Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Tényleg a szülőket kell...

Tényleg a szülőket kell hibáztatni, ha egy nagyobb gyerek vízbe fullad a strandon?

Figyelt kérdés

Az elmúlt időszakban több ilyen szomorú eset is volt, és kicsit megdöbbent az a rengeteg indulatos komment a facebookon a cikkek alatt, amiben a szülőket ekézik ezerrel. Tényleg ők lennének a hibásak? Nem inkább szerencsétlen baleset az ilyesmi? Vagy ha hibáztak is, miért kell undorító módon szidni őket, hiszen van elég bajuk e nélkül is?

Az én fiatalkoromban (90-es évek, 2000-es eleje) a Balatonon a déli parton simán mentem felnőtt felügyelete nélkül egyedül vagy az aktuálisan közelben nyaraló gyerekekkel fürödni a Balatonba. Ez úgy 12-13 éves korom körül meg utána volt. Mindig 1-1,5 hónapig voltam a nyári szünetben a Balcsinál a nagyszüleimnél, úgyhogy ez olyankor kb napi szinten volt. Az úszástudásom az mondjuk több mint rendben volt, és a partszakaszt is bőven kiismertem, de bármi történhetett volna, ha valami rosszul sül el. Mégsem mondták a szüleim sem, hogy nem engedhetnek el nagymamámék, pedig amúgy egy túlféltett gyerek voltam kisebb koromban.

Ti is voltatok így vízparton gyerekként? Mit gondoltok a szülők felelősségéről? Tényleg 0-24-ben a gyereken kéne legyen a szemük, akkor is, ha az már tizenéves?

Legyetek szívesek majd kulturált hangnemben válaszolni, mert nem veszekedni akarok meg szidalmazást olvasni (azt olvastam eleget az említett kommentekben). A véleményetekre, hozzáállásotokra vagyok kíváncsi. (Én spec nem tudom, mit gondoljak a felelősség kérdésében.)

2021. júl. 28. 14:10
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
80%

Akkor megint csak a szülő a hibás - ha következetlenül nevelte.... Már ne is haragudj, de azt nem megtanulni lehet, hogy figyelek az apám intelmeire....

Ha szeretetteljes a nevelés, akkor a gyerek elfogadja a felnőtt bölcsebb intelmeit.

2021. júl. 28. 14:53
 12/24 anonim ***** válasza:
43%

Ennek semmi köze a szeretetteljes neveléshez. Mindannyian születünk egy személyiséggel. Ha ez nem így lenne, minden testvér egyforma lenne.

Tudom, vonzó az egyszerűség, de ez pont nem egy egyszerű kérdés.

2021. júl. 28. 14:56
 13/24 anonim ***** válasza:
100%
Végtelenül sajnálom a szülőket, DE a felelősségük nagyon nagy, főleg, hogy a fiúk nem is tudtak jól úszni.
2021. júl. 28. 14:59
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az igaz, hogy egy 17 éves gyereknek nem lehet már a kezét fogni, viszont ebben az esetben tényleg csak abban lehet bízni, hogy a 17 év alatt sikerült példamutatással és neveléssel kialakítani benne egy felelősségtudatot, hogy mi az, ami veszélyes, és mi az, ami még belefér.

Viszont a napokban szóltak hírek a már említett kisfiúról, aki a gyógymedencébe fulladt, és ha jól emlékszem ő 10 év körüli lehetett. Ilyen esetben egyértelmű, hogy a szülő a hibás. Nagy mulasztás a szülők részéről, hogy a kisgyerekemet, akinek még a felelősségtudata és a veszélyérzékelése nem fejlett ki eléggé, szem elől veszítem egy tömött strandon. Másfelől pedig az is érdekes, hogy egy tömött strandon, egy medencében fuldoklik egyedül a kisgyerek, és se egy látogató, se egy vízimentő, se egy úszómester nincs ott, aki ki tudná húzni... Nagy tragédia, a gyűlölködő kommentekre valóban nincs szükség, de ez igenis egy szülői mulasztás.

2021. júl. 28. 15:06
 15/24 anonim ***** válasza:
33%

12: te most az eleve elrendelést próbálod itt felvetíteni...??

Tehát semmit nem jelent a nevelés, minden velünk születik...??

Na ne már!!!!!!!!

Akkor szerinted a bűnöző gyereke bűnöző lesz, tutira????

2021. júl. 28. 15:08
 16/24 anonim ***** válasza:
29%

Nem, a kettő együtt kell. Mindenkinek van egy alapszemélyisége, ez nem predesztináció, ez csak így van. Kicsi gyerekeknél is van, aki csendesebb, van, aki virgoncabb, már ekkor látszik, hogy nem csak egy üres ember született meg.

A nevelést ahhoz kell igazítani, amilyen a gyerek személyisége. És ne játsszuk azt, hogy a gyerekek mind tökéletesek, és ha azt mondják a szüleik, hogy "soha ne igyatok alkoholt", akkor a 18 év alatti ezt majd tartani is fogja. És ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyire szereti a szüleit. És nem lesz rossz gyerek, aki titokban megiszik egyszer egy üveg sört mondjuk.

2021. júl. 28. 15:25
 17/24 anonim ***** válasza:
74%

Ha kezemet levágnák sem zaklatnám őket kommentekben, de még a szemükbe sem mondanám. De!

De vízbe engedni úgy két gyereket, hogy úszni sem voltak képesek megtanítani őket... Ilyenkor a szülőt rúgnám torkon. A feleőtlenségével megölt két gyereket, akárhogy nézzük, színezzük, finomítjuk a dolgot.

2021. júl. 28. 15:40
 18/24 anonim ***** válasza:
45%
Mindenkinek lehet véleménye, hogy a szülő felelőssége vagy sem (én azt mondom, teljesen). De aki a szülőket ekézi, mindenféle empátia nélkül, az egy suttyó proli.
2021. júl. 28. 15:49
 19/24 anonim ***** válasza:
0%
Nem megállapítható egyértelműen, hogy hibáztak-e a szülők, de valószínű nem. Viszont még folyhat a vizsgálat.
2021. júl. 28. 16:18
 20/24 anonim ***** válasza:
28%
Akik szerint mindenért a szülők a felelősek, azok gondolom még nem hallottak személyiségről. Bárcsak azok a szülők is saját nevelésük hibáztatnák, akiknek a gyerekük mindentől stresszel és paranoiája van, mert a szülők nem engedik élni, és nem engedik el sehova.
2021. júl. 28. 16:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!