Szeretnék amerikába küldeni egy levelet és egy nyakláncot egy személynek el tudom küldeni levélként ?
"Vagy nincs semmi garancia arra hogy már a szállítás során nem bontják fel és lopják el ?"
Erről van szó!
Hiába fér bele a borítékba, hiába tudnád kiküldeni levélként, ez érték!
Van olyan postai fogalom, hogy értéklevél. Értéklevélként kell feladni. Előre mondom, több ezer forint a díja még országon belül is. Te döntöd el, mekkora az érték, ami a borítékban van. Ha eltűnik a levél, ezt az összeget fizetik ki neked kártérítésként. Ha túlbecsülted, többet kapsz, ha alábecsülted, akkor kevesebbet. Értelemszerűen nagyobb érték esetén drágább lesz a küldése. Ha viszont személyes emlék, családi ereklye akkor ezzel sem vagy kisegítve. Lehet, hogy jobban járnál, ha egy futárszolgálattól árajánlatot kérnél. Hisz maga a tárgy igen kicsi, tehát nem lehet drága szállítani. És futárcégeknél nem szokott eltűnni az áru.
Még annyit:
Én próbáltam (egyetlen egy alkalommal) üdülési utalványt küldeni postán. Tértivevényes levéllel ment, de eltűnt, benne 26.000 Ft értékű üdülési utalvánnyal. Hivatalosan kerestettem, annyi derült ki, hogy már arról a postáról nem került ki a levél, ahol én feladtam. Kártérítés? 350 Ft-ot kaptam, a tértivevényes levél feladási díját.
Úgyhogy 1-es válaszoló tanácsát én nem merném megfogadni. Nagyon szerencsés ember, ha rendszeresen így csinálja, és sosem tűnt el neki karkötős levele, de sajnos ebben egyáltalán nem lehetsz biztos.
Futárcégeket ilyen szempontból nem ismerek.
Az eltűnt levélnél senkit nem értesítenek. Neked kell gyanakodnod, hogy ha X idő múlva sem jött vissza a tértivevény, akkor fölhívod a címzettet, megkapta-e, és ha ő sem, akkor bemész a postára (nem muszáj abba, ahol feladtad), kezedben a feladáskor visszakapott papírral (ajánlott blanketta) és elmondod a problémádat.
De inkább ne juss el ide, mert akkor már nincs sok esély, hogy előkerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!