyver is lehet nála, de ez nem tudom hogy kapcsolódik ide.
Én pedig az 1. vagyok.
Melléklet a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelethez:
A közbiztonságra különösen veszélyes eszköz:
(...)
d) az olyan eszköz, melyből a szem és a nyálkahártyák, illetve a bőrfelület ingerlésével támadásra képtelen állapotot előidéző anyag permetezhető ki (gázspray).
3. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.
(2) * Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom
(...)
e) a pelargonsav-vanillilamid és az olajosgyanta-tartalmú kapszaicin hatóanyagot nem tartalmazó, legfeljebb 20 gramm töltőanyag tömegű gázsprayre.
5. § Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában gázspray közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön csak tokban, dobozban, zárt tároló eszközben vagy ruházat alá rejtve birtokolható (szállítható).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!