Tényleg a szülőket kell hibáztatni, ha egy nagyobb gyerek vízbe fullad a strandon?
Az elmúlt időszakban több ilyen szomorú eset is volt, és kicsit megdöbbent az a rengeteg indulatos komment a facebookon a cikkek alatt, amiben a szülőket ekézik ezerrel. Tényleg ők lennének a hibásak? Nem inkább szerencsétlen baleset az ilyesmi? Vagy ha hibáztak is, miért kell undorító módon szidni őket, hiszen van elég bajuk e nélkül is?
Az én fiatalkoromban (90-es évek, 2000-es eleje) a Balatonon a déli parton simán mentem felnőtt felügyelete nélkül egyedül vagy az aktuálisan közelben nyaraló gyerekekkel fürödni a Balatonba. Ez úgy 12-13 éves korom körül meg utána volt. Mindig 1-1,5 hónapig voltam a nyári szünetben a Balcsinál a nagyszüleimnél, úgyhogy ez olyankor kb napi szinten volt. Az úszástudásom az mondjuk több mint rendben volt, és a partszakaszt is bőven kiismertem, de bármi történhetett volna, ha valami rosszul sül el. Mégsem mondták a szüleim sem, hogy nem engedhetnek el nagymamámék, pedig amúgy egy túlféltett gyerek voltam kisebb koromban.
Ti is voltatok így vízparton gyerekként? Mit gondoltok a szülők felelősségéről? Tényleg 0-24-ben a gyereken kéne legyen a szemük, akkor is, ha az már tizenéves?
Legyetek szívesek majd kulturált hangnemben válaszolni, mert nem veszekedni akarok meg szidalmazást olvasni (azt olvastam eleget az említett kommentekben). A véleményetekre, hozzáállásotokra vagyok kíváncsi. (Én spec nem tudom, mit gondoljak a felelősség kérdésében.)
Nem feltétlen. Szerencsétlen szülő tette, amit minden szülő szeretne: elvinni nyaralni a gyerekeit. Sikerült, elvitték.
Annak, h valaki nem tud úszni ezer meg egy oka lehet: nincs iskolai úszásoktatás, vagy nem tudtak azalatt jól megtanulni, a szülők se tudnak, pénz külön órákra meg nem volt, akármi. Elsősorban etetni kell a gyereket, könyvet meg ruhát venni neki, majd felnőtt korban megtanul úszni, remélhetőleg.
Egy tizenegynéhány éves gyereket bőven beengedsz egyedül a vízbe, pánikba esni bárki tud, akkor is, ha történetesen mondjuk tud úszni. Mert nem számít a hirtelen mélyülő vízre, akármitől megijed, stb.
Most a legutóbbi sajnálatos eset kapcsán számomra hihetetlen volt látni, hogy az emberek nagy arccal pármondatos hírekből tájékozódva tudatlanul ítélkeznek, minősítik a gyereket, a szülőket, elméleteket gyártanak és még valami perverz módon ezt élvezik is, hogy az áldozatokba rúgnak bele.
Én is voltam sokszor a Balatonon, mondhatni ott nőttem fel és a Duna parton. Anyuék elmondták, hogy a Dunában nem úszunk, nem megyünk bele stb, mert nagy a sodrás. Hiába voltam gyerekkoromban is jó úszó, akkor sem mentem be a Dunába.
A Balatonnál pedig ugyanez. Valaki mindig bejött velem amíg kisebb voltam.
17 éves koromban pedig már barátokkal mentem le. Tudtam, hogy nem ugrok felhevült testtel a vízbe, nem ugrok fejest a vízibicikliről stb.
Egy 17 éves gyereknek kellene lennie annyi eszének, hogy tudja, hogy ha NEM TUD ÚSZNI, akkor nem megy be a mélyvízbe!
Szóval nem hiszem, hogy 100%-ban a szülők a hibásak. A kisebb gyerek esetében igen, de egy 17 éves már elég nagy ahhoz, hogy tudja mérlegelni a dolgokat.
Nem hallottam a híreket (nem nézek híreket). Sajnálom, és tényleg megrázó, ha ilyen történik. Mik voltak a körülmények, hogyan történt?
Szidni nem kell a szülőket, de úszni nem tudó gyermekekre figyelni kell (úszni tudókra sem árt), ha vízbe mennek, főleg ha mély a víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!