Van olyan magyar étel ami világszerte ismert?
Eleg sok van:
- gulyas (gulash)
- különböző pörköltek (stew)
- somloi galuska (asszem dumplings somloi style)
- húsleves (meat soup)
- lángos
- halászlé (fish soup)
- töltött káposzta (stuffed cabbage)
De sok másik van főleg környező országokban.
az talán még érdekes lehet, hogy a mi általunk ismert vékony tésztájú palacsintát Törökországban is ugyanígy készítik
(A világon máshol vastag a tésztája, majdnem, mint egy lángos, na jó annyira nem, de eléggé.)
A törökök viszont ismerik, és szerintem jó eséllyel innen vitték haza a török hódoltság idején. (Vagy ők hozták ide...)
Amennyire tudom, a desszertek közül a Rákóczi-túrós és Rigójancsi is világhírű, no meg persze a túró rudi is tőlünk indult világhódító útra.
Németországban ettem egy pár étteremben ungarishe gulasht. Hát bizony az pörkölt volt.
Sógornőmet kérték németek, hogy főzzön igazi magyar gulasht. Kicsit meglepődtek, de jóízűen megették.
A gulyas viszont nem magyar etel.
Marmint az a gulyas, amit a 19. szazad masodik fele ota annak hivunk, az ugyanis sose letezett elotte ilyen neven...
Az a “gulyasleves”, ami a magyar eredeti volt, az disznobol keszult ugyanis, ahhoz a hushoz jutottak hozza a marhacsordakra vigyazo gulyasok, mivel a marha kb tobbet ert, mint az eves keresete.
Krudy irt rola anno, de itt lehet reszletesen olvasni rola:
A langos pedig regota itt van, a torok hosoltsag koraban kerult a magyar konyhaba (masok szerint amugy romai eredetu es onnan maradt meg a torokoknel), szoval ez sem eredeti magyar etel.
A somloi magyar eredetu, 1950 korul “talaltuk” fel.
A tobbirol nem tudok mit mondani.
#14 a gulyáslevest manapság is csak a jómódúak készítik marhahúsból,
a kevésbé tehetősek disznóból, a még kevésbé tehetősek hús helyett egyéb bensőségekből készítik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!