Mit gondoltok arról, hogy az egyetemeken van már gender szak, és olyan kötelező tárgyak, amelyek keretein belül a gendertudományokkal foglalkozhatnak a hallgatók?
Nem célom egy véres vita kirobbantása, pusztán arra lennék kíváncsi, hogy ti mit gondoltok a gendertudományokról, a gender mozgalmakról, és arról, hogy egyes egyetemeken ezeket már oktatják is.
Nekem őszintén elég vegyes érzéseim és gondolataim vannak ezzel kapcsolatban, ezért lennék kíváncsi a ti véleményetekre is.
"Egyébként le merném fogadni, hogy lövésed nincs arról, mit tanítanak egy "genderszakon""
Szerintem ezer emberből kilencszázkilencvenkilencnek lövése sincs. (Pl amúgy nekem sem.)
Nekem az ELTE-n volt egy darab ilyen töltelék tantárgyam, amit felvettem (a szakomhoz -töri MA- semmi köze nem volt).
Elég érdekes volt, de tök felesleges időpazarlás. Fogalmam sincs, hogy lehet erre egy egész szakot ráépíteni.
Nincs ezzel semmi probléma, egy érdekes területnek gondolom, viszont a gyakorlati hasznát már erősen megkérdőjelezhetőnek látom.
19/F
Őszintén nem értem, hogy hogyan lehet egy teljes szakot felépíteni a társadalmi nemek tanulmányozására, ennek ellenére vannak valid tudományos eredményeik. Viszont szerintem több értelme van a különböző társtudományokon belül specializálódni a genderre, mintsem külön ezzel foglalkozni. Antropológián, régészeten, történelmen vagy szociológián belül igenis valid kérdéseket feszeget.
Lehet hülye emberi találmánynak tartani, de az emberi kultúra része, hogy foglalkozunk a nemi szerepekkel és identitásokkal, és ez nem modern találmány.
Például régészként tudom, hogy a mai Magyarország területén belül számos őskori kultúra létezett, ahol a temetkezés rítusok erőteljesen gender-specifikusak voltak, amin belül vannak furcsa anomáliák, amikor egy síron belül keverednek a férfi és női jegyek. Most ezzel ezzel mit kezdenek a kritikusok? Lényegtelen, hogy én mit gondolok a nemekről, az a dolgom, hogy megértsem, hogy 4500 éve mit gondoltak az emberek róla, amihez pedig szükségem van a gendertudomány eredményeire is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!