Manapság lenézik a bölcsészeket? Ha igen, kik? Bölcsészek! Titeket ez zavar?
Manapság a bölcsészeket konkrétan kik nézik le? Ez szakmafüggő vagy emberfüggő? Valaki azt írta itt, hogy főleg a műszakisok. A jogászok, informatikusok is lenézik őket? Az orvosok?
Nyilván mindenki más és más embereket ismer, de komolyan kíváncsi vagyok, hogy társadalmi szinten, nemcsak saját ismerőseinkre, rokonainkra és barátainkra alapozva mi a társadalom álláspontja.
Akik pedig bölcsészek, tőlük kérdezném: ha lenéznek titeket, az mennyire zavaró? Van olyan, hogy valaki akár pályát is vált emiatt, mert nem akarja, hogy élete végéig lenézzék?
Nekem bölcsész diplomám van, olyan, amit jól lehet hasznosítani, konkrét végzettséget ad, sokféle munkát lehet vállalni vele, de szeretnék pontosabb képet kapni erről, hogy valójában mennyire nézik le az emberek a bölcsészeket. Vagy ez úgy működik, hogy az egyik bölcsész szakot lenézik, a másikat elismerik?
Én a tapasztaltabb orvos, informatikus, biológus, jogász ismerőseim részéről nem tapasztaltam, hogy semmibe vennének vagy lenéznének, de amúgy mégsem érzem azt, hogy olyan értékes lennék, mint amilyenek ők. Lehet, hogy ez hiba és rosszul gondolkodok, de szerintem őket jobban szokás értékelni (megjegyezném, hogy természetesen örökre hálás leszek az orvosoknak, akik megmentették családtagjaim életét) és én sem tudom magamról elhinni, hogy az én tanulásom, én munkám, én tudásom lenne olyan becsülendő. Pedig sokan meg engem irigyelnek mert sok mindent elértem és kiemelkedőnek számít a teljesítményem.
Én bölcsész is vagyok és mérnök is. Pályát váltottam. Eleinte volt pár beszólás, aztán már én játszottam velük: folyamatosan azzal szívtam a vérüket, hogy nahát, a buta kis bölcsész ugyanott tart, mint ti? Kinek szégyen ez, kollégák? Ja, hogy nekem legalább vannak soft skilljeim? Mi olyan nehéz ebben nektek? És az elméleti anyag? Csak nem fáj leülni egy órácskát tanulni, mint a normális emberek?
Tudom, honnan jöttem és előszeretettel szivatom mindkét oldalt. A buta bölcsészezőket és a sznob mérnöközőket is. Élvezem alázni azt, aki csak a felére volt képes annak, amit én megcsináltam és ennek ellenére ugat a másik feléről.
A nem dipolmások és a műszaki diplomások a legrosszabbak. Utóbbiak meg egymást is állandóan csesztetik, ki a mérnökebb.
Én egészségügyis vagyok, van bölcsész és közgázos barátom is. Soha nem méregettük, kinek mekkora.
Bölcsész vagyok végzettségileg, de tanultam programozást is, majd egyfajta kevert munkakörben töltöttem el 8 évet. A vállalkozásom is a kettő ötvözéséről szól.
Érezhető egyfajta lenézés BIZONYOS emberek részéről a szakirány felé, igen - bár hozzáteszem, az erre hajlamos emberek keresnek és találnak valami tulajdonságot, ami alapján lenézhetik a másikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!