Használjátok azt a szót, hogy "pacsálás"?
Kipacsálja a vizet értelemben ismerem.
De inkább pocsol, mint pacsál.
Én használom.
De érdekes, hogy ilyen válaszok érkeztek, azt hittem ez ismertebb, elterjedtebb kifejezés.
Szintén, "a vízzel pacsál" értelemben ismerem, szerintem ebben benne van az, hogy játszadozik a vízzel, ami ráadásul ki is folyik, pazarolja. Általában gyerekeknek mondják, hogy "Mosd a kezed, ne pacsálj!".
Én sem hallottam még. Celebeknél làtom, hogy ezt írják mindig. Na meg, hogy "pacsker, napszempa..."
Azt hittem csak én nem ismerem.
A pacsál szót mi arra használjuk, amikor valaki szándékosan fröcsköli, csapkodja a vizet.
Pl. egy kisgyerek este fürdik a kádban, és csapkodja ki a vizet a kádból. Erre rászól mondjuk az anyja, hogy ne pacsáld ki a vizet.
Amit az egyik válaszoló írt, hogy "pocsolás" az nálunk nem ismert, nem is használt szó. Ezt talán Szabolcsban és környékén mondhatják, mert ott vannak hasonló szavak, kifejezések.
A pacskert én ismerem a papucsra, de igazából nem nagyon használjuk. Inkább gyerekeknek szokták mondani vicceskedve. Régebben legalábbis mondták.
Kíváncsiságból érdekelne, hogy akik a pacsálás szót ismerik, ők hol nőttek fel. Érdekel hol használják ezt a szót.
Én a Dél-Alföldön nőttem fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!