Milyen alternatívák vannak gimnázium után egyetemen és munkán kívül?
Szakmát nem szeretnék tanulni, az egyetemen gondolkozom, de nem vagyok benne biztos, hogy megéri. Nem tudom, mit szeretnék csinálni. Egyetemre is csak azért szeretnék menni külföldre vagy legalább Magyarországon messze, hogy legyen végre egy kis szabadságom. A szüleim eléggé szigorúak, nem nagyon engednek sehova és a kapcsolatunk sem a legjobb. Szóval ezért szeretnék már menni valahova. Ha csak simán kimennék külföldre dolgozni, ott sincsenek jó munkák. Mosogatni, vagy boltba, ilyesmi helyekre vesznek fel. Az meg nem is keres túl jól, olyan munka, ahol nem érzed jól magad és nem is fejlődnék semmit, hogy a jövőben esetleg jobb munkám lehetne. Mondjuk, lesz egy recepciós szakmám, talán azt is megpróbálhatnám. Vagy talán egy turista hajóra? Az szerintem jól fizet és lehet, jó szórakozás is lenne. Talán az egyetem is jó lenne amúgy, ha rájönnék, hogy tényleg mi is érdekel és nem vesztegetnék el 4 évet. Mondjuk már eléggé elegem van a tanulásból, szeretném élvezni az életet (tudom, azt lehet tanulás mellett is, de nekem ez azért eléggé lehúzza a kedvem. Kivéve, ha olyat tanulok, ami érdekel).
Most így leírtam az elmélkedésem, de tényleg fogalmam sincs, mi lenne a legjobb döntés. Lehet, ezek között van, de lehet, valami teljesen más lenne.
Minden tanácsot megköszönök, mert én viszont teljesen tanácstalan vagyok!
Egyik barátnőm hajózott, tetszett neki, hogy sok helyen járt, viszont rengeteg munkája volt egy nap és volt hogy hónapokig nem látta a családját/barátaid. Sajnos ha nem lesz szakmád/nem végzel egyetemet, akkor csupán ezeket dolgozhatod, amiket fent említettél, tehát olyan munkát vállalhatsz ami nem igényel szakképzettséget.Ezek Magyarországon többnyire nem biztosítanak akkora pénzkereseti lehetőséget, hogy biztosan megélj egyedül a lábadon. Ha van nyelvvizsgád azzal esetleg nagyobb a lehetőséged. Külföldön ha tudsz dolgozni akkor sok pénzt kereshetsz, viszont vedd figyelembe, hogy az ottani megélhetés drágább is mint itthon.
Ha még nem tudsz dönteni milyen egyetemre menj, akkor kipróbálhatod magad ezekben, viszont így talán nehezebb a megélhetés. Ha már szeretnél kilépni kicsit a saját életedbe a szüleidtől kicsit távolabb arra tökéletes az egyetemi lét, ebben szerintem a szüleid is támogatnának anyagilag. Viszont nem gond, ha előtte kihagysz 1-2évet hogy megtudd mit is szeretnél igazán. Ezeket gondold át. :)
Én is hasonló helyzetben vagyok. Nem igazán tudom, hogy hova menjek gimi után, pedig mindjárt itt a felvételi határideje. Egyetemre nem tervezek menni. Volt egy olyan elképzelésem, hogy elvégzek egy OKJ-s tanfolyamot (vmilyen hiányszakmát), utána pedig vállalkozó leszek. Csak ugye az OKJ-t most telejsen elk*rta a fidesz. Bár most gondolkozom abba, hogy rendőr leszek. Ezzel az a baj, hogy a szüleim, a tesóm, a nagyszüleim stb. mindeki ellenzi. Na mindegy.
Azt csináld amit szeretnél. Mi az érdeklődési köröd? Melyik tantárgyakat szereted?
Írtad, hogy nem szeretsz tanulni. Elvileg az NKE-n lévő tisztképző karon kell a legkevesebbet tanulni az embereknek, és viszonylag kevés az óraszám is. Ez mellett tudsz dolgozni is.
Mindegy, a lényeg, hogy azzal foglalkozz amivel akarsz az életedben!
Remélem tudtam segíteni.
18/F
En azt latom ,hogy sok kulfoldi diaklany prosti az egyetem mellett. A mas diakokkal kozosen szobankent berelt lakasba viszik tomegevel az ugyfeleket. Az oroszok,lengyelek,ukranok,torokoknagy resze.
A lakotarsak meg fel se fogjak,mi tortenik mellettuk.
Nyilvan,ha raszolnanak,h szolnak a berbeadonak,akkor abbahagynak. Vagy megmonanak az ugyeleinek,h ez nem kupleraj,takarodjon haza.
Nem kovetendo pelda. De mindig ki lehet talalni vmit.
Köszi a válaszokat!
Főleg az elsőnek!
Az utolsónak meg hát, nem tudom, mit mondjak, ez nem válasz a kérdésre.
Van már egy b2-es angolom, abból szeretnék felsőfokút, szeretnék b2 németet. Ezeket még gimiben (most vagyok 11.-es). Meg majd később szeretnék spanyolt vagy több nyelvet tanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!