Hogyha egy hajléktalan kinézetű ember fekszik a földön, pofozgatod és szólongatod és ha nem reagál kihívod és megvárod a mentőt?
Pár éve egy elég ápolatlan pali feküdt egy óvoda mellett mozdulatlanul, a barátnőmmel kihívtuk a mentőket, de az arra lakó emberek hülyének neztek, mert hogy ő alkoholista, mindig kiüti magát, majd észhez tér.
Könyörgöm... Nem egy ember halt már meg így...
Kb. 2 éve, pont ilyenkor nyár közepe táján hívtam ki a mentőt egy sráchoz, aki az út szélén ült a kocsijában szinte teljesen eszméletlenül. Szépen megvártam, amíg kiértek a mentők, és elmeséltem nekik a dolgot.
Egy hajléktalanra is ugyanígy ráhívnám, de hozzáérni már nem szeretnék.
Láttam már csövest kifeküdve a villamosmegállónál.
Most erre mi a jó válasz?.. Megálltam egy pillanatra, de úgy tűnt csak aludt, + mindenki le se ..rta.. Ráadásul Pesten aki látott már csöveseket, nem kell bemutatni.. A legtöbb beszipuzva van vagy túltolt valamit. Többen agresszívek is..
Őszintén nem tudom, mi a jó válasz ilyenkor, valahol én sem szívesen megyek oda megtapogatni. De másik oldalon meg mi van, ha épp tényleg baj van?
Leendő közszolgálatisként nem tehetek olyat, hogy elmegyek mellette. Beszélek hozzá, nem nyúlok hozzá, de ha nem reagál, fetreng nem bír felállni, akkor kihívom a mentőt, ha ezt nem teszi meg valaki azzal bűncselekményt követ el. Ez segítségnyújtàs elmulasztása. Hívtam már ki mentőt ilyenre. Polgári kötelességünk segíteni azon, akin kell, és akin tudunk. Ha annyival tudunk, hogy mentőt hívunk, akkor annyi. Nem kell hozzányúlni se.
Egyszer mentem autóval, az út KÖZEPÉN feküdt egy férfi, egy csomó autó elment mellette. Én kiszálltam, nem volt hajléktalan, mentőt hívtam. Kiderült, hogy autóval volt, félreàllt, rosszul volt, és ki akart szállni, amint kiszállt összeesett. Szívrohama volt, már eszméletlen volt mire kiért a mentő, szerencsére visszahoztàk, túlélte. Én megtettem amit lehetett, nem pedig szemét, aljas módjára követtem el egy undorító bűncselekményt. Pedig akkor voltam 17 éves.
19
Úgy tudom akkor vagy csak jogosult mentőt hívni ha tutira eszméletlen?
Nekem volt olyan hogy eszméletlennek tűnőhöz "hívtuk" a mentőket (mikor találtam, valami külföldi srác addigra már hívta őket, én meg maradtam tolmácsolni) de mire kiértek, az ipse már feleszmélt. Végül zavart tudattal, saját lábán távozott. A mentő nem volt boldog, igaz, valóban kijöttek mert valóban kötelességük. De közben lehet hogy emiatt egy igazi szívrohamoshoz jöttek 5 perccel később ami neki rengeteget számít felépüléskor.
Másiknál nem hívtam mentőt mert sejtettem hogy alszik. Vártam kicsit (elintéztem közben a dolgom) és megnéztem és tényleg magához tért, beszéltem is vele. Ő is zavart tudatú volt, látszott hogy nem most rúgott be először.
Mindkét esetben magukhoz tértek (eszméletükre) mentő nélkül. Így nem biztos hogy jó döntés lett volna 2. is mentőt hívni, mert csak elveszi valaki mástól, akinek viszont lehet tényleg kell.
Mikor a kérdést kiírtam, arra gondoltam hogy mi lenne a jó megoldás legközelebb, mert mostanában egyre több beállt, lecsúszott embert látok mászkálni az utcán így félek hogy előbb utóbb megint akad egy ilyen és ott őrlődök majd h mi legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!