Bejárósak lennétek vagy inkább albérletbe mennétek?
Kb. 50 kilométerre lakom az egyetemtől, vonattal tudnék bejárni. Maga a menetidő kicsivel több mint egy óra, viszont ehhéz még mindkét településen hozzájön fél-fél óra buszozás (magyarul tőlünk az állomásig és az állomástól az egyetemig). Tehát mindent egybevetve két óra maga az út és ezt kellene megtenni napi kétszer. Ez önmagában szerintem nem hangzik annyira nagyon rosszul, de azért hosszútávon lehet ez is fárasztó, nem mindegy milyen lesz majd az órarendem sem (ha pl. be kell érnem a reggel 8-as órámra, akkor ahhoz mondjuk egy óra készülődéssel számolva fel kelnem fél 5-kor, ami azért korán van), ugye a menetrendekhez is igazodni kell (pl. hazafelé két óránként óra 40-kor indulnak a vonatok, az óráknak pedig mindig félkor van vége, tehát várni kell), ha van lyukasórám akkor bent kell várni az egyetemen, sietni kell nehogy lekéssem a buszt, ha este érek haza tudok-e még eleget tanulni stb. Az albérlettel nincsenek ilyen problémák, viszont az tény, hogy az ingázás (650 forint egy jegy, de tudom vannak bérletek is és gondolom az kedvezőbben jön ki, ennek még pontosan nem néztem utána) olcsóbb lenne, mint a szoba bérlés (általában 40-60 ezer + rezsi, ahogy nézem).
(Eddig kolis voltam, idén nem vettek fel és most ezért születik meg a kérdés, mert gondolkozom a megoldáson. Azt még nem tudom, hogy hogyan lesznek az óráim, eddig max. egy szabad napom volt csak a többin be kellett mennem és össze-vissza voltak az óráim.).
Nem lehet mindent csak az anyagi oldaláról nézni.
Napi 4 óra kidobott idő baromi sok.
Ahogy írják a felszabaduló időt fordíthatod sok minden másra is.
Akár pihenés, akár tanulás, akár a szociális életed fejlesztése, karbantartása. Szerintem egyetemen nagyon fontos a tanulás mellett a kapcsolatépítés, ismeretségszerzés is.
Na meg ahogy írod:
8-órás beérkezéshez kell kelned 5 órakor.
Ahhoz este legkésőbb 9-10-kor le kell feküdnöd aludni, hogy kipihent legyél.
Ha mondjuk 16-ig tartanak az órák akkor 18-19 mire hazaérsz. Kajálsz, pihensz már 20 órán túl vagy, marad 1-2 órád naponta tanulni, kikapcsolódni.
Ezzel szemben albérletben 7-kor felkelsz, 17-re otthon vagy. 1-2 óra helyett 5-6 órád marad amit már hasznosan is el tudsz tölteni.
Mint írtam kollégiumba nem vettek fel, így az nem opció.
Albérleteknél pedig ezeket az árakat látom, ennél olcsóbbat nem igazán és így is szobáról beszélünk. Facebook csoportban keresek és jellemzően ennyit kérnek egy szobáért. Körbekérdeztem pár ismerősnél, akik eddig is albérletben laktak és ők is ilyen összegeket mondtak. Például az egyikük 60 ezerért (+ rezsi) bérelt egy szobát egy három szobás lakásban, de a legolcsóbb 40 volt, amit nekem eddig mondtak. Úgyhogy ezért próbálok ennyivel kalkulálni.
Én is amiatt húzok az albérlet felé, mert akkor tényleg nem kell a menetrendekhez igazodni, nem kell annyival korábban kelni csak a beutazás miatt, több idő marad és rugalmasabb az ember. Szociális életem eddig se nagyon volt az egyetem mellett, úgyhogy az annyira nem érdekel :D Viszont, ha azt nézem, hogy bármit is akarok csinálni - elmenni enni, könyvtárba, sportolni, tanulni stb. - akkor az ingázás mellett erre már nem igazán maradna idő, max. hétvégén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!